Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Kao što utjelovljena duša prolazi kroz dječaštvo, mladost i starost, tako i u trenutku smrti prelazi u drugo tijelo. Razboritu osobu ne zbunjuje takva promjena.
-- Bhagavad-gita 2.13 --
Pojmovnik ::
 

Siksastakam    Śikṣāṣṭakam

 
Osam strofa koje je napisao Gospodin Caitanya koje sadrže upute za predano služenje.
 
 

Gospodin je u pisanom obliku ostavio samo osam sloka Svojih uputa, poznatih kao Siksastakam

Osam sloka koje je Gospodin sastavio glase:

1. Sva slava Sri Krsna sankirtani koja čisti srce od godinama nagomilane prašine i gasi vatru uvjetovana života, neprestana rađanja i umiranja. Ovaj pokret sankirtane najveći je blagoslov za cijelo čovječanstvo jer širi zrake mjeseca blagoslova. život je sveg transcendentalnoga znanja. Povećava ocean transcendentalnog blaženstva i omogućuje nam da u potpunosti uživamo u nektaru za kojim uvijek čeznemo.

2. O Gospodine moj, samo Tvoje sveto ime može podariti sve blagoslove živim bićima, stoga imaš milijune imena kao što su Krsna i Govinda. U ta transcendentalna imena uložio si sve Svoje transcendentalne energije. Nema čak ni strogih pravila za njihovo pjevanje. O Gospodine moj, iz Svoje milosti omogućuješ nam da Ti se lako približimo pjevanjem Tvojih svetih imena, ali ja sam toliko nesretan da prema njima ne osjećam nikakvu privlačnost.

3. Gospodinovo sveto ime trebamo pjevati ponizna uma, sma­trajući sebe nižim od slamke na ulici; trebamo biti snošljiviji od drveta, lišeni svakog osjećaja lažnog ugleda i spremni drugima odati svo poštovanje. U takvom stanju uma možemo neprestano pjevati Gospodinovo sveto ime.

4. O Svemogući Gospodine, nemam nikakvih želja za zgrtanjem bogatstva niti čeznem za lijepim ženama ili sljedbenicima. Jedino želim bezuzročno služiti Tebe s predanošću, život za životom.

5. O sine Maharaje Nande [Krsna], Tvoj sam vječni sluga, a. ipak sam na neki način upao u ocean rođenja i smrti. Molim Te, izbavi me iz ovog oceana smrti i postavi kao jednu od čestica do Tvojih lotosovih stopala.

6. O Gospodine moj, kada će moje oči biti urešene suzama ljubavi koje će neprestano teći dok pjevam Tvoje sveto ime? Kada će mi glas zastati u grlu i koža se naježiti na zvuk Tvoga imena?

7. O Govinda! Osjećajući odvojenost od Tebe, svaki trenutak čini mi se dužim od dvanaest godina. Suze mi liju iz očiju poput bujica kiše i sve Mi je prazno kada nisi tu.

8. Nitko nije moj gospodar osim Krsne i On će to ostati čak i ako Me grubo zagrli ili Mi slomi srce ne pokazujući se preda mnom. Potpuno je slobodan činiti što hoće jer uvijek bezuvjetno ostaje Moj obožavani Gospodin.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 50 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 785 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::