Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Sve što radiš, sve što jedeš, sve što nudiš ili daješ i sve strogosti koje vršiš - o Kuntin sine, ponudi Meni.
-- Bhagavad-gita 9.27 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Sub, 15.12.07. 14:32
 

Hodočašće u Ramtek

 
 

Ramtek

Mjesto udaljeno nekih pola sata vožnje od Nagpura, Maharaštra. Mjesto na kome se gosp. Ramacandra zaustavio kada je prolazio šumom Dandakaranya i odmorio. Ako se sjećate, njegov brat Bharat je došao s cijelom "armijom" ljudi, slonova, kočija... da zamoli Gospodina da se vrati, no Ramacandra je odbio njegovu molbu.

Na tom mjestu šume Dandakaranya, koja se protrezala tisućama kilometara, nakon Bharatine "armije" ostalo je puno slonskog, konjskog i tko zna kojeg još izmeta, te je mudracima koji su tamo meditirali, a time i samom Ramacandri postalo malo neugodno za boraviti tu pa su svi krenuli u drugi dio šume koji se nalazi čak na drugom dijelu Indije. I na tom proputovanju su se zaustavili u Ramteku gdje ih je dočekao Agastya muni i zamolio za uslugu. Zamolio ih je da Gospodin ubije lokalne raksase koji su postali toliko oholi da su ubijali tamošnje sadue i od njihovih kostiju napravili planinu. Interesantno je da je Agastya muni bio toliko moćan da je bez daljnjega mogao sam "riješiti" sve te demone.

Sjetimo se da je jednom prilikom popio cijeli ocean, zatim je ubio dva brata koji su na podao način pobili mnogo bramana. Jedan bi se pretvorio u ovna, drugi bi ga zaklao i onda skuhao, te pozvao brahmanu na ručak i kada bi ovaj pojeo ručak ne znajući da mu je podvaljeno meso u njemu, živi brat bi rekao: "O, brate oživi i iziđi sada." Nakon izgovaranja određenih mantri ovaj skuhani i pojedeni bi oživio, rasparao tijelo bramana i opet se sjedinio sa svojim bratom. No, kada su taj trik probali "prodati" Agastya muniju nije upalilo. Muni je rekao: "Žao mi je, tvoj brat ne može izići, već sam ga svario."


Dakle, za Agastya munija nije bilo problem da sve lokalne raksase sam pobije, no htio je da slava pripadne Ramacandri i zato ga je zamolio. I na ovom mjestu je Ram uzeo zavjet: "Pobit ću sve demone s ovoga mjesta!" (Ram-Ramacandra, tek-uzeo zavjet = Ramtek).

Interesantno je da u malim sredovjekovnim hramovima na vrhu jednog brda još
uvijek gori vječna vatra (preko milijun godina) od Agasta munija. Nadolijeva se redovito ghi u tu svjetiljku tako da se nikada ne ugasi (ako ćete iskreno, ja ne vjerujem ništa tim Indijcima, sigurno je netko prespavao svoju smjenu i zaboravio nadoliti jednu noć. No, kako god da je - vatra gori).


U tim hramovima, osim Lakšmana, Site i Ramacandre, nalaze se i Božanstva Radhe i Krsne. A na jednom zidu je iznad puški, trozubaca, kopalja... jedna uokvirena shema koja pokazuje sve potomke prvobitnog kralja koji je čuvao te sredovjekovne hramove sve do danas. Zadnji potomak je na Ratha Yari koja se održala u Nagpuru meo cestu isped kočije. Sliku iz novina sa te Ratha Yatre možete pogledati dolje niže, a ovo desno sam ja koji drži suncobran iznad Lokanath Swami maharaja.


Treba li napominjati da je cijelo brdo puno miroljubivih majmuna Hanumana, tako da kada dođete pred ulaz u tvrđavu, i s lijeve i s desne strane po putu možete kupiti razno sjemenje za "monkey sevu". Ne budete li dovoljno vješti u hranjenju ih, može se desiti da vam alfa mužjak dođe, ispravi se ispred vas i kada mu njegova glava dosegne do vaših grudi i svojim dugačkim rukama vam
zatraži vrećicu, da vidim ja tog tko mu neće dragovoljno ustupiti cijeli sadržaj.

Toliko za sada od vašeg ekskuzivnog dopisnika iz Indije.


Samo za portal vaš sluga Devarsi Narada das





 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 76 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 554 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::