Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko s velikom vjerom uvijek prebiva u Meni, tko u sebi uvijek misli na Mene i transcendentalno Me služi s ljubavlju najprisnije je sjedinjen sa Mnom u yogi i najviši je od svih yogija. To je Moje mišljenje.
-- Bhagavad-gita 6.47 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Čet, 29.07.10. 10:13
 

Koprivnica - Vijesti iz Koprivnice

 
 

17.7. 010, održana je druga po redu Ratha Yatra u Koprivnici. Sve je počelo u
Maha Rasinom dvorištu. Tko nije upućen - Maha Rasa je Marijana, sada
inicirana od svog duhovnog učitelja Nj. Svetosti Radhanata Swami Maharaja, Jay! Inicirana je i mataji Ljilja, sada se zove Lila Shakti - Jay!

Božanstva Jaganath,Baladev i Subhadra su stigla ravno iz Rijeke. Dočekala su
ih prava seoska kola lijepo obojena i ukrašena. Izgledali su prelijepo, vedro i nasmijano. U dvorištu pod stablima u hladovini pjevali  su za njih bhajane  razdragani i sretni bhakte. Bila je prava indijska vrućina od 38 stupnjeva C. Za dobrodošlicu, bhakte je na stolu pod drvetom, čekalo osvježenje od voća i hladnih sokova. Najviše je bio tražen mali bunar sa slavinom iz koje je tekla čista pitka voda. Oko 11 sati kočija je krenula, bhakte su s lakoćom povukli užad. Ispred nas je važno i s velikom predanošću policajac regulirao promet na svom motoru. Sve je shvatio vrlo ozbiljno iako je sa njega lio znoj ispod uniforme. Čini se da je u srcu osjećao da službu za Jaganathe mora izvršiti bez greške.

Dok smo vukli kola i pjevali bhajane, sunce je kulminiralo svojim vrućim zrakama. Ipak smo usput dijelili kolačiće umotane u celofan i male letke znatiželjnim građanima koji su stajali uz kapije ili uz prozore. Na licima im se
očitovala privučenost događajem. Nitko nije reagirao negativno, svi su sa
osmjehom pratili našu bučnu, šarenu povorku.

Stacionirali smo se u parku. Bilo je prilike za propovijedanje šetačima.
Podijeljena je maha, nitko nije odbio uzeti voćku ili kolačić. Okupili su se
i neizbježni mali Romi i ne znajući da je ovo dio njihove kulture iz davnih
vremena. Moju pažnju je posebno privukla gospođa u bijeloj odjeći sa bijelim
šeširom. Privučena  Božanstvima  pokazala je zanimanje za Hare Krishna
pokret uz vrlo pozitivan stav prema bhaktama. Rekla je da joj se sviđa kako
su bhakte opušteni, nema nervoze  niti grča. Na sreću u blizini se našao
Jananivas Prabhu iz zagrebačkog hrama, koji je preuzeo brigu o njoj  i
strpljivo joj prenosio znanje više od sat vremena. Njezin duhovni život se
upravo aktivirao. Pošto je bilo potrebno neprestano hladiti Božanstva
nekoliko nas je dobilo milost hladiti Ih lepezom... Prabhusi su pjevali
bhajane na mlađe mataji su plesale....

Nakon povratka u Maha Rasino (Marjanino dvorište) izvršena je ponuda
Božanstvima, a zatim su bhakte počastili ostatke sjedeći na travi u
hladovini stabala. Nastalo je prelijepo druženje i međusobno raspitivanje,
svi su bili opušteni. Za prasadam su se pobrinuli Hridayananda prabhu uz
brižnu pomoć svoje majke, Mayapur Lila, Elena koja je izradila 100 kuglica i
Biserka, koja je za bhakte izradila klipiće. Moja malenkost je napravila
tortu sa likom Jaganatha. Veliku podršku svemu je dao najstariji (najmlađi)
bhakta Josip koji ima 70 godina, Jay!.

