Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Čak i ako se smatra da si najgrješniji od svih grješnika, ako se nalaziš na brodu transcendentalnog znanja bit ćeš sposoban prijeći ocean bijede.
-- Bhagavad-gita 4.36 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Ned, 30.12.12. 22:31
 

Izvještaj HVV-a o radu i aktivnostima u 2012. godini

 
 
Hrvatsko Vaišnavsko Vijeće (HVV, Croatian National Council - CNC) održalo je tijekom 2012. četiri radna sastanka u prisustvu RGB povjerenika za Hrvatsku HH Prahladananda swamija: dva puta u Zagrebu (travanj, studeni) te po jednom na Ižu (lipanj) i u Ličkoj Jasenici (kolovoz).


Pod brojem 19.7 Ministarstva Uprave, 9. svibnja registriran je novi pravni subjekt, organizacijski oblik VVZ u RH u Osijeku.  Kao organizacijski oblici VVZ u RH prije osječkog centra, pravno su registirane i vidljive na stranicama Minstarstva uprave pod Evidencija vjerskih zajednica vašnavske zajednice u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Karlovcu i Čakovcu.

Na zemljištu u vlasništvu osječke zajednice, udaljenom 6km od centra grada, tijekom ove godine zasađen je voćnjak, a u budućnosti ovisno o financijskim prilikama postoji mogućnost izgradnje ISKCON hrama.

Hram u Puli, na adresi Medulinska 17 u gradu Pula, postaje tijekom godine središte organiziranja devocijskih programa i seminara, a završetak uređenja oltara i službeno otvorenje hrama bit će tijekom slijedeće godine.

U siječnju je otplaćena posljednja rata desetogodišnjeg kredita kojim su se stekli uvjeti za useljenje bhakta i Božanstava u zagrebački hram na Bizeku. Ove godine ostakljena je terasa hrama gdje je, između ostalog, dobiven prostor za njegovanje hramskih Tulasi-devi i daljnje obožavanje Sri Sri Radha Kunjabihari.

Predstavniku čakovečke yatre odobren je ulazak u HVV. Tamošnja Božanstva Sri Sri Gaura Nitai, koja pripadaju čakovečkoj yatri, nastavit će se obožavati u lendavskom hramu dok se jednog dana ne steknu uvjeti za njihovo obožavanje u Čakovcu.

Bhakta Mario Marijanović iz Zagreba izabran je za tajnika VVZ u RH.

Sri Sri Nitai Gaura Candra su iz prostora kojeg je koristila VVZ Karlovac u centru grada preseljeni na imanje u New Santipuru (vlasništvo našeg bhakte), desetak km od centra Karlovca, gdje se Božanstva nastavljaju obožavati i gdje HH Candramaulil swami namjerava i dalje provoditi značajan dio svog vremena.

CNC je potvrdio, nakon dužih konzultacija i istraživanja, uključujući i mišljenja jezičnih stručnjaka, da će se u novim izdanjima BBT naslova na hrvatskom jeziku koristi izrazi ‘bhakta’ i ‘guna’ umjesto ‘posvećenik’ i ‘modus’. U skladu s time, u prosincu je tiskana BBT knjiga (reizdanje) Sri Isopanisada, a u pripremi su za slijedeću godinu Nektar predanosti i Kralj znanja.

U Rijeci je 10. lipnja održana u organizaciji VVZ Rijeka, a  uz prisustvo HG Krishna Ksetra prabhua i HG Rohinisuta prabhua, ove godine po prvi puta odvojeno od hrvatskog ljetnog kampa, tradicionalna – deseta po redu riječka Ratha Yatra.

Zadnja dva tjedna lipnja mjeseca, na otoku Ižu održani su kirtan retreat Sacinandana swamija u organizaciji njegovih učenika te hrvatski ljetni kamp u organizaciji VVZ u RH, a uz prisustvo HH Candramauli swamija, HH Sacinandana swamija, HH Prahladananda swamija i HG Krishna Ksetra prabhua. Oba ova festivala organizirat će se i 2013. godine na istom mjestu od 8 do 22.lipnja.

U Ličkoj Jasenici je u kolovozu u organizaciji ličkih bhakta, ove godine po prvi puta uključujući proslavu Janmastami festivala, održan tradicionalni Lički kamp uz sudjelovanje HH Bhakti Vikasa Swamija, HH Chandramauli swamija, HH Prahladananda swamija i HG Manidara prabhua.

U Zagrebu je nakon višemjesečnih intezivnih priprama, uz prisustvo HH Sivarama swamija i HH Prahladananda swamija, svečano inauguriran mentorski program u sklopu organiziranja sustavne brige za bhakte. Suština ovog  programa definirana je u Priručniku mentorskog sustava (za download Priručnika kliknite ovdje, a za pitanja obratite se na govindananda.sns@pamho.net).

Uz vodstvo i prisustvo HH Prahladananda swamija kao i HG Radha Krishna prabhua, hrvatska yatra počela je izradom Master plan nacrta. Slijedeći sastanak proširenog sastava CNC-a planira se za siječanj 2013.

Službeno je pokrenut proces protiv odgovornih za izdavanje knjige na hrvatskom jeziku u kojoj autori koji nisu vaišnave prema mišljenju HVV-a na neutemeljen i nekorektan način pišu o vaišnavizmu i Hare Krišna pokretu.

U sklopu riječkog ogranka Sastra dana, ove godine započet je humanitarni program održavanja predavanja (uključujući predavanja HH Candramauli Swamija) i doniranja knjiga knjižnicama po zatvorima u RH, kao pomoć zatvorenicima za njihovo duhovno i socijalno iscjeljenje i uzdizanje.

Sastanak europskog RGB-a (Regional Governance Body) koji je po broju sudionika bio najveći do sada, održan je 12. i 13. svibnja u Zagrebu. Europski RGB je ISKCON-ovo upravljačko tijelo za Europu sačinjeno od propovjednika i izabranih starijih lidera koji stalno ili većim dijelom borave na području Europe i tu daju doprinos obavljajući menadžersku službu.  

Četiri člana hrvatske yatre: Ananta Sesa, Isvara Puri, Sundarananda i bh. Mario sudjelovala su na ELM 2012 (ELM – European Leadership Meeting) -  sastanku europskih lidera na njemačkoj farmi prvog vikenda listopada. Trošak odlaska i sudjelovanja pokriven je u potpunosti EU fondovima. VVZ prva je vjerska zajednica u Hrvatskoj koja je dobila financije iz EU fondova za sudjelovanje na nekom od projekata od značaja za europske vrijednosti.

U zagrebačkom hramu su održani veliki vyasa puja festivali dvaju duhovnih učitelja (uz njihovo prisustvo): HH Sacinandana swamija i HH Candramauli swamija. Za 2013. godinu do sada najavljeni su veliki vyasa puja festivali HH Sacinandana swamija i HG Rohinisuta prabhua.

VS Isvara Puri das

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 132 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1948 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::