Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
U ovom dobu sukoba i licemjerja oslobođenje se može dostići samo pjevanjem Gospodinova svetog imena. Nema drugog načina. Nema drugog načina. Nema drugog načina.
-- Brhan-naradiya Purana --
Članci ::
Članak, objavljeno: Pon, 10.03.08. 11:53
 

Bhaktivedanta Coaching intervju - Akrura d.

 
Intervju Bhakta Uroša Colje s Akrura dasom
 
 

Ljubljana, 15 svibnja 2006

Uros Colja: Ukratko, što je Bhaktivedanta Coaching?

Akrura dasa: Bhaktivedanta Coaching je služba namjenjena ISKCON bhaktama koja im pomaže da nauce Šrila Prabhupadove upute i primjene ih u svojim životima.

UC: Koje su dobrobiti od Bhaktivedanta Coachinga?

Ad: Dobrobiti su mnoge, ali mogu navesti one glavne. Bhakte koje priđu coachingu mogu poboljšati svoju sadhanu, japu, odnose sa drugima, mogu povećati svoju vjeru u Krišnu, intuiciju, mogu biti više disciplinirani, odlučniji, mogu biti produktivniji i obrazovaniji, ovisno o tome što bhakta želi postići. Coaching omogućava poboljšanje i usavršavanje svih oblika predanog služenja koji su nam dani.

UC: Tko je coach u Bhaktivedanta Coachingu?

Ad: Coach je sluga, sluga bhakta i nešto poput suputnika. On nije ekspert, nije stariji, nije propovjednik, nije guru, već netko tko pokušava da služi bhakte omogućavajući ostvarenje njihovih ciljeva i pomažući im da ostvare ciljeve u izabranim područjima. Metode koje coach koristi (razgovore, sisteme, strukture) posebno su prilagodene svakom pojedincu, jer svaki bhakta je različit.

Svaki bhakta je drugačiji i istovremeno svaki bhakta je zadivljujući.

Svatko tko priđe Krišni je zadivljujući i to je naš moto: „Svaka duša je zadivljujuća“. Posebice je svaki bhakta posebna zadivljujuća duša. Sa ovakvom vizijom mi im pokušavamo pomoći da oslobode svoje potencijale. Bhakte imaju navjerojatne potencijale da služe Krišnu; mogu činiti čuda. Ako je taj potencijal prekriven ili blokiran, ne može doći do izražaja. Coaching omogućuje da se ti potencijali ispolje na krasan način.

UC: Da li uključujete nove coache?

Ad: Za sada uglavnom ja sam radim coaching ali nameravam uključiti one koji imaju interesa. Coaching vještine su korisne za vođe i menadžere, i stoga čak ako netko i nije inspiriran da bude coach ali je inspiriran da bude vođa, dobro je za njega da radi na coaching vještinama jer većina su takozvane nježne vještine, vještine ophođenja s ljudima. Istovremeno, da bi neko bio coach, on treba imati ili težiti razvijanju brahmanskih osobina.

UC: Tko može biti coach i koje su kvalifikacije za to?

Ad: Da bi bio Bhaktivedanta Coach osoba treba slijediti četiri regulativna principa i mantrati najmanje šesnaest krugova dnevno. To je minimum. Osoba isto treba poznavati Bhagavad-gitu prilicno dobro, znati osnove filozofije svjesnosti Krišne i mora imati iskrenu želju da pomogne drugim bhaktama u njihovim službama i drugim područjima koja su potrebna kao potpora predanom služenju.

UC: Kako znaš da je neka osoba prikladna da bude coach?

Ad: U početku imamo malu želju, mislimo da to može biti dobra služba ili imamo sklonosti raditi sa i pomagati ljudima.

Postoji vedski princip koji je Šrila Prabhupada spomenio u vezi vođa koji kaže da vođa treba napraviti ljude sretnima. Vođa znači onaj koji čini ljude sretnima: sarva sukhino bhavantu. Vedski princip kaže: „Neka svatko bude sretan“ i to je jedino moguće prakticirajući duhovni život, kroz svjesnost Krišne.

Mi želimo slijediti stope prethodnih acarya pomažući ljudima da budu sretni spiritualno a i materijalno, ako je moguće. Ako netko ima i najmanju želju da služi na takav način, to je dobro i može se još više poboljšati.

Potencijalni coach sa svojim coaching trenerom može povećati svoju želju za pomaganjem drugima. Može vidjeti kako je coaching dobar za njega i kako mijenja i preobražava ljudske živote.

Mi smo zavidni na Krišnu i stoga smo prirodno zavidni i jedni na druge, Krišnine vječne djeliće. Neki bhakte razviju ukus za pomaganje drugima, propovjedanje, podršku ili vođenje drugih. Ukratko, za pomaganje drugima da postanu sretniji.

Kroz coaching, oni mogu povecati svoj okus za pomaganje drugima.

UC: Da li coach radi samo na duhovnoj dimenziji života?

Ad: Mi ne pomažemo samo u duhovnom životu, već i u drugim aspektima bhaktinog života koji pomažu duhovnom životu.

Idealno govoreći mi ćemo pomoći ljudima da dosegnu bhakti i vedantu, čistu devociju i najuzvišenije znanje. U procesu pomaganja drugima očekuje se da i mi rastemo. Mi ne tvrdimo da smo savrseni, da smo dosegli bhakti i vedantu. Težimo da zadovoljimo Krišnu pomagažući drugima i nadamo se da će On biti milostiv prema nama i pomoći nam da dosegnemo te stvari. Isto, ponekad i mi prihvaćamo coaching od drugih.

