Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Gospodin nikoga ne mrzi, niti voli, iako se tako čini.
-- Vedanta-sutra 2.1.34 --
Pojmovnik ::
 

Subhadra    Subhadrā

 
Krsnina mlađa sestra, također poznata kao Yogamaya. Ona je Krsnina unutarnja energija koja uređuje Njegove zabave i potiče spontanu ljubav prema Njemu navodeći Njegove prisne bhakte da zaborave da je On Bog. Udala se za Arjunu i s njim imala sina Abhimanyua.
 
 


Baladev, Subhadra i Jagannath

Voljena kći Vasudeve i sestra Gospodina Sri Krsne i Baladeve.

U slavnom hramu Jagannathe u Puriju, koji još uvijek posjećuje tisuće hodočasnika nalaze se Božanstva Krsne (Jagannatha), Baladeve i Subhadre. Taj hram je podignut u spomen na Gospodinov posjet Kurukstri za vrijeme pomrčine sunca i Njegov susret sa stanovnicima Vrndavane.

Susret Radhe i Krsne tom prilikom je vrlo dirljiva priča, a Gospodin Sri Caitanya je, u zanosu Radharani, uvijek čeznuo za Gospodinom Sri Krsnom u Jagannath Puriju.

Dok je Arjuna bio u Dvaraki, poželio je Subhadru za ženu i povjerio se Gospodinu Krsni. Sri Krsna je znao da Njegov stariji brat, Gospodin Baladeva, želi udati Subhadru za nekog drugog i budući da mu se nije želio zamjeriti savjetovao je Arjuni da je otme.

Kad su svi bili na izletu Raivati, Arjuna je uspio oteti Subhadru po planu Sri Krsne. Sri Balarama se tako razgnjevio da je htio satrti Arjunu na mjestu, ali ga je Krsna preklinjanjem uvjerio da mu oprosti.

Na kraju se Subhadra propisno udala za Arjunu i rodila Amhimanyua. Bila je jako ožalošćena Abhimanyuovom preranom smrću, ali ju je Pariksitovo rođenje usrećilo i utješilo.



Srimad Bhagavatam 1.13.3-4s

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 71 posjetitelj online
 
 
Ova stranica pogledana je 1271 put.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::