Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Nikome ne zavidim, niti sam prema ikome pristran. Jednak sam prema svima, ali onaj tko Me služi sa predanošću utemeljen je u Meni, Moj je prijatelj, i Ja sam njegov prijatelj.
-- Bhagavad-gita 9.29 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Ned, 07.02.10. 04:24
 

Prijevod dnevnika SNS...

 
... koji je tijekom boravka HH Sacinandane swamija u Zagrebu krajem Srpnja 2005. vodio njegov učenik Gaurahari d.
 
 

Zagreb, 25.07.2005.

Po slijetanju, dočeku i formalnostima, krenuli smo cestom za Zagreb. Guru Maharađ je uzeo svoje karatale i vodio kirtan u automobilu gotovo pola sata. U Zagrebačkom hramu bhakte su nas lijepo dočekali i pozdravili, odali nam poštovanje, te smo odmah pošli vidjeti njihovu novu hramsku prostoriju. Guru Maharađ je bio veoma iznenađen i zadovoljan da vidi ovaj novi prostor koji je bio otvoren za Gaura Purnimu. Kada je završio kirtan koji je vodio Sundarnanda das, Guru Maharađ je citirao stih iz jedne sastre, gdje je rećeno da će oni koji grade hram imati kuću u Duhovnom svijetu. Zatim je pojasnio da, kao što u ovom svijetu kada te netko ljubazno pozove u svoj dom, ti njemu  također želiš uzvratiti i pozvati ga k sebi, jer si bio toliko zadovoljan kako te ta osoba ugostila, na isti način, svatko tko je angažiran u gradnji hrama za Gospodina Krsnu, kada se bude vraćao natrag Svevisnjoj Božanskoj Osobi, Krsna će također željeti da dođemo u Njegov dom. Bhakte su bili veoma sretni što su čuli ovu izjavu od strane Guru Maharađa, koji im je zatim čestitao i zahvalio na njihovim naporima i nastojanjima.

Hram je još uvijek, naravno u hrvatskom stilu, što znaći da su mnoge stvari još nedovršene, poput poda, stropa itd., no može se koristiti za službu. Guru Maharađ je zatim rekao kako je veoma iznenađen velikom promjenom na Gaura Nitajima u samo godinu dana. On osjeća kako su Oni mnogo više prisutni i sretniji. Zamijetio je da je većina snage-energije tokom festivala dolazila od Njih.

Zatim je Guru Maharađ vodio Gaura arati kirtanu. Bhakte su plesali uokolo poput malog parikrama. Cjelokupna atmosfera je bila veoma vedra i puna svjesnosti Krsne. Guru Maharađ je zatim pričao kako je krasno provodio vrijeme poslije kampa. Mnogo je čitao iz Srimad Bhagavatama, posebno priču o Vrstasuri. Ujutro je odlazio do mora gdje je mogao mantrati svojih 16 krugova, veoma skoncentrirano i odjednom. Nakon toga zapazio je da se uz njega nalazilo 15 velikih riba, oko 40 cm dužine, okretale su se u krug u vodi. Guru Maharađ je shvatio da je zvučna vibrcija na neki način privukla te duše. Zatim bi uzeo Srimad Bhagavatam i čitao bi im i čitao... Ribe se nisu micale, čekajući da im Guru Maharađ da komentar na ono što je upravo pročitao (poput studenata na tečaju o predanom služenju!!!). Rekao je da je moguće da se u slijedećem životu rode u obitelji bhakta.

Zatim je Guru Maharađ reko da će govoriti o istoj temi kao na ljetnom kampu, o oživljavanju duhovnog srca. Ispričao je priču o veoma bolesnoj gospođi, koja je posjetila nekoliko liječnika. Jedan ju je pitao kojeg je zanimanja. Bila je glumica i svake je večeri glumila ulogu u kojoj je bila odrubljena glava. Liječnik joj je savjetovao da pokuša čitati knjige koje će je nasmijati i da promijeni ulogu. Po ovoj izmjeni, bolest je nestala. Guru Maharađ nas je upitao zašto i mi ne promijenimo naše uloge?

Svakog dana smo pod velikim pritiskom. Kada se oživi duhovno srce, mi prolazimo mnogo lakše kroz naše svakodnevne poteškoće. No to se dešava samo onda kada mantramo s poštovanjem, osjećajno i sa zahvalnošću, a ne iz dužnosti.

