Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Zbog svog dodira s materijalnom prirodom živo biće u materijalnoj prirodi slijedi puteve života, uživajući u tri gune materijalne prirode. Tako nailazi na dobro i zlo u raznim vrstama života.
-- Bhagavad-gita 13.22 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Pon, 18.09.17. 10:34
 

Split - Splitski Hare Krišna Centar

 
Trenutna situacija u Splitu
 
 

Hare Krišna, dragi bhakte i prijatelji.

No more baraka! Adio im.



Tako sada izgleda mjesto unutar kojeg se do prije nekoliko dana nalazio naš splitski Centar, zadnjih 14 godina.

To bijahu trošne drvene barake, koje su sada uklonjene.

 

UKRATKO

Rušenje je počelo 4.9.2017 i trajalo je nekoliko dana.

Naš opći doživljaj je da nam je drago što su barake uklonjene i što smo navedeni da fokusirano tražimo nešto novo i puno bolje.

Gaura Nitai su već godinu dana lijepo zbrinuti kod obitelji Sunandane Prabhua. Namještaj i stvari iz centra su privremeno pohranjeni u gradskom skladištu.

Najvažniji programi su nastavljeni na drugim prikladnim lokacijama.

Sretni smo da se sve otvara za svježe i nove razvitke u našoj yatri. Jako cijenimo, a sada još i više, neprocjenjivi blagoslov društva i prijateljstva entuzijastičnih bhakta, kojim smo blagoslovljeni.


DETALJNIJE

Zadnjih 14 godina (od 2003) splitski Hare Krišna Centar je bio unutar kompleksa drvenih baraka. Djelić duhovnog svijeta je bio zaklonjen trošnim i odbojnim ambijentom baraka. Sada je to staro tijelo napušteno. Čeka se na novo, a do tada prihvaćamo druge milostive aranžmane koje Gospodin Nityananda otvara.

Evo priče.

BARAKE i KRIŠNA

Zemljište na kojem barake ležahu imalo je svoje vlasnike kojima je na neko vrijeme bilo oduzeto od strane gradskih vlasti, za privremene potrebe. Krajem 2014. bilo je jasno da se oko tog zemljišta počelo puno toga kuhati. Bilo nam je jasno da će barake uskoro vidjeti svoju neizbježnu i prirodnu sudbinu, tj. nestanak, te da trebamo pripremati drugo mjesto za Centar.

A Split je u međuvremenu postao izuzetno skup grad za uzimanje privatnih prostora u najam. Također, takav najam je i nepouzdan i nestabilan u ovoj sredini.

Stoga smo još iste 2014 počeli zamolijevati Gradsku upravu za drugi i prikladniji prostor, u beneficirani najam. Zakonski, vlasti su dužne prema VZ-ima da im pomognu i podrže ih. Komunikacija je, međutim, išla jako, jako sporo, obeshrabrujuće sporo. U međuvremenu su i dva požara izbila (veljača i travanj 2015), te su spalila dvije barake na drugoj strani zemljišta.

ADIO BARAKA

Naposljetku je ove godine Grad odlučio da će ukloniti barake s početkom rujna. Referent za izvedbu rušenja nam je izašao u susret te nam je omogućeno da sve stvari, kojih je jako puno, smjestimo u Gradsko skladište (Rendićeva 14, tzv. Kineski zid) privremeno, dok nemamo spreman novi prostor. Pri selidbi nam je sretna okolnost bila bliska lokacija skladišta, na samo 3 minute pješačenja (!) od baraka (sada bivših). Osiguran nam je i besplatan prevoz, te dvije osobe za pomoć u akciji.

OČEKIVANJA NOVOGA PROSTORA

U međuvremenu nas je Gradska uprava kooonačno odlučila kontaktirati, pretkraj 2016, s namjerom da se nešto pomakne. Ponuđeni su nam neki prostori. Svaki potrebuje dosta zahvata da bi se doveo do upotrebljivog stanja. Jedan od prostora učinio nam se posebno zanimljivim. Tako smo u ožujku ove godine (2017), nakon formalnog natječaja, imenovani budućim zakupcima tog prostora.

Još uvijek smo, međutim, na čekanju oko realizacije tog zaključka i naši ponavljani upiti čekaju. Jer - u maju se mijenjala Gradska vlast (gradonačelnik i kabinet itd.), zatim na ljeto gorjehu gorući problemi sa splitskim požarima i drugim, zatim bijahu godišnji odmori uprave, pa izglasavanje novoga gradskoga proračuna (bez kojega Gradska uprava ionako ništa značajnije ne može investirati). I tako bliže...

Sigurno je - oko toga prostora će trebati puno radova -prvi i osnovni dio zahvata je na Gradskoj upravi, a daljnije unutarnje uređivanje će biti na nama. Proći će još dosta vremena - možda i godinu i više.

YATRA LEBDI DALJE

Programi i nektarska druženja bhakta su se, međutim, nastavila, na svu sreću, zahvaljujući pozitivnosti i entuzijastičnosti bhakta. Za sada nije bilo prekida u Caitanya večerima petkom, a ni u Nedjeljnim programima. Caitanya-nektar se zasad toči kod mataji Ekangini (stan, unajmljen privatno), a nedjeljna otvorena druženja su zasad bila u prostoru udruge „Boja duše“ (ima na facebooku). Prostor „Boje duše“ je vrlo lijepo uređen, energetski pročišćen, čak produhovljen. Ljubazna vlasnica nam nudi povoljne uvjete kad je udruzi nedjelja slobodna. Dva tjedna su prošla, dva Nedjeljna programa se održala, te nam se čini da su bhakte vrlo ohrabreni prostorom i raspoloženjem.

Osjeća se zadovoljstvo otvaranjem situacije za svježe razvitke i nove stranice.

Želimo da međusobna briga, uviđavnost, povjerenje i prijateljstvo bhakta ojačaju i ekspandiraju se, i otvore nas za krasne i široke stvari. Da oni reflektiraju veliku širinu, snagu i univerzalnost milosti Gospodina Nityanande. Jako cijenimo, a sada još i više, neprocjenjivi blagoslov društva i prijateljstva entuzijastičnih bhakta, kojim smo blagoslovljeni.

Dragi Vi koji ovo čitate, duboko se nadamo i žudimo za blagoslovima svih Vas.

Sluge bhakta,
LVV Split
E-mail: hare.krsna.centar.split@gmail.com


 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 57 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2276 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::