Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Osoba Me može spoznati kao Svevišnju Božansku Osobu samo predanim služenjem. Kada zahvaljujući takvoj predanosti postane potpuno svjesna Mene, može ući u Božje carstvo.
-- Bhagavad-gita 18.55 --
Pojmovnik ::
 

Indira Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Syamanandini d.d.
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 

Iz Brahma-vaivarta Purane

Yudisthira Maharaja reče,˝O Madhusudana, O ubojico demona Madhua, kako se zove Ekadasi koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevice (krsna paksa) u mjesecu Ashvini (rujan-listopad)? Molim te opiši mi njegove slave.˝

Vrhovna Božanska Osoba, Gospodin Sri Krsna odgovara,˝Taj Sveti dan se zove Indira Ekadasi. Ukoliko osoba posti na taj dan, svi se njezini grijesi brišu a njezini preci koji su upali u pakao bivaju oslobođeni. O najbolji među kraljevima, onaj tko samo čuje za taj sveti Ekadasi postiže veliku dobrobit koja se inače stječe žrtvovanjem konja.

˝U Satya-yugi, živio je kralj po imenu Indrasena, koji je bio toliko moćan da je savladao sve svoje neprijatelje. Njegovo kraljevstvo se zvalo Mahishmati-puri. Slavni i veoma pobožni Kralj Indrasena vodio je veliku brigu o svojim podanicima, te je stoga bio bogat, imao je puno zlata, žitarica, sinova i unučadi. Ujedno je bio veoma odan Gospodinu Višnuu. Posebno je uživao u pjevanju i mantranju Moga imena, uzvikujući 'Govinda! Govinda!' Na taj se način kralj Indrasena postupno predao čistom duhovnom životu i proveo je mnogo vremena u meditaciji na Apsolutnu Istinu.

˝Jednoga dana dok je Kralj Indrasena sretno i mirno predsjedavao na skupu dvorjana, zamijećen je silazak savršenog govornika, Sri Narade Munija. Bijel poput školjke, svjetleći poput mjeseca, poput cvijeta jasmina, poput udara groma, Narada Muni je sišao s neba ukrašen spletenom crvenkastom kosom. Kralj je odao Devarišiju Naradi, svecu među polubogovima, veliko poštovanje, pozdravljajući ga sklopljenih ruku. Pozivajući ga u svoj dvorac, ponudio mu je udobno mjesto za sjedenje, oprao mu stopala i izgovarao riječi dobrodošlice.

Zatim je Narada Muni rekao Maharaju Indraseni, 'O kralju, da li sedam udova tvoga kraljevstva napreduju? (Sedam udova kraljevstva odnose se na: dobrobit kralja, njegovih ministara, njegovou riznicu, vojne snage, saveznike, braahmane, na žrtvene obrede koji se vrše u njegovom kraljevstvu i na potrebe kraljevih podanika.) Je li tvoj um u potpunosti uronjen u razmišljane kako možeš ispravno provoditi svoje poslovne dužnosti? Postaješ li sve više i više privržen služenju Svevišnjeg Gospodina Visnua?

˝Kralj je odgovorio slijedećim riječima: 'Tvojom dobrostivom milošću, O najveći među svecima, sve je posve u redu. Danas, samim tvojim prisustvom sva žrtvovanja u mom kraljevstvu postaju uspješna! Molim te ukaži mi milost i pojasni mi razlog tvoje ljubazne posjete.'

Sri Narada, svetac među devama, zatim reče, 'O ti lave među kraljevima, poslušaj moje zapanjujuće riječi. Kada sam sišao s Brahmaloke na Yamaloku, Gospodin Yamaraja mi je ukazao veliko poštovanje i ponudio mi odlično mjesto za sjedenje. Dok sam slavio njegovu odanost i njegovo odlično služenje Svevišnjeg Gospodina, zamijetio sam tvoga oca među Yamarajevim dužnosnicima. Iako je bio veoma pobožan, on je, zbog toga što je prerano prekinuo jedan Ekadasi post, morao otići na Yamaloku. Tvoj otac mi je dao jednu poruku za tebe. Rekao je: 'U Mahishmati živi kralj po imenu Indrasena. Reci mu o ovom mom položaju ovdje - da sam zbog prošlih grešnih djela dospio nekako ovamo u obitavalište kralja Yamaraja. Molim te prenesi mu ovu moju poruku: ' O sine, vrlo pomno pazi na dolazak Indira Ekadasija, te daj mnogo u dobrotvorne svrhe kako bih se mogao uzdići gore u raj'˝.

