Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Čak i ako se smatra da si najgrješniji od svih grješnika, ako se nalaziš na brodu transcendentalnog znanja bit ćeš sposoban prijeći ocean bijede.
-- Bhagavad-gita 4.36 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Pon, 30.10.06. 01:15
 

Intervju s Manohara d. (Radhadesh, Belgija)

 
Intervju napravio: Dina Dayala d.
 
 

Kako si postao bhakta?

Ha, ha... Dobra šala. :) Vjerujem da si me htio pitati kako sam se pridružio? Bivša žena je kriva za sve. Ona se htjela pridružiti a ja nisam znao bolje nego "za njom". Koliko sam imao vlastitoga interesa za duhovni život možeš zaključiti iz činjenice da prije pridruživanja nisam pročitao ni jednu stranicu iz Prabhupadovih knjiga niti sam odmantrao jedan jedini krug.

Koja je to godina bila?

Proljeće 1983.



Manohara das 2004.

Koje si imao službe?

U Zagrebu: čiščenje, nabava, administracija, održavanje i proizvodnja ukrasnih svijeća, na Simhacalam farmi: čišćenje, pujari helper, zaštita krava i održavanje; na Almviku: štamparija, temple comader, temple presidentov pomoćnik; u Villagio Hare Krsna: gradnja i održavanje; u Ramakeliju (Švicarska): gradnja, održavanje i pekar; ponovo na Almviku: građa i održavanje, pujari; na Korsnas Gardu: gradnja i održavanje; u Radhadesh komuni: Bhaktivedanta Library Services - putujući distributer, gradnja i održavanje, temple commander, član upravnoga odbora, šef odjela za prijem posjetilaca, menađžer restorana i restorana te temple vice-president.



Manohara d. na gradilištu 2001. za vrijeme izgradnje Radhadesh Guesthouse-a

Koliko si već vremena u Radhadeshu?

Osam godina. Do Radhadesha nikada nisam na jednom mjestu proveo toliko vremena.

Zašto si došao i ostao?

Došao sam jer sam želio na neki način sudjelovati u dijeljenju Prabhupadovih knjiga. Pošto nikada nisam bio neki sankirtana heroj a želio sam nekako zadovoljiti svoga gurua i Šrila Prabhupada nadao sam se da ću kroz službu u Bhaktivedanta Library Service-u to bar donekle uspjeti. Nakon nešto više od godinu dana sam imao gadnu saobraćajnu nesreću te sam odlučio da je vrijeme za promjenu. Upravo u to vrijeme je započela gradnja Radhadesh Guesthouse-a te sam aranžmanom drugih bhakta prešao u Radhadesh temple.  Nakon gradnje sam prešao u održavanje dvorca a zatim u menađžment.

Koju službu trenutačno obavljaš?

Trenutačno obavljam službe temple commandera, menađžera cafeterije i restauranta te temple vice-presidenta. Uz to služim i kao tajnik Nacionalnog savjeta Beneluxa kao i tajnik Izvršnoga odbora nacionalnoga savjeta Beneluxa.

Kako je generalno svjesnost Krišne u Belgiji i cijelom Beneluxu?

To je teško pitanje no u usporedbi sa ostatkom ISKCON-a ja bi rekao da je svijesnost Krišne u Beneluxu dobro uspostavljena.

Je li lakše ili teže nego u Hrvatskoj?

Meni je lakše u pogledu mogućnosti da se družim sa bhaktama i da imam solidnu financijsku podršku.

Koje su razlike?

Ovdje novac nije problem, bar ne ključni. Ponekada govorimo o krizi ali to na primjer znači da ćemo možda morati smanjiti plaće zaposlenim grihastama ili na neko vrijeme sa nekim prekinuti radni odnos. Što ja vidim kao stvarni problem je generalno niska zainteresiranost ljudi za duhovni život pa tako i za svjesnost Krišne.

Kako ti vidiš Radhadesh temple generalno?

Radadesh se smatra jednim od uspješnijih tempova u ISKCON-u i ja se sa time moram složiti iako kao menađžer vidim da imamo puno stvari za poboljšati.

U čemu je tajna uspjeha?

Radhadesh je imao sreću da je nekoliko bhakta predvođenih sa Hrdaya Caitanya prabhuom posvetilo svoj život tome projektu. Ovdje ima desetak bhakta koji žive na Radhadeshu dvadeset ili vise godina. Nadalje, Radhadesh se nalazi u turistički vrlo razvijenoj regiji. Turisti su ovdje počeli dolaziti sami od sebe i bhakte su se samo trebali organizirati da ih prihvate i da tako stvore solidnu bazu za održavanje projekta.

Kakva je sadhana?

Generalno dobra. U prosjeku na mangala aratiku ima oko tridesetak bhakta. Malo je templova u ISKCON-u koji imaju bolje posjećen jutarnji program.

Kakav je standard obožavanja Božanstava?

