Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Živa su bića u ovom uvjetovanom svijetu Moji vječni odvojeni djelići. Zbog uvjetovana života teško se bore sa šest osjetila, u koje se ubraja i um.
-- Bhagavad-gita 15.7 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Uto, 20.05.14. 10:34
 

BiH - Sarajevo - Novosti u hramu i zajednici

 
Besplatno dijeljenje obroka, najava seminara i izvještaj sa ista-ghostija.
 
 

1. POPLAVE U BIH

Iako je veliki dio BIH pod vodom usljed poplava, svi bhakte i njihove porodice širom BiH su se zadesili na sigurnim i suhim područjima. Hvala Šri Krišni što čuva svoje predane sluge!

U skladu sa prethodnim mailom o pomoći zrtvama poplava, organizirali smo se i već od ponedjeljka ujutru počinjemo sa kuhanjem toplih obroka. Obroke ćemo,  u ponedjeljak 19.5., podijeliti stanovnicima Sarajevske općine Vogošća, koji su u klizištima ostali bez svojih kuća. Prve donacije dali su lokalni bhakte, a nakon obraćanja cjelokupnoj ISKCON javnosti, javilo nam se još nekoliko pojedinaca, organizacija i zajednica.  Za sada ćemo dati sve od sebe da što više ljudi dobije prasadam, a svima ćemo se zahvaliti po završetku akcije.

Mozemo se i dalje uključiti-službama (kuhanje, sjeckanje, čišćenje, prevoz, serviranje i td.), te donacijama... Mozemo se (što prije) javiti Naksatri prabhuu na broj 033 973 088, koji će koordinirati cijelu akciju. Akciju planiramo nastaviti i tokom narednih dana, što ovisi o angaziranim bhaktama i donacijama.

Za donacije se mozemo javiti odgovorom na ovaj e-mail. Hvala!

ISKCON portali prenijeli su naš apel za pomoć:

http://www.dandavats.com/?p=12616

http://www.ffl.org/2014/ffl-teams-respond-to-tsunami-like-floods-in-sarajevo/

 


2. SEMINAR

Od utorka 20. 5., sa početkom u 18:30h imat ćemo priliku prisustvovati interaktivnom seminaru "INTROSPEKCIJA, Madhurya Kadambini-osvrt na sveta učenja". Seminar će nam dati jedan od najstarijih bhakta u regionu, Naksatri prabhu.

   ​

Za inspiraciju, jedan od stihova koji ćemo proučavati na seminaru:

"(Ovdje su opisane odlike Hiranyakasipuovog sina Prahlada Maharaje) Bio je odgojen kao kvalifikovani brahmana Imao je dobar karakter i bio je odlučan u namjeri da shvati Apsolutnu istinu Poput Nad-duše, bio je ljubazan prema svakom živom biću i bio je svačiji najbolji prijatelj. Prema osobama koje zaslužuju poštovanje ophodio se kao sluga, prema siromašnima kao otac, vršnjacima je bio privržen kao dobronamjeran brat, a svoje učitelje, duhovne učitelje i stariju duhovnu braću je smatrao jednako dobrim kao Svevišnju Božansku LIčnost. Bio je potpuno slobodan od neprirodnog ponosa koji se mogao pojaviti zbog dobrog obrazovanja, obiljam ljepote, aristokratskog porijekla i td. " (Šrimad Bhagavatam, 7.4.32.)

Seminar će se, u stom terminu, nastaviti i u srijedu i četvtak, dok je Maha Mantra klub pomjeren za ponedjeljak 19.5. sa početkom u 18h.

Dobrodošli!

 

3. IZVJESTAJ SA ISTA GHOSTIJA

U subotu 17.5 odrzan je 2. ista-ghosti, skup bhakta na kojem je oko 20 prisutnih bhakta razgovaralo o razvoju naše zajednice.

Ovog puta bhakte su upoznati sa GBC rezolucijama, posebno o rezoluciji o članstvu u ISKCONU. Nakon potpisivanja izjava o članstvu, bhakte su se pozabavili zvaničnim izborom rukovodstva naše zajednice.  Tako je izabrana radna grupa, koja će do septembra pripremiti sve potrebno za održavanje prve skupštine bhakta, na kojoj bi se izabrao predsjednik zajednice i njeno upravno tijelo (board). Oni bi naveli potrebne kvalifikacije i dužnosti za pojedine sluge-lidere, u skladu sa kojima ćemo moći glasati na skupštini.

Glasovima bhakta, odlučeno je da će radnu grupu sačinjavati: Ananda Vrindavan dasi, Dhira-prasanta das, Nandisvara das, bh. Mustafa, Nityananda-kari dd, Istadeva Gaura das i bh. Amir.

Zelimo im puno uspjeha u ovoj vrlo vaznoj i odgovornoj sluzbi!

Sljedeći ghosti je planiran u prvoj polovini juna, o čemu ćemo na vrijeme poslati obavijest.

 

S poštovanjem ispred ISKCON-a Sarajevo

vas sluga Revati dd

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 111 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1160 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::