Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ja sam izvor svih duhovnih i materijalnih svjetova. Sve izvire iz Mene. Mudre osobe koje to savršeno dobro znaju služe Me s predanošću i obožavaju Me svim srcem.
-- Bhagavad-gita 10.8 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Čet, 05.10.06. 08:33
 

Zagreb - Izvanredni sastanak LVV-a Zagreb 10.03.2005.

 
Zaključci i odluke...
 
 

Sastanak je održan s početkom u 20:00 u Centru za obrazovanje talenata, B. Galjufa 5

Prisutni:

- Svi članovi LVV Zagreb osim Tulasi-vallabhe d.
- Ispred zagrebačkog hrama: Janana d, Tivratapa d, Suvarna-bindhu d
- Ostali gosti: Dayita d, bh. Davor Dukat, bh. Davor Rakas, bh. Pavle, bh.
Slobodan Bosnić

Sastanak je sazvan na zamolbu bh. Pavla, a kako je naveo povodom oprečnih stavova bhakta u istoj vjerskoj zajednici.

Tijekom sastanka razriješeni su mnogi nesporazumi, prvenstveno zbog loše ili nedovoljne komunikacije među bhaktama, a članovi LVV-a su odgovorili na mnoge nedoumice koje su prisutne u yatri.

Zaključci sastanka:

Pravilan duhovni proces znači slijediti gurua, sadhua i šastra. Pravilno slijediti gurua znači slijediti i sadhue, a sve upute za to dobivamo iz šastra. Svjesnost Krišne sadrži u sebi značajke obitelji i kulture. Ako slijedimo samo oca (gurua), a ne slijedimo i ne služimo djedove, ujake ili braću (sadhue), onda je nešto disfunkcionalno u našem duhovnom životu. Samo slijediti jednog duhovnog učitelja bez obzira na izjave sadhua i šastra je dokaz nezrelosti i slijepog slijeđenja. Izjave gurua, sadhua i šastra moraju biti sve u skladu jedna s drugom. To je jamstvo pravilnog smjera u našem duhovnom životu.

U ISKCON-u pravilan proces slijeđenja znači uz duhovnog učitelja (dikša, šikša ili oboje) prihvatiti i cijelu hijerarhiju autoriteta, od međunarodnog (GBC), nacionalnog (Hrvatsko vaišnavsko vijeće) do lokalnog (Lokalno vaišnavsko vijeće) nivoa.

Sve drugo dovodi do nesporazuma, nesuglasica i na kraju sektaštva.

LVV Zagreb se ovim putem želi zahvaliti bhakti Davoru Rakasu za višegodišnje predano organiziranje uspješnih kućnih programa i druge službe u zajednici.

LVV Zagreb je ponudilo bhakti Davoru Rakasu da njegov program postane službeni program zagrebačke yatre te je zamoljen da napiše izvještaj na osnovu kojeg će se program uvrstiti kao nama-hatta program.

Na kraju, LVV Zagreb izdaje slijedeće priopćenje:

Po ISKCON-ovom zakoniku (ISKCON Law Book), zakoni doneseni od GBC-a su obvezujući za sve članove ISKCON-a dok se ne donesu novi. Tako je i s odlukama Hrvatskog vaišnavskog vijeća i lokalnih vijeća i svaki bhakta koji se smatra članom ISKCON-a je dužan iste slijediti. Bhakte imaju pravo na svoje mišljenje i na pritužbe, ali nemaju pravo onemogućavati ili sprječavati provođenje zakona ili odluka na bilo koji način. Svi problemi se trebaju iznijeti prvo pred lokalno ili nacionalno vijeće te duhovnog učitelja ili autoritete.

Da bi se spriječili nesporazumi i problemi u budućnosti, LVV Zagreb moli bhakte da glasine, sumnje i nedoumice prvo provjere sa nekim od autoriteta ili više njih.

U slučaju zbunjenosti najbolje je odmah direktno prići bhakti ili autoritetu čijim smo postupcima ili izjavama zbunjeni, jer je uznemiren um sklon uvredama.

Na kraju se svi trebamo upitati čije upute slijedimo i od koga dobivamo informacije na osnovu kojih djelujemo u našem duhovnom životu? Da li su one provjerene, istinite i autorizirane?

Ako postoji i najmanja sumnja, onda trebamo sve preispitati kroz trostruki sustav gurua, sadhua i šastra, jer se inače nalazimo na skliskom terenu u našem duhovnom životu.

Za kraj jedan citat: "Od početka duhovnog puta pa do Krišna preme, jarak je uvijek jednako udaljen od ruba puta." Zato se uvijek iznova osigurajmo da smo na pravilnom putu.

Vaši sluge iz LVV Zagreb

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 136 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 640 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::