Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Tako sam ovaj najuzvišeniji nauk prenio lancem učeničkog naslijeđa i sveti su ga kraljevi shvatili na ovaj način. No s vremenom je učeničko naslijeđe bilo prekinuto i zato se čini da je znanje u svom izvornom obliku prekinuto.
-- Bhagavad-gita 4.2 --
Pojmovnik ::
 

Nrsimha Caturdasi   Nṛsiṁha

 
Vaisnavski festival koji se održava u čast Gospodina Nrsimhadeva koji se pojavio u nadasve neobičnom oblika, kao polu-lav polu-čovjek.
 
 

Ovaj Krsnin oblik je slavljen, opisan i objašnjen u Vaisnavskom spisu Srimad Bhagavatmu.


Božanstvo Gospodina Nrisimhadeva u Njemačkoj
(Najveće u Europi)

Lila opisuje kako je Hiranyakasipu, Gospodinov moćni neprijatelj, tražio i dobio blagoslove kojima bi stekao besmrtnost, ali pošto mu Gospodin Brahma nije mogao podariti besmrtnost, dao mu je sljedeće blagoslove. Nije ga moglo ubiti nijedno oružje, čovjek ili životinja. Nije mogao biti ubijen vani ili unutra, u zraku, vodi ili tlu. Nije mogao biti ubijen tokom dana ili noći, i zbog tog je sebe smatrao nepobjedivim.

U bitci sa Gospodinom Nrisimhom, Hiranyakasipu, je imao jakog protivnika. Gospodin se pojavio u Svom najstrašnijem obliku kako bi obranio Svog dragog bhaktu Prahladu. Hiranyakasipu je mučio i namjeravao ubiti Prahladu, usprkos tome što je Prahlada bio njegov sin! Gospodin ne dopušta uznemiravanje Svojih bhakta, i zato je ubio demona stavivši ga na Svoje krilo, dok je On sam, u sumrak, stajao na vratima ubijajući Hiranjakašipua Svojim noktim. Tako je Gospodin ubio Hiranyakasipua bez da je prekršio i jedan blagoslov koje je demon dobio.

Bhakta pjevaju posebne molitve Gospodinu Nrisimhadevi moleći Ga da ih zaštiti od neželjenih unutrašnjih i vanjskih utjecaja.

 

Povezano:

-> Pojmovnik - Nrsimha(-deva)
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 88 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 579 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::