Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ja sam izvor svih duhovnih i materijalnih svjetova. Sve izvire iz Mene. Mudre osobe koje to savršeno dobro znaju služe Me s predanošću i obožavaju Me svim srcem.
-- Bhagavad-gita 10.8 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 05.10.06. 08:33
 

Iz Mayapura 4. dio

 
Piše: Mandali dasi
 
 
Dragi bhakte,

Evo mene opet... mnogi su mi rekli, koji su došli ovdje da su čitali izvjestaje i da su im bili inspirativni pa nastavljam iako sam bila malo zakazala. Znate kako je, sad je festival...

Ovako je to bilo...

Dan je odlaska Srila Bhaktisiddhante Sarasvati Thakura, svi članovi GBC-ja već su tu od pred neki dan, kirtani luduju. Jutros je kirtan vodio Danavir Goswami a vidjela sam Paramgati Maharaja kako veselo pleše sa bhaktama. Pored oltara Pancatattve bio je murti Srila Bhaktisiddhante Sarasvati Thakura koji je navečer išao u procesiju na kolima ukrašenim vijencima cvijeća zajedno sa Sri Sri Radha Madhavom. Mayapur lila je radila neke slatkiše i bila je jako sretna što ih je mogla ponuditi Božanstvima za vrijeme procesije kad su kola stala pored Prabhupadina samadhija. Tamo se također obilježavao i dan odlaska Gour Govinde Swamija. Mnoga njegova braća po Bogu bila su tamo, među njima i Sivarama Swami, Jayadvaita Swami... Od naših bhakta tu su Nitai i Lili, često vidim Divya Prabandhu, čak je jedno jutro vodio Srila Prabhupadinu gurupuju.

A da vidite dan pojave Nityanande! Cijeli Templeroom bio je ukrašen palminim stabljikama i lišćem, a abiseka je bila luda totalno, na kraju su Nityanandu iznova i iznova zasipali cvijećem jedno 10 minuta dok se nije pretovio u brdo raznoga šarenoga cvijeća. Onda su svo to cvijeće počeli zasipati po nama u publici dok nisu sve potrošili. Padala je kiša cvijeća.

Lekcije su jako lijepe, svako jutro neki drugi Maharaja. Jutros je govorio Lokanatha Swami, jučer Kavicandra Swami...

Jayapataka Swami ide svako jutro na svoje klasične šetnje, prvo do goshalle pa kroz grihastha area i onda u prasadam hall gdje se održava gurupuja. Ima jako puno bhakta i gužva je ujutro na programu. Kirtani su sada drugačiji nego što su kad nema puno hodočasnika. Nekako je raspoloženje kao kod nas na zapadu, došli su bhakte sa harmonikama i trubama. Neki brahmacari je poseno lud, skače i pleše sa svojom trubom uvijek luduje u kirtanima. Inače su kirtani mekši, bengalskiji, ali sada kao da Pancatattva želi uživati u raspoloženju propovijedanja na Zapadu.

Ne znam jesam li vam pisala kako sam bila kod Dhamesvare Mahaprabhua u hramu pa me je pujarini pozvala sa strane da mi da njegove papuče na glavu. Vidjela sam mu profil! Tako je lijep! Dugačak pravilan nos i samilosne lotosolike oči i tijelo koje se naginje malo prema naprijed i daje blagoslove. Vidjela sam Mu i krevet pun raznobojnih jastuka. Tako su mi žive te slike u umu.

Evo koliko mi je vremena trebalo da vam se opet javim. Oprostite, malo sam bila lijena, a malo i nisam imala vremena. Zavrsavala je škola, pisali se ispiti, a počinjao je i intenzivan seminar o obožavanju božanstava kojeg smo Lavanga i ja počele pohađati. Koji nektar! Vode ga Pankajangri Prabhu, Jananivasa Prabhu i Narasimha Kavaca Prabhu i uče nas svemu - od filozofile obožavanja, do pravila i detalja. Naprimjer, jučer smo naučili jednu sitnicu, a to je da kada stavljate tulasi listiće na ponudu trebate otkloniti onaj dio stabljičice jer to Krishna ne jede, a listić treba postaviti onako kako i raste, prema gore. Isto tako i kad ga stavljate na Krishnina stopala. Zanimljivo.

Tako da ćemo onda, nadam se, postati diplomorani pujariji... ha ha.

Bila je i Vyasapuja Bhaktitirthe Swamija koja je donijela mnoga sjećanja. Hm. Nekako mu se osjećam jako dužno i svima će nam nedostajati njegov entuzijazam pun ljubavi i širok pogled na svijet.

Tu je i Aindra Prabhu koji bajanira ispred Pancatattve sa svojom ekipom iz Vrindavana pa navečer kad su bhajani ne znate više gdje ste, u Krishna Balarama Mandiru ili u Mayapuru.

Festival je službeno počeo prije neki dan. Održavaju se kulturni programi, seminari, kao da smo na jednom ogromnom kampu... haha. Dobro je, ne trebam prevoditi, a ni biti na štandu, ako ne želim...

Eto, toliko za sada, samo još i da vam kažem to da sam pričala sa Bir Krishna Swamijem i da je totalno nahvalio bhakte iz Hrvatske i kako mu je drago da je postao GBC i kako je Hrvatska totalno ekstatična zemlja i dobro polje za propovijedanje. I da jako voli hrvatske bhakte.

Pozdrav iz Dhame!

Voli vas Mandali Dasi

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 137 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 547 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::