Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ja sam izvor svih duhovnih i materijalnih svjetova. Sve izvire iz Mene. Mudre osobe koje to savršeno dobro znaju služe Me s predanošću i obožavaju Me svim srcem.
-- Bhagavad-gita 10.8 --
Pojmovnik ::
 

Yayati    Yayāti

 
Drevni kralj koji je bio proklet da prerano ostari. Preklinjao je petoricu svojih sinova da se zamjene s njim tako što će mu dati svoju mladost i uzeti njegovu starost. No samo je jedan od njih, Puru, pristao na to. Ostale je prokleo, uključujući Yadua, praoca dinastije u kojoj se kasnije pojavio Krsna. Budući da su Yadui prokleti da nikad ne zauzmu vladarsko prijestolje, Krsna je, nakon što je ubio Kamsu, odbio stupiti na prijestolje prepustivši ga Ugraseni koji je pripadao klanu Bhoja.
 
 

Veliki car svijeta i praotac svih glavnih indoeuropskih naroda. Sin je Maharaje Nahuse. Postao je car svijeta jer je njegov stariji brat postao veliki oslobođeni sveti mistik.

Vladao je svijetom nekoliko tisuća godina i izvršio mnoga žrtvovanja i pobožna djela, zabilježena u povijesti, iako mu je mladost bila sladostrasna i puna romantičnih avantura.

Zaljubio se u Devayanti, Sukracaryinu najdražu kćer. Devayanti se željela udati za njega, ali ju je najprije odbio jer je kćer bhahmane. Prema sastrama, brahmana je mogao oženiti kćer ksatriye, ali ksatriya nije mogao oženiti kćer brahmane. Jako se pazilo da se izbjegne opasnost od rađanja nepoželjnog stanovništva u svijetu. Sukracarya je preinačio taj zakon o zabranjenom braku i naveo cara Yayatija da prihvati Devayanti. Devayanti je imala prijateljicu po imenu Sarmistha, koja se također zaljubila u cara i zajedno sa svojom prijateljicom otišla na njegov dvor. Sukracarya je zabranio Yayatiju da zove Sarmisthu u svoju spavaću sobu, ali se Yayati nije mogao strogo držati njegovog naloga. Tajno se oženio i sa Sarmisthom i s njom začeo sinove. Saznavši za to, Devayani je otišla ocu i požalila se. Yayati je bio vrlo privržen Devayani i kad je otišao svom puncu da je pozove natrag, Sukacarya ga je, užasno ljut, prokleo da postane impotentan. Yayati ga je molio da povuče prokletstvo, a mudrac mu je rekao da može povratiti svoju muškost pod uvjetom da jedan od njegovih sinova prihvati zamijeniti svoju mladost za njegovu starost.

Yayati je imao petoricu sinova, dvojicu sa Devayani i trojicu sa Sarmisthom. Od njegove petorice sinova, (1) Yadua, (2) Turvsua, (3) Druhyua, (4) Anua i (5) Paurava nastalo je i diljem svijeta se proširilo pet dinastija, (1) Yadu, (2) Yavana (turska), (3) Bhoja, (4) Mleccha (grčka)  i (5) Paurava. Zahvaljujući svojim pobožnim djelima, dostigao je raj ali ga je kasnije morao napustiti zbog samoisticanja i kuđenja ostalih velikih duša. Nakon pada, kćer i unuk podarili su mu svoje nakupljene vrline i uz pomoć unuka i prijatelja Sibija bio je ponovno uzdignut u rajsko kraljevstvo, gdje je postao jedan od članova skupštine Yamaraje, s kojim je ostao kao njegov štovatelj.

Izveo je više od tisuću različitih žrtvovanja, veoma velikodušno davao milostinju i bio veoma utjecajan kralj. Njegova se veličanstvena moć osjećala diljem svijeta. Kad je bio uznemiren požudnim željama, njegov se najmlađi sin složio dati mu mladost, čak i na tisuću godina.

Konačno se odvojio od svjetovnog života i vratio mladost svom sinu Puruu. Želio mu je predati kraljevstvo, ali se velikaši i podanici nisu složili. Kad im je objasnio Puruovu veličinu, jednodušno su ga prihvatili za budućeg kralja i tako se car Yayati povukao iz obiteljskog života i napustivši dom otišao u šumu.


Srimad Bhagavatam 1.12.24 s

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 56 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1238 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::