Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ostavi sve vrste religija i samo se predaj Meni. Oslobodit ću te svih grješnih posljedica. Ne boj se
-- Bhagavad-gita 18.66 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 03.01.08. 09:54
 

Srila Prabhupadin dolazak u Istanbul

 
Preveo bh. Vanja
 
 

Primite moje ponizno poštovanje.

Sva slava Srila Prabhupadi.

Kako je Prabhupada stigao u Istanbul, čuo sam da su neki od vas pitali. Dopustite mi zadovoljstvo da podijelim ovu prekrasnu priču s vama.

Sve  je počelo u zimu 2006 kada je jedna bhaktina poželjela imati Srila Prabhupada ovdje, toliko snažno da je ponudila da plati pola cijene dovoza. Brzo sam zgrabio priliku da realiziramo ovu dugo čekanu priliku u stvarnost.

Odmah sam na net poslao poruku objašnjavajući da želimo dovesti Srila Prabhupada u Istanbul.  Uskoro je stigao odgovor od bhakte iz Amerike, u kojem nas objašnjava da nam može poslati Prabhupadu za oko 2000 dolara. Upravo kada smo počeli razmišljati kako da svi zajedno skupimo toliki laxmi, spasio nas je jedan bhakte koji nam je rekao da je ovaj bhakta prevarant i da je upravo već prevario Škotsku yatru kada se uspostavilo da on zapravo nema Prabhupada.

Zahvaljujući pismu Bhaktisiddhanta prabhua, iz Vrindavane, u kojem nam nudi Prabhupada po sniženoj cijeni od 1700 dolara, tuga nas je brzo prošla.Velika cijena? Ali, da li možete odrediti cijenu za  Prabhupada u bilo kojem obliku? Cijena je za nas bila prevelika, ali mi smo ga toliko htjeli ovdje. Što Krsna može učiniti za nas? Bhaktisiddhanta prabhu nije mogao smanjiti cijenu, ali on je rekao nešto što mi se do danas urezalo u um."Gdje god Prabhupada ide, povećava sankirtan misiju Caitanye Mahaprabhua"! Laxmi nam je bio toliko potreban da što prije otvorimo naš novi centar, i zato smo dobro promislili da dali uložimo laxmi u otvaranje centra ili u Prabhupadin dolazak. Ponovno se probudila želja jednog bhakte, a i ja sam sve više i više osjećao  da zapravo ništa neće biti uspješno bez prisustva Srila Prabhupade koji odlučno sjedi kao kapetana svog transcendentalnog broda. Odlučili smo se upustiti u to i imati vjere da će nam  Krsna pomoći da se sve dobro završi.

Sa velikim smo zadovoljstvom obavijestili Bhaktisiddhantu prabhua "DA" može početi pripremati Srila Praupadu na odlazak iz njegovog vječnog prebivališta, Vrindavane. Ali još uvijek je bilo pitanje onih 1700 dolara. Bhaktisiddhanta prabhu je razumio našu veliku želju da imamo Prabhupadu ovdje a činjenicom da Prabhupad dolazi u izrazito muslimansku zemlji stekli smo dodatnu naklonost i mogućnost da platimo u više rata.

Dharma je sakupio 500 dolara i ja sam dodao 200 dolara da skupimo 700 dolara za prvu ratu. Prabhupada je bio spreman napustiti Vrindavan upakiran sa tri kompleta sannyasi odjeće, japom, otiskom svojih lotosovih stopala, malim božanstvom Tulasi Devi koju je napravio isti bhakta  u Vrindavanu koji je napravio i naša Nitai Gaura božanstva.

Skoro istovremeno jedan mi je prijatelj s MSN-a kojeg zapravo do današnjeg dana nisam susreo, rekao da bi nam on mogao besplatno dopremiti pošiljku do vrata pošto mu pošiljke iz Indije dolaze gotovo svaki mjesec.

Možete li zamisliti kako smo bili uzbuđeni znajući da će nam Prabhupada uskoro doći.

