Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
U ovom dobu sukoba i licemjerja oslobođenje se može dostići samo pjevanjem Gospodinova svetog imena. Nema drugog načina. Nema drugog načina. Nema drugog načina.
-- Brhan-naradiya Purana --
Pojmovnik ::
 

Nityananda Trajodasi

 
Nityananda Trajodasi je festival obilježavanja dana pojave Gospodina Nityanande.
 
 

Nityananda, Gospodin Nityananda čije ime znači "vječno blaženstvo", brat je Gospodina Caitanye. Tradicionalno se obožavaju zajedno, kao Krsna i Balarama.

Na Nityananda Trajodasi bhakte poste do podne. Dan se provodi u prepričavanju i slušanju posebnih slava Gospodina Nityanande, ili Nitaija kako Ga se ponekad zove, i u transcendentalnim kirtanima. A u hramovima se vrše obredna kupanja Gaura Nitai Božanstava.

Gospodin Nityananda je avadhuta: onaj koji nije vezan društvenim sponama. Djeluje u čistoj devociji prema Svom Božanskom bratu, u raspoloženju Njegovog sluge, ali ponekad su nam Njegova djela neshvatljiva. Ali ipak smatra se milostivijim od Gospodina Caitanye jer izgara od želje da nam podari milost Gospodina Caitanye. Ako netko i na najmanji način zadovolji Nitaija, steći će duhovnu milost koja će mu promijeniti život.

Ovaj festival se uglavnom slavi u veljači. Bhakte uživaju u raskošnoj gozbi u čast Gospodina Nityanande koji je Sam poznat kao veliki obožavatelj Krsninog prasadama, kojeg je častio u transcendentalno ogromnim količinama.

 

Povezano:

-> Pojmovnik - Nityananda
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(32 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 13 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 648 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::