Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Nakon mnogo rođenja i smrti onaj tko ima pravo znanje predaje se Meni, znajući da sam Ja uzrok svih uzroka i sve što postoji. Takva velika duša vrlo je rijetka.  
-- Bhagavad-gita 7.19 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Sri, 06.05.09. 05:22
 

Nrsimha Lila

 
Povodom nadolazećeg Narasimha Caturdasija lilu poslao Pankajangari Prabhu
 
 

Gospodin Nrsimhadev iskazuje Svoju milost
čak i onima koji nisu bhakte.

85-to godišnji očuh Yasoda Mate napustio je tijelo prije dva mjeseca. Dok je bio u bolnici, Yasoda Mata presnimila je Hare Krsna Maha Mantru i po cijele dane mu je puštala u bolničkoj sobi. Njezin očuh bio je ustvari u polu komi, ali kad je čuo Maha mantru čudesno se postupno počeo buditi, i činilo se da zatvorenih očiju uživa u glazbi i vibraciji.

Počeo je rukom pratiti ritam udarajući rukom o rub kreveta. Njegov prsten je stvarao zvuk poput "don, don, don…. don, don, don….". izgledao je potpuno uronjen u Maha mantru.

Iznenada je rekao; " Pogledaj! Tamo je veliki čovjek s 5 kandži, a glava mu izgleda poput lavlje, ulazi u moju sobu. Što ga ne vidite? Ulazi…." Još uvijek zatvorenih očiju očuh reče; " O da, zaboravio sam, vi ga ne možete vidjeti, ali on je stvarno ovdje. Ne znam tko je On?"

Na trenutak su Yasoda Mata i njezina kćer iznenađeno pogledale jedna drugu i odgovorile; "Oče, On je Gospodin Nrsimhadev". " Što dev??? Ne poznajem Ga. Ali mi On klima glavom govoreći da je On." Čuvši to Yasoda mata je osjetila veliki zanos jer kod kuće ima Božanstvo Nrsimhe iz Mayapura kojem se svim srcem moli da njezin otac napusti tijelo bez ikakve vezanosti i da u sljedećem životu postane Krsnin bhakta. Stalno ponavljajući njezin je otac govorio; " Pogledaj, On mi se smiješi i počinje razgovarati sa mnom. Oh, govori mi da naučim pjevati ono što ti sada pjevaš… što ustvari ti sada pjevaš?" upitao je.

"to je mantra kojom se priziva sveto ime Gospodina" odgovori Yasoda mata.

"Ne znam koja je to mantra, molim te pouči me" odgovori.

"U redu oče, molim te ponavljaj za mnom i pažljivo me slušaj – Hare Krsna , Hare Krsna,…." Tako je Yasoda Mata strpljivo riječ po riječ učila svog očuha. Ubrzo je naučio i pokušao mantrati…. I mantrao je jako lijepo.

Slijedeći dan je spokojno preminuo.

Taj vikend, na komemoraciji smo održali kirtan za oca Yasode Mate. Yasoda Mata je pripremila prasadam garland, vodu Gange, tulasi  stavila tilak na oca, sve je napravila pažljivo i točno po, telefonskim, uputama svog guru Maharaja H. H Giridhari Swamija. Lice njezinog očuha izgledalo je spokojno, obrazi su mu se malo rumenili, a tijelo je bilo smireno. Nakon uobičajene procedure tijelo je odvezeno ne kremiranje. Nekoliko sati kasnije, prišli su nam ljudi koji rade u pogrebnom i zapanjeno su nam rekli "Nikada nismo vidjeli da je nečiji pepeo tako bijel i lijep poput žada kao u vašeg oca! Što se dogodilo s njim? Što ste to pjevali za njega? Možete li nam to zapisati? Želimo to naučiti i mislimo da to možemo pjevati dok radimo svoju službu ovdje." 

Zašto se Gospodin Osobno pojavio pred nekim kog ne smatramo bhaktom potvrđuje izjave sastra – ako je netko uvijek uronjen u službu Gospodina, članovi njegove obitelji također stječu dobrobit.

Poslao Lin Tulip
Taiwan, 20th March 2006

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 36 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1036 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::