O moj Krsna! Ali naš je prostor još uvijek bio u neredu, gdje ćemo staviti Prabhupada? Nije bilo čistog ugodnog prostora, sve je bilo nalik na malo gradilište. Nisam se osjećao ugodno zbog toga, ali kao obično odgovor je došao brzo.

Običavam slušati super super CD-e sa bhaktama koji govore o svom personalnom odnosu sa Prabhupadom (ovo jednostavno morate imati kao dio svoje Prabhupadove kolekcije, apsolutno osnovno i super ukusno, toliko mnogo instrukcija iz različitih kutova i čisto druženje sa Prabhupadom, na kraju se gotovo uvijek naježim.) Nedavno sam čuo bhaktu kako govori o situaciju u Bombaju i Londonu. Kako je Prabhuapad požurio da vidi kako sve napreduje i da bi inspirirao bhakte da što prije završe s radovima odlučio je usprkos buci i neredu neko vrijeme živjeti tamo.

Prabhupada je došao do brodskog agenta, i ubrzo se javio naš prvi problem. Neprestano su stizali mailovi između agenta koji je trebao dostaviti, mene i prijatelja. Agent nam je posve jasno rekao da će tretirati pošiljku kao da se u njoj nalazi opasan materijal? Moj je prijatelj bio zbunjen, znao da sam poštena osoba, s poštenim namjerama, ali s druge strane dugo je radio s tim agentom i naravno da je vjerovao više njemu nego meni. Agent je rekao mom prijatelju da je unutra bila droga i da zato nije mogao poslati pošiljku. Jednostavno rješenje je bilo da se droga izvadi iz pošiljke i da se pošalje samo Prabhupada.

Ali naravno, stvari nisu bile tako jednostavne. Kasnije smo saznali da je ta osoba znala tko je Srila Prabhupada, za njegov poziciju  Acarye i propovjednika Hare Krsna pokreta, bojao se poslati Prabhupadu u muslimansku zemlju strahujući da bi mogao izgubiti  svoje poslovne veze ovdje.

Tuga nas je ponovno pogodila, naravno naš  služba se i dalje nastavila, ali bi se bolje osjećali s boljim vijestima. Sada se već bližio Gaura Purnim 2007. Od  prvog puta otkada sam se pridružio Prabhupadinovoj misiji 1995, odlučio sam ostati u Turskoj, koristeći vrijeme i novac da završim posao ovdje. Čak sam i razmišljao o tome d da jednostavno odletim u Delhi, pokupim Prabhupada i donesem ga ovdje kao moju osobnu prtljagu. To nije bilo moguće. Slijedeća mogućnost nam je bila da lokalni Turski bhakte odu u Mayapur i zatim se vrate preko Vrindavana i Delhija. Isto su molili i preklinjali osoblje u zračnoj luci da im dopuste da ponesu Prabhupada sa sobom, ali to jednostavno nije bilo moguće! Krsna nije dopuštao, dali je imao drugi plan?

 Otprilike 2 mjeseca poslije, stupili smo u kontakt s prijateljem drugog prijatelja iz Delhija koji će nam pomoći da dopremimo Prabhupada, koji je ponovno vraćen u Vrindavan. Opet smo ga iz Vrindavana dopremili u Delhi. Našem drugom agentu. Oni su pokušavali pronaći razloge da ga dopreme, ali zbog ovog ili onog razloga to još uvijek nekako nisu uspijevali. Činilo se da je između ostalog nastao problem i s računovođom Bhaktisiddhante prabhua ili nekog sličnog jer je rekao da nije plaćen cijeli iznos, i zato nam ne mogu dopremiti Prabhupada. Poslano je mnogo mailova između mene, Vrindavana i Bhaktisiddhante prabhua koji je sada bio u Americi. Kako god bilo Prabhupada je bio ponovno vraćen u Vrindavan!   

Tada mi je Bhaktisiddhanta prabhuu između ostalog napisao i ovo; "Usprkos svim teškoćama Srila Prabhupada će uskoro doći u Tursku kako bi promijenio način života države." ys. Bhaktisiddhanta das.