Trebamo se sjetiti da nam Krsna osobno dolazi kada mantramo na ispravan način.

Guru Maharađ je ušao u Caitanya lilu i pojasnio kako su pratioci Caitanye Mahaprabhua iz Navadvipe dolazili k Njemu i nudili Mu mnoge darove. Govorio im je: 'Poznajem vas već tokom mnogih života. Neka svi dobijete predanost prema Krsni, neka svi govorite samo o Krsninim imenima i osobinama.' Guru Maharađ je dao mnoge primjere kako i kada su pratioci Gospodina Caitanye bili zaokupljeni dubokom raspravom o Sri Krsni.

Gurudeva je podijelio s nama inspiraciju koju je dobio na seminaru HH Bhakti Tirtha Maharađa. Ohrabrivao nas je: 'Postanite poput stanovnika Goloka Vrindavane. Budite oslobođeni ljubomore'. Rekao nam je da nam je potreban poziv da se vratimo natrag, a kao sumnjičave, prikrivene duše, mi moramo biti predstavljeni Božanskom Paru od strane nekog Njihovog dragog sluge. Moramo postati tako dobri sljedbenici - sluge da ne uzrokujemo nikakav nemir u duhovnom carstvu. Da bi nas tomu podučio Krsna dolazi kao Svoj bhakta i odražava točno kako idu upute po točkama, po redu, na kojima mi moramo poraditi. Često ljudi koje srećemo i s kojima živimo pokazuju koje su naše slabe točke na kojima zatim trebamo poraditi. Stoga je veoma luckasto, glupo, tražiti greške kod drugih.

Zatim je Guru Maharađ govorio o mantranju Hare Krsna maha-mantre. Da bismo mantrali s poštovanjem i osjećanjem moramo stalno misliti na Radhu i Krsnu. Mantranje je najviši proces našeg duhovnog života. Smirujuće djelovanje u pročišćavanju srca, iskazat će se onda kada tako mantramo. Guru Maharađ je nadalje govorio kako je Bibhisana sreo Hanumana a kasnije je govorio o mad-arpani, a to znači da mi sami moramo učiniti nešto praktično kako bismo sami doprinjeli u Gospodinovoj misiji.

Po završetku lekcije Guru Maharađ je pozdravio nekoliko bhakta. Bio je toliko entuzijastičan da je želio dati lekciju iz Srimad Bhagavatama slijedećeg jutra, i također da pođe u harinam. No, popis darsana je bio tako dugačak da je na harinam mogao tek u srijedu.

Zagreb, 26.07.2005.

U utorak ujutro me Guru Maharađ ljubazno zamolio da dam lekciju iz Srimad Bhagavatama a zatim da odem s bhaktama u harinam. Rekao mi je:'Sada smo u hramu. Moramo pokušati pomoći bhaktama u njihovoj misiji, ustani se za mangala arati i pomozi im u službi propovijedanja.'

Guru Maharađ je pronašao malo vremena za svoje e-mailove i održao je mnogo daršana.

Čim je završio posljednji daršan toga dana, otrčao je u hram gdje je već  počinjao Gaura arati.

Kao što je običaj u mnogim hramovima, vođa Gaura arotika pjeva iz sredine hramske prostorije, a svi se guraju na tijesno u pozadinskoj polovici dvorane. Guru Maharađ je došao i ponudio svoje ponizno poštovanje. Otišao je upravo pred Božanstva, i započeo plesati za Njih. Nakon nekoliko minuta, ljubazno je zamolio bhakte da dođu naprijed pred Božanstva. Započeo je voditi i pomogao im da uđu u veseli ples.   

Lekcija u utorak navečer bila je sasvim tehničke naravi, no veoma sistematično vođena. Iako sam taj seminar čuo mnogo puta, bio sam jako zadivljen kvalitetom ove prezentacije. Naslov lekcije je bio: 'Kako dovesti pod kontrolu naš lutajući um'. Započeo je čitanjem stiha iz Srimad Bhagavatama, koji pojašnjava kako emocije poput reflektorskog snopa dolaze s neba. Možemo li mi reći svom umu što da radi? Možemo li reći našim osjetilima što da osjećaju? Guru Maharađ je pojasnio da, recimo, kako su naši osjećaji privlačnosti prema suprotnom spolu, čak i prema nepoznatim osobama jaki. Čak i u Hare Krsna hramu, emocije kao što su privlačnost prema suprotnom spolu, mogu vladati s nama i kontrolirati nas. U Sankhyi, um je poput jezera, a misli su poput vjetrova, koji uzrokuju valove. Um će postati uznemiren takvim mislima i proizvesti će emocije.

