Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Svi planeti u materijalnom svijetu, od najvišeg do najnižeg, mjesta su patnje na kojima se odvijaju uzastopno rađanje i umiranje, ali onaj tko dostigne Moje prebivalište, o Kuntin sine, nikada se više ne rađa.
-- Bhagavad-gita 8.16 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Pet, 07.10.11. 12:09
 

Najnovija vijest: Ujjain Hram sa solarnom elektranom

 
Prevela: bhn. Lara
 
 
 

U izvanrednom Ujjain hramu suosjećanje je  uvijek prisutno u svim njegovim aspektima djelovanja, od rada za zajednicu svakodnevno hraneći 20.000 školske djece pa do brige za svakog bhaktu koji posjećuje hram. Svatko tko je bio tamo zna dobro o čemu pričam. Zar ne? Maharajina samilosna i suosjećajna narav očituju se u ovom Ujjain hramu. Sada je Ujjain hram napravio sljedeći korak u suradnji s prirodom dajući nam Krsnine zrake svjetlosti preko hrama sa solarnom elektranom!

Naš brat po Bogu Ajoydtha Pati prabhu (74 godine) koji je porijeklom s Mauriciusa a živi u Ujjainu ovih je dana većinu vremena, od dobavljača nabavljao opremu za solarnu elektranu. Oprema koju imamo u hramu prikuplja energiju potrebnu za čitav hram 24 sata dnevno, osim AC i nekih viših napona. Sve radi preko ovog sustava uključujući svjetlo, ventilatore, audio sustave i druge bazične stvari. Sustav je postavljen na povoljan dan Janmashtamija. U početku je vrijeme bilo dosta oblačno tako da nismo dobivali pun kapacitet struje zbog monsunskog razdoblja ali sada čitav sustav radi na pogonu solarnih ćelija. Solarne ploče su smještene na krovu hrama.

Šef financija našeg hrama - Njegova Milost Mukunda Prabhu kaže "Solarnom elektranom smanjit ćemo troškove". Jedinice za prikupljanje energije svakim su danom sve veće što će znatno pomoći hramu. Ako pogon dugoročno bude dobro radio i smanjio našu potrošnju struje, ugradit ćemo ga i na ostale naše zgrade. Jedna od dodatnih značajki ovih solarnih ploča je ta da mogu preuzeti energiju iz električne mreže ako nema dovoljno sunčeve svjetlosti. Tako neće doći do nestanka struje u hramu, tj. moći će se koristiti neprestano bez padova. Ukupna cijena ovog projekta je 13 lakhs-a koje je donirao Njegova Milost Ajoydtha Pati prabhu. Ako bilo koja druga ISKCON-ova zajednica ili hram želi nabaviti ovakvu solarnu elektranu rado ćemo vam dati više informacija.

Gurudeva je vrlo entuzijastičan u vezi ovog projekta. Štedimo Laxmi -  kad je povezana na mrežu, solarna energija može premašiti najskuplju struju u vremenu najveće potrošnje i smanjiti opterećenje mreže. Time što imamo ovaj pogon ne samo što smo postali ekološki svjesni već i koristimo izvor energije koji ne zagađuje. Zahtjeva manje ljudskog rada jer na pogonu nakon postavljanja  nema puno posla u održavanju. Nakon što se uvjerio u sve povoljnosti solarne elektrane Gurudev je jako sretan u vezi ovog projekta. Divno je vidjeti da je uz donaciju izuzetnog bhakte kao što je Njegova Milost Ajoydtha Pati prabhu, Ujjain hram sposoban doprinijeti zajednici uštedom energije, smanjenjem zagađenosti okoliša i konačno reduciranjem troškova hrama. Zasigurno smo jedini ISKCON hram sa solarnom elektranom.

U službi
Fotografirao Mukunda Das
Članak napisala Rasalila Dasi

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 56 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1247 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::