Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Tako sam ovaj najuzvišeniji nauk prenio lancem učeničkog naslijeđa i sveti su ga kraljevi shvatili na ovaj način. No s vremenom je učeničko naslijeđe bilo prekinuto i zato se čini da je znanje u svom izvornom obliku prekinuto.
-- Bhagavad-gita 4.2 --
Pojmovnik :: Osobe iz svetih spisa

Draupadi    Draupadī

Drupadina kći i žena sve petorice Pandava. Rodila se iz žrtvene vatre. I ona i njezin brat blizanac, Dhristadyumna, rođeni su kako bi pomogli uništiti Kuruovu dinastiju. Pokušaj njezina razodijevanja na kraljevskom skupu osudio je Kurue na propast. Arjuna ju je osvojio na njezinoj svayamvari, ali se udala za svu petoricu Pandava. opširnije

Drdasva

Sin kralja Kuvalasve.

Drdhasyu

Sin mudraca Agastye i Lopamudre.

Drona(-acarya)    Droṇa(-ācārya)

Moćni brahmana koji je postao stručnjak za vojne vještine. Bio je vojni guru i Pandava i Kurua. Sin je mudraca Bharadvaje, a njegov je sin bio Asvathama. U ratu na Kuruksetri borio se na Duryodhaninoj strani, a ubio ga je Dhristadyumna.

Drona Vasu    Droṇa Vasu

Stanovnik raja, jedan od osmorice Vasua, koji je opunomoćena ekspanzija Krsnina oca Nande. Drona je sisao na Zemlju i stopio se s Nandinim tijelom kako bi se pridružio Krsninim zabavama.

Drupada   Drupada

Kralj Pancale. Pola njegova kraljevstva pripalo je Droni. Mudraci su mu pomogli da mu se rodi sin koji će ubiti Dronu. Uz njihovu pomoć, Dhristadyumna se rodio iz žrtvene vatre, a i kći Draupadi. Njegov sin Sikhandi rodio se kao žena, a kasnije se preobrazio u muškarca. Drupadu je u bici na Kuruksetri ubio Drona.

Duhsala   Duḥśala

Jedan od stotinu Dhrtarastrinih sinova koje je ubio Bhima.

Duhsalaa   Duḥśalā

Dhrtarastrina i Gandharina kći, rođena nakon braće. Udala se za Jayadrathu.

Duhsasana    Duḥśāsana

Drugi od Dhrtarastrinih stotinu sinova. Duhsasana, Sakuni i Karna sačinjavali su Duryodhanin unutrašnji krug savjetnika koji ga je potaknuo da počini mučne nepravde prema Pandavama. On je osobito razbjesnio Pandave pokušavajući razodjenuti Draupadi na skupu Kurua. Bhima je ubio Duhsasanu u bici na Kuruksetri.

Durga    Durgā

Vječna pratilja uzvišenoga Sive, ima mnoga imena i oblike i pridružuje mu se u njegovim inkarnacijama. Ona je stvoriteljica i upraviteljica materijalnog svijeta. Svevišnji ju je Gospodin opunomoćio da vlada materijalnim svijetom i obmanjuje duše koje se u njemu nalaze tako da pogrešno smatraju sebe materijalnim tijelom, te uživateljima i vladarima materijalne tvorevine.

Durga    Durgā

Ime Yogamaye, sestre Gospodina Krsne.

Durjaya   Durjaya

Jedan od stotinu Dhrtarastrinih sinova koje je ubio Bhima.

Durmarsana   Durmarṣaṇa

Jedan od stotinu Dhrtarastrinih sinova koje je ubio Bhima.

Durmukha   Durmukha

Jedan od stotinu Dhrtarastrinih sinova koje je ubio Bhima.

Durvasa    Durvāsā

Moćni mudrac, Sivina djelomična inkarnacija, rođen kao jedan od trojice sina Atrija i Anasuye. Poznat je po svojoj ljutitoj ćudi i spremnosti da prokune bilo koga tko ga ne zadovolji. Dao je Kunti mantru za prizivanje polubogova s kojima je začela djecu.

Duryodhana    Duryodhana

Najstariji Dhrtarastrin sin i glavni neprijatelj Pandava. U mnogo je navrata pokušao prevariti Pandave po pitanju njihova prava na prijestolje Kurua. Nakon oholog zanemarivanja dobrih savjeta Bhisme, Drone i Krsne, poginuo je, zajedno sa svojom devedeset devetoricom braće u bici na Kuruksetri.

Duskara

Jedan od stotinu Dhrtarastrinih sinova koje je ubio Bhima.

Dusmanta

Kralj koji je nekoć vladao cijelom Zemljom. Oženio je Sakuntalu, a sin im je bio kralj Bharata.

Dvaipayana Vyasa    Dvaipāyana Vyāsa

Opunomoćeni sastavljač Veda. Različiti se Vyase pojavljuju na kraju svake Dvapara-yuge kad razumijevanje Veda postane beznadno zbrkano. Sadašnji Vjasa, Krsna Dvaipayana, inkarnacija je Svevišnjega Gospodina. Vedanta-sutra i Mahabharata njegova su vlastita djela, a vrhunac je njegova književnog truda Srimad-Bhagavatam. Ime "Dvaipayana" nadjenuto je Vyasadevi jer se rodio na otoku.

Dvapara   Dvāpara

Polubog, utjelovljenje Dvapara-yuge.

Dvija-bandhu    Dvija-bandhu

Nedostojni brahmanin sin.
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(35 glasova)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 33 posjetitelja online
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::