Obasula nas je milost Gospodina Jaganatha, prije njihovog odlaska u Rijeku
matajis su Ih razdragano grlile. Slijedila je lekcija koju je dao Gargamuni
prabhu.

Teško je riječima dočarati cjelokupnu atmosferu stoga kao prilog šaljemo
snimke čiji su autori Bhavatarini d.d. iz Virovitice i Saška iz Pitomače.
Hare Krishna

Vaš sluga Bhavatarini devi dasi

 

Povezano:

-> Galerije - Ratha Yatra 2010

Komentari:

Maha Rasa dd - Komentar, objavljeno: Pet, 30.07.10. 20:59

ZAHVALA svim bhaktama (1)

HARE KRSNA dragi bhakte,
Sva slava SILA PRABHUPADU.
Molim Vas primite moje ponizno poštovanje.

Htjela bi se zahvaliti SVIM bhaktama koji već tri godine pomažu u našim pionirskim koracima "dovlačenja" Gospodara Svemira u mali gradić kao što je Koprivnica.

Oprostite mi ako taj redosljed zahvala neće biti kornološki ili ako nekog zaboravim.

Krenula bi on naših najbližih susjeda. Susjedi su uvijek od najveće pomoći;
Križevci; Sri Nanda Vraja koji već 3 g preuzima brigu o organizaciji bajana, harinama cijelim putem kuda ide povorka, entuzijastičnom Vamsidariju, Icci sevini, Radhi...

Bjelovar; bh Danijel koji već tri godine slika Ratha yatru i najbržim mogućim načinom ih šalje na portal, bhn LJerka FOOD FOR LIFE, koja izrađuje, služi i distribuira prasadam, Maha Bhavi, Shubagi i Savitri na svoj pomoći na Sangi.

Virovitica i Pitomača; Bhavatarini i Saški, na uduženim novinarskim sposobnostima, Ramyi, Sacikumari i bh Josipu.

Daruvar; Caitanya Mali i Subadra su ove godine izradili tako dobre brfije, da su Jagannath, Subadra i Baladeva cijelim putem do Trga i natrag uživali u slatkišima.

Varaždin; Ayodya, Kalakanti i mali Iravan koji je najmađi član na Ratha yatri ove godine nisu nam se mogli pridružiti, ali sve zahvale za protekle godine. Damodhara Rathi, Anana Gopalu i bh Andreu koji su imali tako milozvučne bajane kad smo stigli na Trg ( to jutro Aindre prabhua je napustio tijelo, pa su bhajani bili posvećeni Njemu), ovim bhajanima pridružio se i Gargamuni prabhu.

Zahvala i Rithudvipu i porodici, te Chaitanya bhakti, Mayapur prabhu što je odvojio svoje dragocjeno vrijeme i vodio bhajane.

Zahvala bhaktama iz Čakovca, Preloga, Murskog Središća, Lendave, specijalno Laksminath prabhu na entuzijazmu i mom bratu po Bogu Mihaelu. Gargamuni prabhu na lekciji i bajanima.

Zahvala bhaktama iz Zagreba, specijalno Jananivas prabhu koji s toliko entuzijazma kupa nektarom Svetog Imena i pricingom građane Koprivnice, Mani Manjari bez koje ova Ratha yatra ne bi bila potpuna, Sacimata i Vrindarika koje su samnom prolazile sva iskušenja i ohrabrivale me - od sveg vam srca FALA. Karuni prabhu koji je ove godine ofarbao i dodao još neke bijele detalje na kola i dao orginalnu zastavu iz Jaganath purija. BHAVADI I MAITILI na pomoći prošle godine oko dolaska HG Krisne ksetre prabhu. Bhavada kad zasvira na svojoj gitari ili VELIKIM ZVONKIM KARATALIMA, taj zvuk mami smješak čak i največih mrguda. GOVINDA NANDI I NITAI PARAMANANDI PRABHU na pomoći oko vođenja Bhakti Sange.