Počeli smo shvaćati da Prabhupadin dolazak i ostanak s nama u centru nije tako jednostavna stvar, želja je bila velika i morali smo istinski moliti za nju. Ustvari pomalo smo se počeli osjećati bespomoćno, imali smo snažnu želju da se družimo sa Prabhupadom i da ga svakodnevno služimo u njegovoj osobnom obliku, ali nam Krsna jednostavno nije dozvoljavao. Mislili smo, možda On to ne želi.

Onda smo primili osvježavajuće vijesti iz mog duhovnog rodnog mjesta Mayaphur Dhame. Bhakte su se dogovorili nam posude 500 dolara koje će odnijeti u Vrindavan, i tako riješiti problem sa računovođom.

U to isto vrijeme prijatelj od prijatelja došao nam je pomoći dopremiti Prabhupada, bilo je oko 3-4 tjedna prije "Janmastami-ja 2007". Ovaj nam je agent rekao da možemo Prabhupada poslati brodom koji bi bio jeftin ali put bi bio duži, ili avionom koji bi bio kraći, ali puno skuplji. Došao nas je obavijestiti da obadvije solucije imaju isti problem, carinsko odobrenje s naše strane. Možda bismo i mogli dopremiti Prabhupadu u Tursku, ali zapeti na carini, i biti primorani vratiti ga natrag. " Samo nam recite kako da dopremimo Prabhupadu", ponavljali smo iznova i iznova!

Napokon se pojavio tračak nade. Postojao je način da dopremimo Prabhupada preko tvrtki koje su specijalizirane za prijevoz pošiljaka, kao što je DHL i na tako izbjegnemo carinsku papirologiju.

Ostala su još samo dva tjedna do "Janmastamija ", mnoge su stvari trebale napraviti kako bi prostor donekle bio spreman. U prošlosti  je "Janmastami" bio održan kao privatna zabava za nekoliko lokalnih bhakta koji bi došli poslije posla. Posteći do ponoći. Ali iz nekog nepoznatog razloga odlučili smo napraviti javnu svečanost, i pozvati sve prijatelje koji žele doći vidjeti Indijsku proslavu. Došlo je mnogo ljudi, neki su bili samo u prolazu a neki su došli za Krsnino zadovoljstvo. Imao sam osjećaj da ništa od ovoga neće biti uspješno bez Prabhupadove nazočnosti i da se sve ovo radi kao ponuda njemu. On mi je dao život i jednostavno mora biti ovdje.  Ali kako ??? Dva tjedna su prošla. Prabhupada je vraćen u Vrindavan, naš novi  prijatelj bio je u Bombaju i saznao da bi nas koštalo oko 1000 dolara da nam DHL dopremi Prabhupadu  do vrata.  Apsolutno nemoguća situacija, nema šanse!!

Naš prijatelj iz Bombaya je Predložio "Dovezimo najprije Prabhupadu do Bombaya a onda ćemo ga prevesti od tamo".

Dva dana kasnije prijašnji agent nam je ponudio pomoć od 250 dolara, donacije što je bilo super ali još ostaje velikih 750 dolara da nam padne s neba. Tri dana kasnije to se skoro dogodilo, dva lokalna indijanska prijatelja ponudila su nam dati dio da dopremimo Prabhupadu ovdje. Prabhupada je stigao u Bombay  i osjetili smo iskrenu želju da ga dopremimo k nama. Naš agent u Bombayu ponudio nam je donirati ostatak lakšmija potrebnog za prijevoz.

Izazivao sam sreću i trenutak. "Prabhupada jednostavno mora biti ovdje za  Janmastami, ne možemo biti bez njega" rekao sam mu, a on mi je jednostavno odgovorio"Nema šanse!" Tada sam mu rekao "Ok, samo ga pošalji što prije možeš".

Kada pošaljete paket sa DHL-om, oni imaju sustav praćenja, možete pratiti kretanje vašeg paketa. Tako smo skoro svaka 3 ili 4 sata na internetu pratili kretanje. Apsolutno uzbuđeni, sa srcem u ustima, s četkama boje u rukama, trčali smo okolo ko ludi dovršavajući stvari. Kao što mnogi znate Prabhupada je znao pitati "Zašto svugdje gdje dođem osjećam miris svježe boje".