Filozofski gledano, mogli bismo reći da je svako živo biće individua, i da svatko za sebe treba uvježbavati svjesnost Krsne kako bi se mogao vratiti natrag kući, natrag Svevišnjoj Božanskoj Osobi. Kako je navedeno u Garuda Purani, onaj tko pati u paklu, ne može prakticirati svjesnost Krsne, jer za to je potreban izvjestan duševni mir, što je nemoguće uz posljedične torture u paklu. Ukoliko neki rođak griješnika koji pati u paklu, da neku milostinju u ime toga grešnika, ovaj može izići iz pakla i ući na rajske planete. No, ukoliko grešnikov rođak prihvati postiti za Ekadasi, u ime svoga rođaka koji pati, ovaj rođak odlazi direktno u duhovni svijet, kao što se spominje u ovoj prići, koja se zasniva na Brahma-vaivarta Purani.

''Zatim je Narada nastavio: 'O kralju, došao sam samo da bih ti prenio tu poruku. Ti bi svakako trebao pomoći ocu i pripaziti da postiš za Indira Ekadasi. Zaslugom koju ćeš steći, tvoj će otac otići u raj.'

''Na to kralj Indrasena upita, 'O veliki Naradaji, budi tako milostiv te mi reci potanko kako trebam postiti za Indira Ekadasi, a ujedno mi reci, u kojem mjesecu i na koji dan se javlja.

Narada Muni odgovari: 'O kralju, dobro poslušaj jer ću ti opisati cijeli postupak posta za Indira Ekadasi. Taj Ekadasi se javlja za vrijeme tamne četrnaestodnevice mjeseca rujna (Ashvina). Na Dasamiti tithi, dan prije Ekadasija, ustani rano ujutro, okupaj se i napravi neku službu za Božanstvo u punoj predanosti. U podne, okupaj se ponovno u tekućoj vodi i zatim napravi ponude za svoje pretke s dubokom vjerom i predanošću. Budi siguran da ne jedeš više od jednom dnevno, a noć prespavaj na podu.

''Kada se probudiš ujutro na Ekadasi, temeljito operi usta i zube, a zatim u dubokoj predanosti Gospodinu, daj ovaj sveti zavjet: ''Danas ću postiti u potpunosti (bez hrane i vode) i odreći se bilo kakvog osjetilnog užitka. O lotosolika Svevišnja Božanska Osobo, o nepogrešivi, molim te daj mi utočište Svojih lotosovih stopala''. U podne, stani ispred svetog oblika Sri Salagram Sile i obožavaj Ga pun vjere, slijedeći sva pravila i odredbe, zatim daj ponude gheeja u svetu vatru a tarpana neka je okrenuta u smjeru tvojih predaka, kako bi im pomogla. Zatim, nahrani kvalificirane brahmane (naravno s prasadamom bez žitarica) i ponudi im neku milostinju, prema svojim mogućnostima. Tada uzmi ponude hrane koju si ponudio precima, pomiriši ih te ih ponudi kravi. Zatim obožavaj Gospodina Hrsikesu mirisnim štapićima i cvijećem, te konačno, ostani budan uz Božanstvo Gospodina Sri Kesavu.

''Rano ujutro, slijedećeg dana, na Dvadasi tithi, obožavaj Sri Harija, velikom predanošću te pozovi bhakte brahmane na veličanstvenu gozbu. Zatim nahrani rođake i na kraju ti počasti svoj obrok u miru. O kralju, ukoliko se točno pridržavaš ovog posta na Indira Ekadasi na opisan način, tvoj će otac sigurno biti uzdignut na obitavalište gospodina Visnua.' Pošto je to izjavio, Devarsi Narada je odmah nestao sa scene kako bi dao blagoslov nekom drugom svojim prisustvom.

''Kralj Indrasena je slijedio u potpunosti ove upute, u društvu svojih rođaka i slugu. Kada je prekinuo post na Dvadasi tithi, s neba je palo cvijeće. Zaslugom maharaja Indrasene, pošto je postio, njegov je otac oslobođen iz kraljevstva Yamaraje, te je zadobio potpuno duhovno tijelo. Indrasena je zaista i vidio kako se on uzdiže u obitavalište Gospodina Harija. Sam Indrasena je mogao vladati bez poteškoća, i u vrijeme kada je predavao kraljevstvo svome sinu i on je otišao u duhovno carstvo Vaikunthe.

''O Yudištira, ovo su slave Indira Ekadasija, koji pada za vrijeme tamne četrnaestodnevice mjeseca rujna (Ashvina). Tko god čuje ili pročita ovu priču, svakako će uživati u ovom svijetu, oslobođen je svih posljedica prošlih griješnih djela, a u vrijerme smrti se vraća kući, natrag Svevišnjoj Božanskoj osobi, gdje vječno živi.''

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 80 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 5612 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::