DEVI prabhu i mataji Aniti na velikoj strpljivosti i pomoći oko informiranja bhakta za portal.

VELIKA HVALA BHAKTAM IZ KOPRIVNICE;
Biranci i Josipa koji su finanirali PRASADAM I PROPOVJEDNIKA. Kako je rekao Laksminat prabhu "kad Biranci iz ORISSE časti ima da se pamti 100 godina"
Bh Hrvoje koji je donirao za put Božanstvima iz Rijeke, donirao voće i pomagao oko uređenja kočije. Mojoj sestri po Bogu Lila shakti koja se ekspandirala gdje god je trebalo.

Mayapur lili, Hridayanandi i mami Lidiji na prekrasnom prasadamu kojim su zadovoljili Jagannathe, a kad su Oni zadovoljni onda su i bhakte zadovoljni.
bh. Zoranu na njegovoj vječjoj službi izrada osvježavajućeg LASIJA koju Jagannathi specijalno voli za vrijeme ovakvih vrućina.

bhn Eleni koja šiva i radi super kolače, Adrijani za njezine slastičarske delikatese, uređenju i farbanju kola prošle godine bhn Biserki na kiflicama...

bh Slaveku i Zdenku koju brinu o kolima i montiranju kupolu,.. i mom ocu koji sve tolerira.

SPECIJALNO SE ZAHVALJUJEM BHAKTAMA IZ RIJEKE. Oni nas uče i pomažu nam kako zadovoljiti Gospodara Svemira - barem malo.

Najveća Hvala DVARAKA-Gamani da svoj pomoći oko administracije i organizacije Ratha yatre i mojoj predivnoj sestri po Bogu Vrindavan biharini, Nilacala Candri prabhu na svim blagoslovima i pomoći, Vamšiju, te bh Ferdi na izradi plakata i dolasku, Gautami i Jamuni - bez Njihove vožnje mi ne bi mogli vući Jaganathe i upućivati molitve, Mahastri mataji koja je Njihova veoma povjerljiva sluškinja, koja nam je dopustila da ih možemo grliti i imati najpersonalniji daršan.

Na kraju, a UVIJEK NA POČETKU bi se zahvalila autoritetima koji dugi niz godina pomažu našu yatru; Kaivalyapati je naš djed Bišma, Gaur-Gadadhara prabhu je OTAC ove yatre, a stric Sundarananda nas sve ovo vrijeme vodi i pomaže nam. Hvala i Dharani Patiju- našoj kalpa vriksi. Veliko hvala i MOHANU I ADBHUTU DATRI iz Karlovaca, koji su mi dali preporuku za prihvaćanje i inicaijaciju.

Radha Govinidi i Nanda Kisori koji su prošle godine došli čak iz Splita.

Zahvalila bi se Krsna Ksetri prabhu na pomoći i blagoslovima prošle godine, Krathu prabhu koji je dobronamjernik ove yatre, Indradyumni swamiju i Njegovim učenicima, Sacinandana Swamiju - kada smo Lalila, Mani Manjari i ja bile u Jagannath puriju 2007.g na Ratha yatri dao je instrukciju da budemo što dulje izložene pogledima Jagannatha i do čega je to dovelo da organiziramo na našim područjima Ratha yatru.

Velika hvala mom duhovnom učitelju HH.Radanatha Swamiju. Njegovim plesom pred Gospodinom Jagannathom nešto se pokrenulo i u mom tvrdom srcu.

VELIKA HVALA MNOGIM PROPOVJEDNICIMA I bhaktama, kao i onima koji više nisu među nama, koji su poput CIGLA u 16-est godišnjim temeljima Koprivničke yatre.

u službi KC RATHA YATRE
Maha rasa devi dasi
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 90 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2238 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::