Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ovu Moju božansku energiju, koja se sastoji od triju guna materijalne prirode, teško je nadići, ali oni koji su se predali Meni mogu je lako nadići.
-- Bhagavad-gita 7.14 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Sri, 19.03.08. 05:39
 

Bhaktivedanta hospital - by Devarsi Narada das

 
Novi tekst Devarsi Narade dase iz Indije
 
 

Bhaktivedanta hospital

Ne bih vam smio ovo reći, jer se drži kao tajna. Lokanath Swam i je operiran u Bombaju (Mumbaju) u Bhaktivedanta bolnici. Nije ništa strašno, manjim operativnim zahvatima su mu ostranjeni polipi iz nosa. Za tu deformaciju u nosu sam mu govorio još na Mauricijusu kada sam mu bio osobni sluga prije desetak godina, no on je rekao da to ima već 50-godina i da je to od Boga dano. Pokušavao sam mu dati do znanja da nepravilan prohod prane može uzrokovati i druge poremećaje u tijelu itd., no Guru je neovisan i ne možemo utjecati na njegove odluke i poniznost. Za čudo, ove godine je odlučio to ipak odstraniti. Obavili smo to sve u tajnosti (par nas učenika je bilo oko njega), jer obično kada se tako nešto desi tisuće telefonskih poziva i tisuće pisama uslijede s jednim jedinim pitanjem- "Kako si?". Mnogi se i zabrinu, padnu u paniku, depresiju... Imate li i vi iskustvo da neki učenici čak i od zdravih Gurua prave "bolesne"? Da bi to sve spriječili obavili smo to sve tajno u rekordnih 6 dana. To se sve moglo obaviti tako stručno i brzo samo u Bhaktivedanta bolnici.

Specijalni odjel. Tako piše na vratima tog odjela koji ima samo 8 soba. To nije za obične smrtnike. Morate biti bogataš da bi to platili. Opće je pravilo bolnice da se u tom odjelu liječe i naši gurui bespatno. Upravo pored mene na kolicima ležeći prolazi jedan od onih koji se spominju u Prabhupadovim knjigama. Na umoru je. Već mu je glava skroz ćelava, oči izbečene, tijelo mu drhti. Obitelj je oko njega. Po načinu odjevanja vidim da su jako bogati. Po Srimad Bhagavatamu on sada sigurno razmišlja: "Odlazim, tko će se sada brinuti o mome bogatsvu, ženi, djeci. Možda će mi odmah potrošiti svo obilje koje sam tako marljivo skupljao?" Obitelj je uplakana, a tko zna što se odigrava u njihovim srcima, čekaju li možda da "lider ode" i ostavi im bogatstvo, je li im uistinu žao, jesu li ga oduvijek mrzili ili voljeli. Ah, tako je to sve lijepo opisano u Srimad Bhagavatamu. Ali sve to i nas čeka. Čak se i Šrila Prabhupada jedamput u nemoćnom stanju, pred odlazak, obratio jednom učeniku: "Nemoj misliti da tebe ovo isto neće čekati."

*** Pričica je za forum

Da se vratrim na bolnicu. Ako se našem bogatašu desi iznenadni "tresak" on ima najbolje uvjete na svijetu. 24 sata mu svira i drži lekcije u sobi Prabhupada. U vizitu mu svaki dan osim doktora dolazi i Gospodin Jaganath, Subadra i Baladeva. Oni svaki dan napuštaju postolje bolničkog oltara i na pokretnom oltaru posjećuju sve pacijente bolnice. Ha ha ha, kako tada se zacakle oči našeg bogatog Hindusa. Nije on od juče. Zna on za Dharmu i da ako nikad, sada je vrijeme da se moli. Pitao sam Madhavanandu prabhua, direktora bolnice, kako reagiraju Muslimani na 24 sata Prabhupada, osobne posjete "personalnog" Boga, maha-prasadam Jaganata koji djeca nose tijekom dana pa sobama...? On kaže da se nekada bune, ako ih neko preskoči: "Gdje su oni kolačići danas, što ih nećemo dobiti opet?..." Dakle, jedno jako lijepo spiritualno ozračje i jako čisto (što je čudo za Indiju). Svakih par minuta prolaze čistači s raznim dezinfekcijskim sredsvima i čiste sve, vrata, zidove, pod, wc-e... Jako je sve čisto da mogu mnogi indijski hramovi pozavidjeti na toj čistoći. Kuhinja je besprijekorno higijenska. Ne znate da li ste upali u operacionu dvoranu ili kuhinju. Svi nose maske preko usta i rukavice. Kad smo već kod operacione dvorane, znate što je tamo? Tamo je oltar. Prije no što vam anesteziolog "ušmrkne" opijat da zaspete, htjeli ili ne htjeli, gledate u Radha Krsna Božanstva i Nrsimhadeva. Znate ono: "za ne daj Bože" ako se ne probudite više (neka to bude zadnja slika koju ste vidjeli). Božanstva inače promatraju cijelu operaciju, tako da i ako lebdite iznad tijela imate što vidjeti, ha ha ha.


Tako, 90% doktora su bhakte (lijepo je vidjeti kada dođu u kravatama i mantilima u vizitu Guruu i onda izuju ciple i odaju dandavat), ostalo osoblje je takođe povezano sa svjesnošće Krsne (a kako i ne bi kada im je hram Hare  Krišna Mira road preko ceste). Tijekom dana 2 puta imaju lekciju u glavnom ulaznom holu gdje se nalazi jako lijepi impresivni murti Šrila Prabhupade. Tamo se svi postroje u četvorokut i slušaju, zajedno s pacijentima koji sjede unaokolo po čekaonicama, lekcije od iniciranih doktora i onih koji su duže u Pokretu. Lekcije su po 10-tak minuta iz Prabhupadinih knjiga. Za duže lekcije imate hramsku prostoriju gdje se ponekad odvijaju i kirtani. O svemu tome vodi računa jedan poseban odjel koji se zove "Spriritualna briga". Na zadnjem katu je čitaonica i Internet, a na prvom Govinda"s. Teško se sve ovo može opisati riječima. Oprostite na dugom tekstu i za možda malo bacanja u bed (s Pinočetom i smrtnim urama).

Za portal, ys Devasi Narada das

PS. Ovoga puta nema slika. U drugom javljanju s drugom temom možda pustim
koju!

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 78 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1046 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::