Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Pokušaj saznati istinu prilazeći duhovnom učitelju. Ponizno mu postavljaj pitanja i služi ga. Samospoznate ti duše mogu prenijeti znanje, jer su vidjele istinu.
-- Bhagavad-gita 4.34 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Sri, 24.09.08. 16:11
 

Test obrazovanja

 
Napisala: Urmila devi dasi
Preuzeto: http://www.iskconeducation.org/
Preveo: bh. Jurica
 
 

U zadnjem tjednu, zadnje godine školovanja, studenti se znaju oznojiti na samu pomisao zadnjeg ispita. Kada prođu svoje ispite i zarade svoje titule, imaju pravo nazivati se obrazovani. Ali Vedska kultura ima druge standarde. Mudraca Canakaya, čije je poslovice Srila Prabhupada često citirao,  provjeravao je osobno obrazovanje kroz tri pitanja- pitanja o karakteru i etici.

Žena kao majka: 

Test prvi: matrvat para-daresu. U idealnom sistemu obrazovanja, pravilno obrazovani mladi čovjek bi trebao moći pogledati bilo koju ženu osim svoje vlastite, kao da je to njegova majka. Drugim riječima, njegov  um i srce bi trebali biti slobodni od želje za seksom izvan braka. Slično tome, djevojka bi trebala vidjeti druge muškarce, osim svoga muža, kao svoga oca. U Vedskom društvu, dječaci su bili trenirani da se obraćaju ženama sa riječi “Majko”. Članovi pokreta svjesnosti Krsne uče istu etiketu obraćanja i danas. Gospodin Isus je podučavao sličan princip kada je rekao da muškarac koji žudi za drugom ženom, osim svoje, je već počinio preljubu u svome srcu.

Smeće na ulici:

Drugi test pravoga obrazovanja je kako diplomac vidi vlasništvo drugih. Canakya kaže, para-dravesu lostravat: učena osoba vidi tuđe vlasništvo kao kamenje ili smeće na ulici. Dijete bi trebalo biti tako podučavano da bude nesklon dodirivati tuđe stvari bez dozvole. Ako vidim jednog od naših  učenika da dira nešto na stolu drugog učenika, ja ga pitam: “ Da li je to tvoje? Da li imaš dozvolu vlasnika da to diraš? Ako ne, pusti to.” Vrlo sam pažljiva u tome da pokažem isto poštovanje za učenikovo vlasništvo kao što je ono koje ja očekujem da oni pokažu za vlasništvo jedan drugoga i za moje. Ja ne gledam što ima u njihovim stolovima ili diram njihove stvari bez njihove dozvole.

Kako vidjeti druge:

Treće, atmavat sarva-bhutesu: obrazovan osoba vidi druga živa bića kao što vidi sebe. Sljedeći zlatno pravilo, on se donosi prema drugima, kako bi on želio da se odnose prema njemu. “Drugi” ne znači samo njegova obitelj, njegovi sugrađani, ili čak druga ljudska bića. Kao što je Srila Prabhupada znao istaknuti, čak i zastrašujuće, grube životinje poput tigra vole svoje mladunce. Kada osoba primjenjuje zlatno pravilo čak i prema neprijatelju i prema nezaštićenoj životinji, onda  mu Canakaya dodjeljuje pozitivnu ocjenu. Osoba obrazovana da vidi druge kao što bi vidio sebe samoga, je prirodno vegetarijanac. Razmišljat će: “ Ja ne volim bol, stoga zašto bi zadavao bol životinjama, samo da bi mogao jesti?” Bit će pošten: “Ne volim da me varaju, stoga zašto bih varao druge?” I uvijek će govoriti povoljne stvari: “ Volim čuti istinu, ne volim da me vrijeđaju, i želim čuti što je korisno meni. Stoga budem govorio drugima na taj način.”  Istinski obrazovana osoba, stoga neće pokušavati povrijediti nikoga, čak ni riječima. Učenik koji poznaje zakone karme, zna da što god uradi drugima, dogodit će se i njemu. Čak i iz samointeresa on će stoga slijediti principe odnošenja prema drugima kao prema samome sebi. I shvaćajući zakon karme, učenik će dobiti poštovanje za moć, pravdu, milost i ljubav Svevišnjeg Gospodina. Onda učenik može nadići etiku i postati transcendentalno obrazovan.

Krsna definira “obrazovanu osobu”

Krsna opisuje obrazovanu osobu kao onu koja vidi sva živa bića kao dio Njega. I Krsna kaže da se na kraju mudra osoba predaje Njemu, vidjevši da je On sve što postoji. Nažalost u ovom Mračnom dobu Kali tisuće škola daju diplome bez da razmatraju etnički i duhovni karakter svojih studenata. Da li studenti na tipičnom univerzitetu imaju srce slobodno od želje za seksom izvan braka? Da li su naučili da poštuju vlasništvo i osjećaje drugih? Čitamo o silovanju na “spojevima”, i vidimo ljude sa visokim diplomama, koji su također napredni u jedenju mesa i okrutnosti. Ali ne bi trebali biti rezignirani da pustimo našu djecu da budu lažno sigurni u znanju koje dolazi od sistema koje po Vedskim standardima uči neznanje. Umjesto toga, hajdemo podići generaciju studenata koji će biti zaštićeni etničkom i duhovnom mudrošću.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 80 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1038 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::