Ovo je izvadak iz DHL-a:

Kolovoz 31,2007 00:21 Mumbai(Bombay) - India pošiljka pokupljena - UZBUĐEN

Klovoz 31,2007 20:07 Mumbai (Bombay) - India Polazak sa DHL-ovog terminala u Mumbaiu (Bombay) - SUPER UZBUĐEN

Rujan 03, 2007 12-:00 London-Heatrow - VB Polazak sa DHL-ovog terminala u Londonu  - LJUT, ŠTO PRABHUPADA RADI U LONDONU, ON JE TREBAO DOĆI U TURSKU (možda posjećuje moja voljena božanstva Sri Sri Radha Ishvara)

Rujan 03, 2007 23:11 East Midlands -VB Polazak sa DHL-ovog terminala - VB - JOŠ KAŠNJENJA, JOŠ LJUĆI

Rujan 04,2001 01:12 Brisel, - Belgija Dolazak na DHL-ov terminal u Briselu - Belgiji -  SUPER LJUT!! SADA JE JANMASTAMI, GOSTI DOLAZE U 19 h., A PRABHUPADA STOJI U BELGIJI!!! MISLIM DA ĆU SE PRETVORITI U NRSIMHADEVA I POJESTI DHL- ovo OSOBLJE PREKO TELEFONA.

Rujan 04 2007 03:27 Brisel - Belgija Polazak sa DHL-ovog terminala u Belgiji = 3.27 ujutro TREBAO BI STIĆI OVDJE BAŠ ZA JANMASTAMI, ALI PRABHUPADA NE DOLAZI CIJELI DAN, CIJELU NOĆ!!

Slijedeći dan je Srijeda, radni je dan pa smo ovdje samo ja i Dharma. Pripremamo se napraviti ponude Srila Prabhupadi ispred njegove slike, pazite što se sad događa:

Rujan 05,2007 10:26 Istanbul -Turska Polazak sa DHL-ovog terminala u Istanbulu - Turska

Rujan 05,2007 10:54  Istanbul - Turska  Dolazak na DHL-ov termina

Rujan 05,2007 12:11 Istanbul - Turska - Predano kuriru

Rujan 05,2007 13:35 Istanbul - Turska Pošiljka isporučena

Srila Prabhupada kiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiJayaaaaaaaaaaaa!!!!!

Pogledajte datum i Prabhupadov dolazak ovdje !! DA!! Prabhupada je došao na dan svoje pojave točno u 13:35, u vrijeme Vyasa Puje!!!

Netko je pokucao, otvorili smo, i šokirali se ugledavši dva dostavljača s velikom kutijom, " Ovo je za Vas" rekli su. Da! Da! Odgovorili smo, srca su nam tukla ko luda: "unesite ga unutra". Kada su otišli, Dharmi i meni skoro je srce stalo.

Iako se činilo cijelu vječnost, nije prošlo više od 30ak sekundi, pogledavali smo jedan u drugog, i kutiju znajući da je Srila  Prabhupada unutra. Zatim nas je obuzela radost, Srila Prabhupada kiii  jayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Vrisnuli smo i odmah otvorili kutiju. Veoma pažljivo smo skidali sloj po sloj zaštitnog prekrivača, zaboravljajući ponekad i da dišemo. Srila Prabhupada se otkrivao.

Wowowo! Srila Prabhupada kiiiijayaaaaa! Topili smo se od zahvalnosti, pali smo ničice glavama dotičući pod odali smo mu poštovanje. Srila Prabhupada i Krsna su zaista imali plan. Prabhupada nam je pokazao toliko mnogo milosti. Željeli smo Prabhupada što prije ali on je čekao samo da bi produbio našu vjeru u njega. Milostivo nas je ostavio da čekamo da se osobno pojavi na svoj vlastiti dan pojave i tako poveća našu vjeru u njega, prihvatio je našu službu i ohrabrio nas.

Pažljivo smo iznijeli Prabhupada, okupali ga, obukli ga u novu odjeću, stavili mu oko vrata tulasi ogrlicu zajedno sa vrećicom i japa brojanicom. S ljubavlju smo ga smjestili na njegov vyasasan i obožavali ga sa suzama u našim očima.

