Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
U ovom dobu sukoba i licemjerja oslobođenje se može dostići samo pjevanjem Gospodinova svetog imena. Nema drugog načina. Nema drugog načina. Nema drugog načina.
-- Brhan-naradiya Purana --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Uto, 19.04.11. 23:11
 

Hrvatska - Projekt "Mali Vrindavan" pored Virovitice

 
 

Hare Krišna dragi bhakte!

Molimo vas primite naše ponizno poštovanje. Sva slava šrila Prabhupadu!

Ovim tekstom ćemo se potruditi što je moguće zornije opisati vam i približiti buduću vaišnavsku farmu u Trnavi Cabunskoj, pored Virovitice. Vjerujemo da ćemo vas na ovaj način upoznati s projektom, bar onoliko koliko je potrebno da raširimo interes i potaknemo vas na razmišljanje. Naravno da nas uvijek možete kontaktirati telefonom, mailom ili osobno i pitati što god želite.

Svim bhaktama je dobro poznat efekt variranja duhovne svjesnosti. Svi smo na sreću, i na žalost, prošli (puni dandavat iznimkama) kroz periode u kojima smo se duhovno iznimno dobro osjećali i bili inspirirani ustajati se još ranije,   mantrati više od 16 krugova i čitati 3 - 4 sata dnevno. Periode u kojima nam   nijedna služba nije bila teška, a posebno smo se lijepo i ugodno odnosili prema drugima, sposobni nadići poriv za spočitavanjem „grešaka“.

Takvi periodi uglavnom dolaze za vrijeme raznih višednevnih festivala, kampova, vyasa puja, svakodnevnog sankirtana i sl. Uglavnom za vrijeme intenzivnog višednevnog druženja s bhaktama, a posebno sa duhovnim učiteljima, ili još bolje više njih istovremeno. Tko u takvom stanju uma nije pomislilo kako bi bilo dobro kad bi znali i mogli tu svjesnost zadržati trajno. Tko nije?

Upravo to nam je glavni motiv. Okruženje koje već samo od sebe trajno potiče višu duhovnu svjesnost, a time i aktivnost.

Drevni vedski mudraci davno su zapisali da veliki gradovi (granicom su smatrali 10.000 stanovnika) nisu najpogodniji za njegovanje svjesnosti Krsne. Čak ni u to drevno vedsko doba na samom početku kali yuge. Što reći za današnje milijunske gradove u kojima je od suštinske važnosti jedino znati što je "out", a što "in".

Zanimljiva je činjenica  da su u povijesti postojale mnoge velike urbane civilizacije, osim ove naše. Čak se čini da su neke od njih bile tehnološki i razvijenije od nas i zamislite, niti jedna nije opstala. S druge strane, javnost  svako malo sazna za neko pleme u savani ili prašumi koje je u svojoj izolaciji   nadživjelo i procvate i propasti spomenutih civilizacija. Nije da smatramo da ih treba doslovno oponašati, ali možda ipak nešto možemo naučiti od tih „primitivaca“, jer očito oni ne čine neke od naših grešaka.

Ovim projektom osnivamo i gradimo mjesto koje je po vedskim mjerilima idealno za život (ili bar što je moguće bliže idealu) onima koji rado njeguju svoju svjesnost Krišne u društvu bhakta, a usput cijene i samodostatnost, neovisnost o krizama, zrav i ukusan organski prasadam, čistu vodu, zrak bez smoga, osječaj širine prostora, više slobodnog vremena itd. Mjesto za bhakte koji su siti žurbe, stresa, šefova, borbe za golu egzistenciju, GMO hrane, atmosfere u kojoj nam odrastaju djeca i duhovnog životarenja.

Mali Vrindavan je zamišljen kao zajednica bhakta koji teže savršenstvu svog izvorog odnosa s Krišnom, razvijaju odnose ljubavi, podrške i  poštovanja, kako međusobno, tako i sa ostalim ljudima i svim živim bićima. Mjesto duhovne, ekonomske i emocionalne slobode, lišeno tereta materijalističke civilizacije, njenog mentaliteta i njenih gospodara. Mjesto puno vesele, zdrave i bezbrižne dece, koja se igraju, trče, i smiju, ali se i s veseljem uče najvišoj etici, moralu, čistoći, istinoljubivosti, samilosti, kao i svim potrebnim znanjima, vještinama i radišnosti.

CILJEVI

 - Ispunjenje instrukcije njegove božanske milosti Sri Srimad A.C.Bhaktivedanta Swami Prabhupada.

 - Mjesto neusporedivo boljih uvjeta za duhovni i svaki drugi neškodljiv vid života.

 - Međusobna duhovna i druga potrebna edukacija i inspiracija.

 - Smanjiti broj sati rada potrebnih za osiguranje egzistencije kako bi se dobilo više vremena za druženje i duhovne aktivnosti.

 - Kvalitetnije druženje i iskrenija, dublja povezanost.

 - Pilot projekt kojeg se može širiti, ali i beskonačno multiplicirati

 - Revno skupljati i nesebično dijeliti znanje i inspiraciju, kako bi bili što uspješniji te pomogli druge identične ili slične projekte, te u tu svrhu organizirati razne seminare, prezentacije, radionice i sl.

- Organizacije proslava, vyasa puja, festivala i kampova.

- Proizvodnja voća, povrća, žitarica, orašida, meda, mlijeka i mliječnih proizvoda, apsolutno bez upotrebe bilo kakvih umjetnih hormona, antibiotika, pesticida, herbicida, gnojiva, i sl.

 - Seoski i duhovni turizam, u svrhu promocije prirodnijeg načina života, ali i prodaje vlastitih proizvoda.

 - Uzgoj i očuvanje izvornih starih sorti voća, povrća i žitarica.

 - Pristup potpuno zdravim i potpuno prirodnim namirnicama, u zadovoljavajućim količinama tijekom cijele godine, i to svim koje ovdje mogu uspjevati.

 - Zaštita krava i drugih životinja.

 - Potpuna ekonomska, energetska, i što je moguća veća materijalna neovisnost. Manja materijal na ovisnost se odnosi na dobra koja sami nećemo moći proizvesti (npr.odjeća), a ekonomska neovisnost podrazumijeva proizvodnju viškova koji će se prodavati, ili još bolje, mijenjati za sve što nedostaje.

 - Osnivanje vrtića i osnovne škole.

 - Potpuna i nenasilna uklopljenost u okolni eko sustav, odnosno poštivanje principa održivog razvoja.

 - Gradnja grijanih plastenika.

 - Jednostavno življenje i visoko razmišljanje.
 
Svi zainteresirani mogu na upit mailom dobiti još informacija, ukljućujući "ustav", odnosno dokument koji uređuje nužne norme ponašanja i procedure određenih aktivnosti kako bi bili sigurni da će farma funkcionirati na duge staze, te kako bi izbjegli eventualne nesporazume u budućnosti.

Kontakti:

Aticandra Caitanya das, tel: 01/5583-191 mob: 091/77-91-568 mail: andrija.canic@zg.t-com.hr

Bh. Ante trgovac, tel: 01/5579-089 mob: 092/280-25-17  mail: ante.trgovac@gmail.com

Kakudmi das, mob: 095/504-52-84 mail: kristijankolega@gmail.com

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 133 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1898 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::