Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Živa su bića u ovom uvjetovanom svijetu Moji vječni odvojeni djelići. Zbog uvjetovana života teško se bore sa šest osjetila, u koje se ubraja i um.
-- Bhagavad-gita 15.7 --
Pojmovnik ::
 

Vidura    Vidura

 
Sin Dvaipayane Vyase i sluškinje preminulog Vicitravirje. Vidura je bio inkarnacija Yame, koji je bio proklet da se rodi kao sudra. Bio je stric Pandava.
 
 
Začeo ga je Vyasadeva u maternici Ambike, majke Maharaje Panda. Yamarajina je inkarnacija. Zbog prokletstva Maharaje Munija, trebao je postati sudra.

Priča teče ovako: Jednom davno, kraljevi su ljudi uhitili neke lopove koji su se skrivali u kolibi Manduke Munija. zajedno sa lopovima uhitili su i Manduku Munija. mudraca je sudac osudio na smrt probadanjem kopljem. Upravo u trenutku kad je Manduka Muni trebao umrijeti, vijesti o njegovom smaknuću doprle su do kralja, koji je odmah zaustavio izvršenje kazne. Kralj je osobno zamolio mudraca da mu oprosti zbog greške njegovih ljudi. Nakon toga incidenta, svetac je odmah otišao Yamaraji, onome koji određuje sudbinu živih bića. Na munijev upit o tom događaju, Yamaraja mu je odgovorio da je jednom, u djetinjstvu, probo mrava oštrom slamkom i zbog toga je morao ispaštati. Muni je zaključio da ga je Yamaraja nerazumno kaznio za dječju bezazlenost i stoga ga je prokleo da postane sudra.

Yamaraja u inkarnaciji sudre bio je poznat kao Vidura, brat Dhrtarastre i Maharaje Pandua. No Bhismadeva se jednako ophodio prema njemu kao i prema ostalim nećacima. Tijekom vremena, Vidura se oženio djevojkom koju je u maternici sudrini začeo brahmana. Ipak Vidura nije naslijedio imovinu svoga oca (Bhismadevina brata), ali mu je Dhrtarastra, njegov stariji brat, dao dovoljno državnog imetka.

Vidura je bio jako privržen svom starijem bratu i cijelo ga je vrijeme pokušavao izvesti na pravi put. Za vrijeme bratoubilačkog rata, na Kuruksetri, Vidura ga je neprestano preklinjao da bude pravedan prema Panduovim sinovima, ali Duryodhana nije mogao podnijeti takvo stričevo upletanje i zato ga je jako uvrijedio, na što je Vidura napustio dom.

Krenuo je na hodočašće, sreo Maitreyu i od njega primio upute.



Srimad Bhagavatam 1.13.1s

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 175 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 777 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::