Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Čak i ako se smatra da si najgrješniji od svih grješnika, ako se nalaziš na brodu transcendentalnog znanja bit ćeš sposoban prijeći ocean bijede.
-- Bhagavad-gita 4.36 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Čet, 24.07.14. 18:18
 

ISKCON HR - Izvještaj za prvu polovicu 2014

 
 

Hrvatsko Vaišnavsko Vijeće (HVV, eng. Croatian National Council - CNC) u koordiniranju rada hrvatske yatre održalo je tijekom prvih 6 mjeseci 2014.godine tri radna sastanka putem VPN telekonferencije.

U evidenciji vjerskih zajednica Ministarstva uprave registrirana je virovitička yatra pod imenom VVZ Virovitica. Za predsjednika zajednice u skladu s našim Statutom izabran je Upananda das. Za sada su sljedeće lokalne yatre pravno registrirane kao podružnice nacionalne zajednice: Karlovac, Zagreb, Split, Pula, Rijeka, Osijek i Virovitica.

Za tajnika VVZ u RH u siječnju potvrđen je Divya-prabandha dasa, te uz predstavnike lokalnih yatri sudjeluje u radu i na sastancima HVV-a.

Na sjednici GBC u Mayapuru Prahladananda swami službeno je imenovan GBC predstavnikom za Hrvatsku.

Predstavnici hrvatske yatre (Isvara Puri das i Govindananda das) u svibnju mjesecu aktivno su sudjelovali na ISKCON komunikacijskom seminaru u Prabhupadeshu pri čemu su prezentirali status i aktivnosti VVZ u RH. Na seminaru je prikazana prva verzija ISKCON-ove izjave o odnosu prema LGBT zajednicama, a koja se u velikoj mjeri poklapa sa stavom VVZ u RH o tim pitanjima iznesenim nakon nacionalnog referenduma o definiciji braka krajem prošle godine.

Delegacija VVZ u RH sudjelovala je i organizirala yajnu (brahmana: Simantadvipa das) pri preseljenju indijskog veleposlanstva u njihove nove prostore, Bijenik 152b, u lipnju ove godine. Uz to, načelno je dogovoreno da će se organizirati radni sastanak predstavnika naše nacionalne zajednice s indijskim veleposlanikom i njegovim suradnicima.

Pokrenute su prve pripreme za proslavu obljetnice 50 godina osnutka ISKCON-a, koja će se održati u srpnju 2016. godine. Sljedeći su koraci izbor koordinatora i razrada predloženog plana aktivnosti.

U skladu s rezolucijom GBC-a o uvođenju obveznog 'Disciple course' za sve bhakte koji će od Janmastamija 2015. godine primati duhovnu inicijaciju, HVV je pokrenuo pripreme za organiziranje ovog tečaja u Hrvatskoj.

Nastavljen je postupak legalizacije nepravno dograđenih dijelova hramskih zgrada u Zagrebu i u Puli. Financijska sredstva za legalizaciju pulskog hrama rezervirana su još pri kupovini zgrade.

Ministarstvu Uprave i Odboru za vjerske zajednice pri Predsjedniku Republike predana je detaljna dokumentacija s argumentima i upitom o mogućnosti promjene imena Vaišnavska vjerska zajednica u Društvo za svjesnost Krišne. Temeljem predane dokumentacije, primljeno je pozitivno mišljenje nadležnih tijela i predan zahtjev za promjenu imena (u srpnju je promjenjeno ime nacionalne zajednice u Međunarodno društvo za svjesnost Krisne u RH).

U pripremi je izdanje knjige Nektar predanosti po prvi puta na hrvatskom jeziku; knjiga će biti tiskana ove godine i ponuđena bhaktama i van granica Republike Hrvatske. Pokrenut je mjesečni harinam-sakirtan festival u Zagrebu (Suvarna-bindu das).

Zagrebački hram uskoro bilježi godinu dana rada Hramskog odbora (ZG Temple board) koji zastupa i vodi hram (Govindananda das, Isvara Puri das, Sundarananda das, Suvarna Bindu das i Tulasivallabha das). U hramu je u veljači održan veliki vaišnavski festival povodom Nityananda trayodasija, nakon čega je održana i VP Sacinandana swamija.

U Rijeci je 7. lipnja održana u organizaciji VVZ Rijeka i uz prisustvo Smita Krishna swamija, Candramauli swamija i Maha Visnu swamija dvanaesta po redu riječka Ratha yatra, a u Lici završavaju pripreme za tradicionalni Lički kamp (Murari gupta das) koji se održava u kolovozu.

Vaš sluga,
Isvara Puri das

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 48 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1132 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::