Bila su to tri najdivnija sata u mom životu i imali smo najuzvišeniju Vyasa Puju koju sam ikada doživio. Potpuno usredotočeni na Prabhupada pjevali smo pjesmu koju mu pjevamo svako jutro."Sri guru caranaa padma..." um nam nije odlutao ni na trenutak. Jednostavno prekrasno!!! Što drugo reći…… potpuna ekstaza.

Ovo je povijesni trenutak u našoj povijesti svjesnosti Krsne, Prabhupada je došao u Istanbul da nastavi svoju želju i zabave da uvjetovanim dušama da utočište, vodstvo i šansu da se vrate kući.

Moja realizacija: Kao što Prabhupada kaže: "Do koje se ti mjere predaš Krsni, do te je mjere On s tobom". Tako se i sa Srila Prabhupadom, do koje mu se mjere predaš, do te je mjere i on s tobom. Shvatio sam da moja služba Srila Prabhupadu vrlo jednostavna. Dovesti izgubljene duše do utočišta Srila Prabhupadovih lotosovih stopala, vječnom druženju i vodstvu sa njegovim Vapu i vani oblicima.

Kao što i on sam kaže: "Zbog toga uvijek naglašavam "Gdje je knjiga? Gdje je Knjiga? Gdje je knjiga" Ljubazno mi pomozite. To je moja molba. Tiskajte što više knjiga na što više jezika i distribuirajte ih u cijelom svijetu. Onda će se pokret svjesnosti Krsne automatski povećati."

Navod iz VedaBase =< Arrival Adresa -- Los Angeles, Jun 20, 1975 

Evo nekih zanimljivih činjenica o dolasku Srila Prabhupada ovdje u njegov novi centar:

1. Ugovor potpisan i dio uplaćen, nesvjesno, na Radhastani 2006 (Radharani diže palce gore za ovaj projekt)

2. Službena registracija našeg prostora 10. kolovoza 2006
   (Prabhupada je registrirao Iskcon 7.kolovoza.)

3. Prabhupada je iz Indiju krenuo za Tursku 31.kolovoza
   (Prabhupada je napustio Indiju na brodu Galaduta i krenuo u Ameriku 29. kolovoza!)

4. Janmastami 2007 bio je prvi službeni dan sa gostima.

5.  Prabhupada se pojavio ovdje slijedeći dan!! TO! Prabhupada dolazi na svoj vlastiti dan pojave u 13:35, baš na vrijeme da prihvati naše malu ponudu. !! Jayaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Sada Srila Prabhupada sjedi za kormilom svog novog hram. Željeli bismo uputiti poziv svim Vaisnavama da navrate do Istanbula.

Nadam se da ste uživali čitajući ovo kao što sam ja uživao u ponovnom proživljavanju sveg ovog za vas. Čuvajte se, molimo se svi da ostanemo u utočištu i zaštiti našeg voljenog Srila Prabhupada bez obzira na sve. Da mi Krsna da jednu želju, bila bi da nitko nikada ne izgubi vjeru u Srila Prabhupada, uvijek se s vjerom sjećajući njega i njegovih uputa.

Citirajući Srila Prabhupada najbolji je način da završim:

"Reporter : Tko će ostati kada vi umrete?
Srila Prabhupada : Ja nikada neću umrijeti!
Devo: Jaya ! Haribol!
Srila Prahupada: Ja ću vječno živjeti u svojim knjigama i vi ćete ih koristiti.! 

Dragi Vaisnave, imamo sjajan dijamant među nama, bez kojeg bi ovaj svijet bio prazan. Sve vas molim nastavite preplavljivati površinu zemlje Srila Prabhupadovim društvom. Do neke smo mjere ostavili Prabhupadu u povijesti. Molim vas ponovno oživite Prabhupadu i dovedite ga u kontakt sa svakom dušom počevši od sebe.

Nema više Prabhupada nije ovdje! Prabhupada je otišao! Prabhupada je u prošlosti! Prabhupada je mrtav!

On je vrlo dobro, živ, prisutan, štiti nas i vodi!

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 118 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1028 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::