Pomažemo bhaktama i u drugim područjima. Recimo da netko ima poteškoće u financijama mi mu možemo pomoći da uštedi novac, da troši pažljivije, da nade načine da izdržava sebe i svoju obitelj (ako je ima).

Možemo pomoći i u području odnosa. Ponekad naši odnosi i nisu potpuno duhovni. Bhaktini porodični odnosi mogu biti izvor velikog pritiska; na primjer ako su roditelji protiv svjesnosti Krišne. Isto, možemo pomoći nekome sa zdravstvenim problemima, ali ne kao doktor već kao netko tko će pomoći oko određivanja što je to što se treba promjeniti u njihovim životima da bi bili zdraviji i podobniji za duhovni razvoj.

UC: Da li je puno osobne promjene prisutno u coachingu?

Ad: Rekao bih da da. Pogotovo promjena mišljenja i percepcije. Posebno se mijenja način kako vidimo sebe i druge. Za coacha je važno da pokuša vidjeti ljude u terminima njihovih potencijala a ne trenutnog ponašanja i djelovanja. Drugim riječima, Bhaktivedanta Coach pokušava vidjeti ljude kao zadivljujuće duše.

UC: Da li je coach stvarno zainteresiran u uspjeh njegovih klijenata i učenika?

Ad: Da, coach je itekako zainteresiran da pomogne bhaktama da uspeju.

Coach za duhovni život zapravo nalazi veliko zadovoljstvo vidjevši da drugi rastu i razvijaju se, da postaju bolji bhakte, da imaju bolju sadhanu, bolju japu, da imaju više ukusa u slušanje i mantranje, služenje bhakta, da razvijaju bolji međusobne odnose, da povećavaju razmjenu ljubavi među sobom, da postepeno duhovno napreduju i napreduju u svim područijima.

UC: Što coach dobija od svoje službe?

Ad: Sama služba je nagrada za njega, jer zna da je Krišna zadovoljan. Krišna zapravo nagrađuje coacha za njegovu službu. On kaže da mu je onaj tko propovjeda najdraži. Coaching se može opisati kao vrsta propovjedanja jer pomaže ljudima da rastu duhovno i postanu jači.

UC: Zašto bi netko vjerovao baš Bhaktivedanta Coachingu, zašto je on poseban?

Ad: Mislim da je poseban zbog svog krajnjeg cilja. Sigurno nije specijalan zbog mene. Poseban je zbog cilja, a taj cilj je bhakti, i to čista bhakti, što je najuzvišeniji cilj.

Ali coaching započinje sa osnovnim problemima: bhakte imaju problema kako biti organiziran, kako odmantrati na vrijeme krugove, kako rano ustati, problemi s prejedanjem jer jedu kasno onda sanjaju o rajskim i paklenim planetama. Imaju svakojake probleme. Mi počinjemo sa tog prizemnog nivoa i onda bhakte postaju postepeno jači i bolje organizirani i sabraniji. Kada bhakte postaju sretniji i samim tim coach postaje sretniji.

UC: Da li imaš neka svjedočanstva o svom coachingu? 

Ad: Imamo nekoliko priča o uspjehu nasih klijenata, mlađih a i starijih bhakta iz raznih zemalja, na nasem websiteu:

www.vedicilluminations.com/gitacoaching

Bhakte koje coachiramo kažu da imaju velike koristi od toga i žele nastaviti a i ja osobno vidim vrlo dobre rezultate koji su mjerljivi, a ne nešto zamišljeno.

UC: Tko bi bio tvoj savršen klijent, koga bi najviše volio da coachiraš?

Ad: Moji idealni klijenti, oni koje ja coachiram sa najviše entuzijazma, su oni koji žele pomoći drugima. Moj omiljeni coaching je onaj u kome pomažem bhaktama da razviju vještine da mogu isto pomagati drugima i zato osim coachinga, volim trenirati bhakte da postanu coachi ili mentori.

Zbog toga smo imali seminar na Bhaktivedanta Collegeu u Radhadeshu sa 25 bhakta. Pripremili smo trodnevni coaching seminar i nekim od njih su bili inspirirani da počnu sa coachingom drugih bhakta. Sada imaju nekoliko coacha na Collegeu. Ponekad učitelji coachiraju jedni druge i na takav način imamo jako lijep lanac pomaganja, konkretnu i mjerljivu pomoć u obliku cachinga. Vjerujem da efikasna jedan-na-jedan pomoć može dovesti do mnogo pozitivnih promjena u ISKCONu.

UC: Tvoja završna poruka?

Ad: Ako nastaviš raditi ono što sada radiš, nastavit ćeš i dobijati upravo iste rezultate koje dobijaš do sada. Stoga, ne čekaj predugo da započneš sa promjenama, ne čekaj predugo da se počneš poboljšavati jer može postati prekasno. Prihvati svu pomoć koju misliš da trebaš i ostvari maksimum duhovnog uspjeha u ovom životu. Hare Krišna.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Ostali linkovi:

MP3 - BC seminar u Ljubljani (na hrvatskom)
Web - Gita Coaching
mail: akrura@pamho.net

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 153 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1195 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::