Emocionalna zrelost je jako važna za bhakte. Objasnio je sve čakre i emocije koje se nalaze u našem suptilnom tijelu. Mi ne želimo da naš duhovni život bude samo teorija, mi ga želimo iskusiti. Naša jedina kontrola je u odgovaranju na te emocije. U zrelom stadiju bhakti predanosti nema bojazni od emocija jer ih bhakta koristi ispravno, za zadovoljstvo Krišne. Guru Maharađ je dao tri praktične stepenice za kontrolu naših emocija:

  1. Promatraj i gledaj spoznati što se događa s tvojim emocijama.
  2. Kada emocije nalete, smiri se.
  3. Upotrijebi ih u motiviranju sebe, u put nade i vjere.

Oni koji su u stanju da naprave ovu tapasiju-pokoru, dobrovoljno odricanje, i ne polaze odmah u zadovoljavanje čim se emocija pojavi, bit će mnogo samosvjesniji. Dao je i objasnio jedan pokus s djecom koja su imala mogućnost dobiti jedan bombon odmah ili dva ukoliko su čekala pola sata. Djeca koja su mogla odgoditi svoje nagrađivanje, postala su uspješnije osobe, jer su bili znatno discipliraniji. Oni koji uvijek moraju dobiti sve odmah, uvijek će biti pod kontrolom svojeg razuma i emocija. Nemojte misliti da morate djelovati čim se emocije pojave.

Promatrajte ih, i ukoliko one nisu povoljne i pogodne za vaš duhovni život, vježbajte odricanje, razvijte druge - duhovne emocije. Vježbanjem Bhakti yoge, niže emocije mogu transcendirati. Tu vrstu znanosti moramo dobro naučiti. Zbog toga imamo duhovnog učitelja koji nas podučava u Bhakti. U namjeri da dosegnemo Bhakti, potrebno je uložiti vlastiti trud i dobiti milost Gospodina. Naše nastojanje sastoji se u tome da se družimo s predanim-čistim bhaktama, a nakon toga, bhakte ulažu slijedeći napor u vezanosti za ovaj duhovni život. Tada će Krišnino srce biti toliko dirnuto, tim predanjem da će nam poslati prekrasne valove milosti, koje će pomoći bhakti da kontrolira svoj um.

Guru Maharađ je zatim rekao da on ima iskrenu nadu i da će podržati naš duhovni život da dostigne zrelost. Cio svijet čeka na nas da postanemo zreli. Ta lekcija je zaista bila predivna. Jedan od bhakta je napomenuo kako je Guru Maharađ bio veoma obazriv da ne uznemiri nikoga pri davanju ovih lekcija. To je svakako velik izazov kada se u gledalištu nalazi mnogo tankoćutnih bhakta.

Zagreb, 27.07.2005.

Svakoga jutra, Guru Maharađ je dolazio na Mangala arati i pjevao je guru puju. Kasnije je iskoristio vrijeme za osobno čitanje i rad. U srijedu, Guru Maharađ je došao u harinam. Tu se nalazilo gotovo 35 bhakta, 15 je sjedilo a ostali su plesali i dijelili knjige. Guru Maharađ je veoma sretan pjevao i pozivao ljude da se pridruže. Kasnije je dao komentar da dok pjevamo na ulici možemo vidjeti kako ljudi u materialnom životu jako pate.

Odmah nakon harinama bili smo pozvani u dom jednog grihashta para.

U namjeri da nađemo put, mat. Mani manjari d.d. i pet ostalih baktina u svom malom autu su nas vodile. Promet je bio prilično gust i one su češće zastajkivale u namjeri da nas ne izgube, i vozile na neobičan naćin. Guru Maharađ je promatrao ove vesele mate i komentirao kako su bhakte različiti od običnih ljudi. Oni su tako prirodni. Izvjesna apsorpcija u svjesnosti Krsne je već prisutna, no ipak postoji još mjesta ispred nas za napredovanje.

