Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Zbog svog dodira s materijalnom prirodom živo biće u materijalnoj prirodi slijedi puteve života, uživajući u tri gune materijalne prirode. Tako nailazi na dobro i zlo u raznim vrstama života.
-- Bhagavad-gita 13.22 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 04.01.07. 02:15
 

Intervju s Akrura dasom "Stvaranje jake zajednice"

 
Recept je: "Puno pažnje i brige će privući bhakte".
 
 

Intervju s Akrura dasom (Bhaktivedanta Coaching, ISKCON Soho London) o jačanju ISKCON-ove zajednice bhakta:

Dhira Nitai das: Akrura Prabhu, ako možeš podijeliti svoje iskustvo na koji način povezati što više bhakta u jaku zajednicu?

Akrura das: Puno pažnje i brige će ih privući, a to znači konstantna komunikacija. Lijepa riječ i željezna vrata otvara.

anudvega-karam vakyam
satyam priya-hitam ca yat

svadhyayabhyasanam caiva

van-mayam tapa ucyate

 
“Izgovaranje ugodnih, istinitih riječi koje pružaju dobrobit i ne uznemiruju druge te redovito recitiranje vedskih spisa predstavljaju strogosti govora.“ Bg 17.15

 Dhira Nitai das: Što to znači konkretno?

 Akrura das: Svi se mi možemo poboljšati u ljubaznosti i gostoprimljivosti. Ako ima premalo bhakta u hramu, onda možete angažirati neke kongregacijske bhakte da nazivaju ljude u ime hrama i pokažu iskrenu brigu za njih.

 Dhira Nitai das: To zvuči kao cijeli ratni plan?

 Akrura das: Da - ratni plan je nešto jako uzbudljivo, ali počinje sa kontrolom našeg jezika - jedenje i govor.

Lider se može približiti drugim liderima i bhaktama tako što im priđe kao njihov sluga i otvoren prema njihovom utjecaju.

 Dhira Nitai das: Sami lideri se često žale da između njih samih nema dovoljno razvijenih odnosa. Ali razmišljam da ako nas počne i dvoje kao dobar primjer...

 Akrura das: Da. Ako ne ti – tko? Ako ne sada – kada? (osmijeh) Možemo imati trening radionice sa svima vama koji ste preuzeli odgovornost. Tema može biti suradnja lidera. Srila Prabhupda je rekao da će se naša ljubav prema njemu pokazati po tome koliko surađujemo. Umjesto da čekamo da se odnosi nekako i nekada razviju, možemo aktivno raditi na njihovom razvijanju. Uložiti svjestan napor. Sinergija je moćnija nego solo projekti. 1+1=3. I onda dođe kiša milosti.

Evo lijepog i korisnog stiha koji to potvrđuje:
“Svevišnja Božanska Osoba reče: Dragi moji sinovi kralja, vrlo sam zadovoljan prijateljskim odnosom koji imate među sobom. Svi ste uključeni u jednu jedinu djelatnost – predano služenje. Toliko sam zadovoljan sa vašim međusobnim prijateljstvom da vam želim svu dobru sreću. Sada možete zatražiti blagoslov od Mene.“ SB 4.30.8

 Srila Prabhupada piše u komentaru: “Pošto su sinovi kralja Pracinabarhisate svi bili ujedinjeni u Svjesnosti Krišne, Gospodin je bio vrlo zadovoljan s njima. Svaki od sinova kralja Pracinabarhisate je bio individualna duša, ali su bili ujedinjeni u nuđenju transcendentalne službe Gospodinu. Zajedništvo individualnih duša koje teže zadovoljiti Vrhovnog Gospodina ili vršenje službe za Gospodina je pravo jedinstvo.“

 “Oni koji su stvarno uključeni u služenje Svevišnje Božanske Osobe ne mogu biti razjedinjeni u bilo kakvim okolnostima. To čini Svevišnju Božansku Osobu vrlo sretnom i spremnom podariti sve vrste blagoslova Svojim bhaktama, kao što je navedeno u ovom stihu. Možemo vidjeti da je Gospodin odmah spreman podariti sve blagoslove sinovima kralja Pracinabarhisate.“

 Mislim da bi bilo dobro međusobno komunicirati na tu temu: kako možemo najbolje zadovoljiti Krišnu zajedno? Svatko je uvjeren da najbolje radi, ali tajna uspjeha je u ujedinjavanju razlika. Tada se doprinos višestruko umnoži.

 Dhira Nitai das: Naravno.

 Akrura dasa: Hajde da probamo ujediniti te razlike. Svaki bhakta ima nešto jedinstveno.

 Dhira Nitai das: Poštujući druge i prepoznajući njihov trud i motive...

 Akrura dasa: Prirodno slijedeće pitanje je tko od bhakta ili lidera to već radi? Taj tko to radi je pravi lider! Lider ima moć ujediniti ljude iako to izgleda nemoguće. On im pokaže kako je u njihovom velikom osobnom interesu da surađuju s drugima.

 Dhira Nitai das: I za kraj bih te zamolio za savjet što bih ja osobno mogao učiniti po tom pitanju?

 Akrura das: Guraj napred sebe i druge - s ljubavlju. Hare Krsna.

Dhira Nitai das: Hvala ti najljepša što si našao vremena podijeliti s nama tvoja razmišljanja i iskustva!

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 68 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 947 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::