Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko na kraju života napusti svoje tijelo sjećajući se Mene odmah dostiže Moju prirodu. U to nema sumnje.
-- Bhagavad-gita 8.5 --
Pojmovnik ::
 

Gangamata Gosvamini   Gaṇgāmata Gosvāmīnī

 
Velika Vaisnavi Gospodina Caitanye i Nityanande. Mnogi ljudi, također i brahmane pa i kralj Mukunda Deva primili su inicijaciju od nje.
 
 
Od ranog djetinjstva princeza Saci devi, kći kralja Bengala, Naresh Narayana, je ispoljavala potpunu predanost Gospodinu Sri Krsni. Čak se odbila udati zbog svoje iskrene vezanosti za Krsnu. Nakon ostavke njezinog oca, ona je vladala kraljevstvom. No, uskoro je napustila tu dužnost, tragajući za vjerodostojnim duhovnim učiteljem.

Princeza Saci devi tako je srela Sri Haridasa Pandita, vodećeg gurua u Vrindavani, i počela predano služiti Govindajija. Iako je bila krhka zbog neishranjenosti, uvijek je spavala u pjeskovitoj obali Yamune i ustajala prije zore da počisti Govindajijev hram. Svakodnevno je slušala Bhagavata-kathu, promatrala Govindajijev arotik, obilazila oko lila-sthana (mjesta zabava) Radhe-syamasundare, poput Vamsivate, Seva-kunje, Nidhuvane i Rasa-sthalija.

Dobivši ohrabrenje od Sri Haridasa pandita, Saci devi je potpuno odbacila lažni ego, navukla prekrivač i obilazila kuće u Vraji, proseći milodare. Vraja-vasiji su bili iznenađeni vidjevši njezinu strogu odvojenost. Po naputku svoga gurua otišla je na Radha-kundu, pridruživši se Sri Laksmipriyi devi dasi, dragoj učenicu Sri Haridase.

Slijedeći savršeni primjer Thakura Haridase, Laksmiprya devi svaki dan je mantrala 300.000 imena Krsne (192 kruga). Svakog dana dvije su mataji obilazili oko brda Govardhane i obožavale Krsnu. Po naredbi svoga gurua Saci devi otputovala je u Jagannath Puri u dom Sarvabhaume Bhattacarye. Sarvabhauma Bhattacarya, kao i većina pratioca Gospodina Gauranga-sundare, već se bio vratio u Goloka Vrindavanu. Saci devi je obnovila Sarvabhauminu i organizirala prvoklasno obožavanje Sri Syama Raye, božanstva koje joj je jedan brahmana dao iz Jaipura. Svakoga dana držala je predavanje o Srimati-Bhagavatmu. Njezina predavanja postala su popularna i privlačila su radoznale slušatelje kilometrima unaokolo. Mnogi ljudi, također i brahmane pa i kralj Mukunda Deva primili su inicijaciju od nje.

U Sri Navadvipa-dharma parikrami, Sripad B. V. Narayana maharaja objašnjava kako je saci devi dobila ime "Gangamata".

Na dan Ganga Sagara Mele, Saci devi, koja je tada živjela u Jagannnatha Puriju, poželjela se okupati u Gangi. Te noći Ganga je potekla iz lotosovih stopala Jagannatha i došla da Sacine ashrame. Ušavši u vodu Gangadevi, Saci je plutala do lotosovih stopala Jagannath swamija u unutrašnjosti hrama. Kada si pujari slijedećeg jutra otvorili vrata, iznenadili su se našavši Saci devi u hramu. Pomislivši da je lopov, odmah su je strpali u zatvor. Vidjevši njihovu grešku, Gospodin Jagannath pojavio se istodobno u snu kralja Purija i glavnog pujarija. Gospodin im je naredio da puste Saci devi i prihvate inicijaciju od nje. Od tada je ona poznata kao Gangamata goswamini.
 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 57 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 598 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::