Grihastha  par se veoma lijepo pobrinuo za sve nas i uložili su poseban napor pazeći na svaki detalj ne bi li naš boravak bio zaista udoban. Nakon darsana s Gaura Nitaima i vrtom s Tulasi, Guru Maharađ je započeo pjevati veoma sjetan bhajan. Izgledalo je da je u potpunosti obuzet. Zatim je objasnio kako je proveo vrijeme posljednjeg Kartika i kako je čitao iz Bhajan rahasya. Tu je opisano raspoloženje rastanka, i nada u ponovni susret. Guru Maharađ je pričao u detalje predivne zabave Srimati Rukmini koju je ukrao Krsna. Na kraju je komentirao da smo mi u analognoj situaciji. Poput nas, Rukmini nije vidjela Krsnu, već je samo čula o Njemu, i razvila beskonačnu želju da postane Njegova žena. Ovo stanje vipralambha bhava će se pojaviti samim slušanjem o Krsni.

Guru Maharađ je izjavio: 'Iako zaokupljeni obiteljskim životom, mi već možemo započeti s našim programom da postanemo apsorbirani. Kako postajem stariji, vidim da svatko ima svoj vlastiti put povratka natrag Svevišnjoj Božanskoj Osobi. A mantranje pomaže svima.'

Nakon ovog malog programa, svi smo dobili veličanstven prasadam. Guru Maharađ se kratko odmorio nakon čašćenja, te smo se potom vratili u hram.

Temperatura je bila veoma visoka. Po ulasku u automobil, Guru Maharađ nam je čitao pjesmu o Ganga Devi u namjeri da rashladi naše misli. Pošto smo svi dosta častili ove prasade, Guru Maharađ je po čitanju svake molitve dao sažetak kako bi bio siguran da smo razumjeli. Kasnije je Guru Maharađ govorio prijevod mnogim bhaktama te Ganga pjesme, govoreći da je bolje roditi se kao ptica na obali Gange, nego li postati poslovni čovjek na zapadu ili nekakav bogati kralj.

Čim je Guru Maharađ došao u hram, dao je darsan prije večernjeg programa.

Bila je to zadnja večernja lekcija u Zagrebu. Usred Gaura aratia, Guru Maharađ je dotrčao niz stepenice kako bi sudjelovao u kirtanu.

Nakon molitvi Nrsimhadevi, Guru Maharađ je zamolio bhakte da malo pričekaju jer nije mogao naći svoj notes za lekcije. Otišao sam u sobu s Guru Maharađem i on je pogledao u svoj notes, da bi vidio što bi bilo najbolje za temu predavanja, o čemu bi govorio. Nakon nekoliko minuta lekcije, djeca su počela bučiti. Jedan bhakta se ustao i pošao tamo u namjeri da ih kazni. Prije nego li je išta mogao učiniti Guru Maharađ ga je zaustavio. Rekao je:'Molim te nemoj biti grub prema njima. Inače će zamrziti hram.' Roditelji jako moraju pripaziti da djeca ne dobiju loš dojam o hramu. Roditelji trebaju sjesti i dogovoriti se kako bi njihova djeca mogla provoditi vrijeme dok oni slušaju lekcije. Ponekad, jedna od majki se treba žrtvovati i ostati sa svom djecom. Objasnio je kako u Goloka Dhamu sada postoji mini zoo i sva djeca vole ići tamo. Sada su roditelji čak primorani ići u hram kako bi ispunili želje svoje djece.!!!!

Tokom posljednje lekcije Guru Maharađ je objasnio različite osobnosti, obzirom na tri gune materijalne energije-prirode. Opisao je kvalitete različitih tipova. Na kraju je rekao da u namjeri da se poveča osobina vrline, prvo moramo uspostaviti red u našem okolišu, i naravno u našim odnosima prema drugima, takošto ćemo govoriti istinu. U drugom dijelu predavanja, govorio je o načinima na koje ćemo razviti veću privrženost prema Krišni. Prvo moramo biti u odgovarajućem okruženju a zatim čitati dobre knjige, meditirati o stećenom saznanju.

Trebamo kultivirati zadovoljstvo, iako možda,  naše želje i očekivanja nisu ispunjeni.

Po završetku lekcije, Guru Maharađ je prikazao slide show o elementu vode.

Iako je bilo dosta kasno Guru Maharađ je uveo bhakte u meditaciju. Trebali su vidjeti kamo smještavaju vodu u svom životu. Konačno je prisutnim bhaktama razdijelio palačinke koje je strpljivo priredila mat. Draupadi d.d.

Zagreb i Slovenija, 28.07.2005.

Zadnjeg dana našeg boravka u Zagrebu, Guru Maharađ je održao predavanje o Srimad Bhagavatamu. Razvila se tema o zaštiti od Maye - bhakta koji pjeva uvijek će biti zaštićen.