Standard obožavanja je na vrlo visokom nivou. I tu bi se još što šta moglo poboljšati ali generalno gledano možemo biti zadovoljni.

Mislis li da je održiv u trenutnim uvjetima Radhadesh templa?

Da. Prije desetak godina Radhadesh je bio u ozbiljnoj financijskoj krizi ali koliko mi je poznato ni tada nije bilo govora o snižavanju standarda.

Mozes li nesto reći o Radhadesh Tour Programu? Kad je počeo, koliko turista prođe kroz Radhadesh i koji su planovi za budučnost?

Sve je počelo spontano jos od samoga početka prije dvadeset pet godina. Turisti bi lutajuću okolicom vidjeli zanimljiv dvorac. Neki od njih su se raspitivali o mogućnosti da ga razgledaju pa su bhakte htjeli ne htjeli organizirali razgledavanje pod vodstvom. Posljednjih godina kroz Radhadesh prođe tridesetak tisuća turista.

Imamo planove za revitalizaciju toga programa prije svega kroz okretanje prema novim potencijalnim klijentima. Jedan od glavnih ciljeva su škole.



"Pogled odozgo" na Radhadesh 2003 godine

To je glavni izvor prihoda?

Da, to je još uvijek glavni izvor prihoda iako tokom nekoliko posljednjih godina drugi izvori imaju sve značajniju ulogu. Tu prije svega mislim na guesthouse, boutique i kongregaciju.

Kakav je prasadam?

Prasadam je naravno uvijek dobar ali ako nije ukusan onda je većina bhakta nezadovoljna. Zadovoljiti ukus bhakta nije lako. Ja sam čuo da je u 25 godina povijesti Radhadesha to poslo za rukom samo mataji Subhadri.

Trenutačno u Radhadeshu kuhaju troje bhakta i generalno mogu reći da su bhakte zadovoljni. Dodatna poteškoća je da ovdje kuhamo za relativno velik broj bhakta; pedesetak za doručak i ručak, stotinjak za Sunday feast ne računajući posebne vikende kada imamo i goste u Guesthousu.

Imaju li bhakte u Radhadesh templu prasadam distribuciju?

Da. Food for Life program svake srijede dijeli prasadam u Liegu.

Možeš li nešto reći o Radhadesh Temple Menagerima?

Hrdaya Caitanya prabhu je vjerojatno najbolji temple president u ISKCON-u. To mišljenje sam osobno čuo od Harikesa ex-swamija, osobe koju nije bilo lako impresionirati. U Radhadeshu je od prvoga dana. Pridružio se jedan dan prije početka radova na osposobljavanju dvorca za temple. Par godina kanije je postao temple president i tu službu više nego uspješno obavlja i danas. Osim toga služi i kao Euro GBC za Benelux i globalni co-GBC za Francusku. Mahaprabhu prabhu je drugi čvrsti stup Radhadesha. On je sankirtan heroj iz starih dana, mahakolektor, vrlo sposoban financijski menađžer i komunikator. Uz to je i veliki donator.

Koliko cesto dolaze gurui, sannyasi i preacheri generalno?

Od kada je Bhaktivedanta College uspostavljen na Radhadeshu imamo vrlo visoku posjećenost sannyasija i preachera. Nije ni prije bilo loše uzimajući u obzir da smo situirani u dalekoj provinciji.

Jesu li bhakte zadovoljni s time?

Ja bih rekao da jesu.

Koliko je razvijeno kongregacijsko propovjedanje?

Briga o kongegaciji je u konstantnom usponu. Orjentacija top-menađžmenta prema kongregaciji je jedan od razloga što nekoliko posljednjih godina imamo konstantan pad posjetilaca.

Kako ide dijeljenje knjiga ?

Većinu knjiga u Radhadeshu podjele vodiči Guided Tour-ova i Boutique.

Može li bolje?

Svakako. Milsim da je to jedna od najslabijih točaka u Radhadeshu. Moja je osobna želja da tu nešto poduzmemo čim završimo rekonstrukciju menađženta.

Što ti se sviđa posebno u Radhadeshu?

Božanstva su prelijepa, jutarnji program je dobro posijećen. Sve u svemu Radhadesh je dobro menagirana i vrlo stabilna komuna.

Kako se vaišnave iz ex. Yu snalaze u Radhadeshu?

Kako tko ali generalno bih rekao dobro.

Osjećaju li nostalgiju za Balkanom?

Mislim da da. Ja u svakom slučaju da.

Hočeš li nešto posebno izdvojiti?

Upravljanje duhovnom komunom je izuzetno složen i težak posao. Nije čudo da u svijetu uključujući i ISKCON ima sve manje uspješnih zajednica. Lista izazova je podugačka ali milošću Krišne i Njegovih bhakta sve je moguće. Molim sve bhakte koji ovo čitaju za milost da to nikada ne zaboravim.

Hvala ti na interesu za Radhadesh.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 95 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1664 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::