Guru Maharađ je objasnio divne zabave Caitanya Mahaprabhua i Mukunde. Čamcem su prolazili kroz vrlo opasno područje. Iako su trebali biti tihi, Caitanya Mahaprabhu je naredio Mukundi da glasno pjeva Sveto ime. Vozač čamca je bio u čudu. Pjevanjem Svetog imena sjeme naše karme biti će uništeno.

Prabhupada je jednom prilikom rekao da je većina bhakta bila žalosna, a sada su kao rasplesani paunovi. Guru Maharađ je pojasnio da bhakta primi samo komadić karme, puno manje nego što zaslužuje. Karma se bhakti daje kako bi ostao skroman.

Često razmišljamo o napadima koji dolaze izvana, no Maya dolazi iznutra i pomaže bhakti da potraži sklonište kod Krsne.

Kasnije je Guru Maharađa ispričao priču o Lala Babuu, koji je imao Božanstvo i želio biti siguran u to da je Krsna prisutan u Božanstvu. Izveo je mali eksperiment tako da je na glavu Božanstva stavio zdjelu hladnog gheeja. Zbog topline Krsninog duhovnog tijela, ghee se otopio. Drugom prilikom je pod nos Gospodina stavio pero te vidio da Gospodin uistinu diše i tako pomiče pero.

Kako možemo vidjeti da li je Krsna prisutan u srcu bhakte? Prvi zahtjev je saralata, odnosno jednostavnost. Bhakta u Krsnu mora vjerovati jednostavno, poput djeteta.

Jednom je Krsna dasa upitao Mahaprabhua zašto neki bhakte napreduju brzo, dok drugi jako polako. Caitanya Mahaprabhu odgovori da će onaj čija je vjera čvrsta napredovati brzo. Naša osobna Maya će nestati ako se redovito družimo s vjernim bhaktama. Trebamo da nam netko pomaže. Takvi bhakte će nam pomoći da uvidimo našu Mayu, koju sami ne možemo vidjeti izravno.

Guru Maharađ je završio svoje predavanje molbom bhaktama da uklone sve prepreke u bhakti druženjima.

Odmah nakon predavanja, Guru Maharađ je, do tri sata poslije podne, dijelio darsane. Bila je to intenzivna propovijed.

BHAKTI SANGA USRED ŠUME

Navečer smo zastali u Sloveniji, u kući Madan-Manohara prabhua, na vrlo lijepoj Bhakti-sangi usred šume.

Okupilo se osamdesetak bhakta u mirnoj atmosferi njihovog vrta s organski uzgojenim voćem, povrćem i cvijećem. Donijeli su HIFI zvučnike i razglas priključen na glasni generator. Razglas ionako nije radio pa je Guru Maharađ bio sretan što smo ga isključili i umjesto tog koristili naš Harinam zvučnik.

Guru Maharađ je dobio mnogo lijepih cvjetnih vijenaca, a sjedio je u sredini prekrasno ukrašenog šatora.

Prije nego što smo započeli, obratio nam je pažnju na koncentraciju za vrijeme pjevanja. Pojasnio je da nakon nekog vremena nepažnja postane kronična i tvrdoglava navika koja se teško iskorijeni. U zanimljivom predavanju, govorio je o različitim glasovima za koje se čini da dolaze izvana, ali su zapravo unutrašnji: glas moralista, ili glasovi prijatelja i rođaka. Oni bi mogli utjecati na nas pa bhakta mora ostati čvrst u svom razmišljanju. Bhakta može primiti gromove sumnje kao testove Krsne, ali mora uvijek ostati fokusiran na Gospodina. Razmišljanja i stavovi se evoluiraju za vrijeme mantranja na japi.

Na kraju predavanja, Guru Maharađa je zamolio sve bhakte da se pridruže Harinamu kroz vrt. Objasnio je da sve te duše služe bhaktama dajući im voće i povrće te da im sada želimo pokazati zahvalnost dajući njima nektar svetog imena. Poveo je kirtan pa su okupljeni bhakte sretno plesali i pjevali.

Bio je to krasan doživljaj.

Guru Maharađ je objasnio da bhakta mora razviti svijest o tome da su drveće i biljke duše te mogu primiti dobrobit od slušanja Gospodinovih Imena.

------------------------------------

Prevela: Bhn. Željka

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 43 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1317 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::