Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Svi planeti u materijalnom svijetu, od najvišeg do najnižeg, mjesta su patnje na kojima se odvijaju uzastopno rađanje i umiranje, ali onaj tko dostigne Moje prebivalište, o Kuntin sine, nikada se više ne rađa.
-- Bhagavad-gita 8.16 --
Pojmovnik :: Hrana

Ajwain (Ajma, Carom)

Okus mu je sličan timijanu i origanu. U indijskoj se kuhinji dodaje jelima od dala, povrću, salatnim preljevima, rotijima, parathama ili dubokoprženim jelima jer poboljšava probavu. opširnije

Amchur

Mljeveni suhi mango daje kiselost chutneyima (ćatnijima), južnoindijskim jelima te nadjevima i jelima od leće. opširnije

Anis (vilayati, saunf)

Ukusno, slatkasto zrno anisa miješa se s orašidima ili ostalim začinima i poslužuje kao mukhavasa (osvježavajuća mješavina koja se u Indiji zvače nakon jela radi poboljšanja probave). opširnije

Asafetida (hing)

Asafetida ima teški, nekima ne baš ugodan miris po luku. Koristi se kao začin u jelima od leće, povrća i picklevima. Prstohvat asafetide stavlja se na vrelo ulje neposredno prije dodavanja povrća ili ostalih sastojaka. opširnije

Basmati riža

Duga zrna aromatične basmati riže nakon kuhanja zadržavaju svoj oblik te ostaju rastresita i neslijepljena. opširnije

Besan (gram)

Iako ga zovemo slanutkovim brašnom, izvorni se besan radi od chana dala, jedne vrste slanutka manjeg, žutog zrna. Iako ga slanutkovo brašno savršeno zamjenjuje, primjetna je razlika u boji i teksturi kod nekih vrsta jela. opširnije

Capati    Capati

Suho ispečeni plosnati kruh od integralnog pšeničnog brašna.

Chaat masala

Ova masala (mješavina začina) nalazi se na mnogim policama indijskih kuhinja i mnogi ju smatraju nezamjenjivim sastojkom. Mješavina je blago prženog kumina, amchura, kala namaka (crne soli), soli i paprike. opširnije

Curry (mješavina začina)

Riječ curry dolazi od južnoindijske riječi 'khari' a koja se koristila za bilo kakavu vrstu umaka. Mješavina je začina koju su smislili Britanci koji su željeli okuse Indije ponijeti doma. Većina curryja sadrži: korijander, kurkumu, kumin i fenugrik. opširnije

Dal    Dāl

Dal je ime za više vrsta suhog graška. Izvor je željeza, vitamina B i bjelančevina. Od dala se spravljaju razne juhe, južnoindijski sambhar, umaci, vade... Neke vrste: mung dal, chana dal, toovar dal, urad dal... opširnije

Dalia

Isto što i bulgur pšenica. Koristi se umjesto riže u nekim vrstama khichdija ili u spravljanju tradicionalnih slatkiša poput Lapsija. Bogata je bjelančevinama, kalcijem, fosforom i željezom. opširnije

Garam masala

Ime ove sjevernoindijske mješavine začina znači 'topli začini' jer grije tijelo. Recepata za garam masalu ima koliko i kućanstava u Indiji. Osnovni, najčešće korišteni sastojci su: klinčići, cimet, kardamom, papar, lovorov list, kumin i korijander. opširnije

Ghee   Ghee

Pročišćen maslac. Zagrijavanjem nesoljenog maslaca, hlapljenjem vode i uklanjanjem nečitoća dobiva se zlatnožuta tekućina vrlo ugodnog mirisa – ghee.
opširnije

Gorušica (rai)

Od svih vrsta gorušice, tri su najpoznatije: smeđkasto-crna, ljubičasto-smeđkasta i bijela (ili žuta kako ju često zovu). U indijskim se kućanstvima koristi rai, naziv za drugu od navedenih vrsta. Dodaje se u juhe, chutneye (ćatnije) i jela od povrća. opširnije

Gulabjamun    Gulabjamun

Slatka kuglica napravljena od mlijeka u prahu, pržena u ghiju i umočena u šećerni sirup.

Halava    Halava

Slatkiš koji se spravlja od prženih žitarica, maslaca, šećera i vode ili mlijeka.

Jalebi    Jalebi

Pržena poslastica prelivena sirupom, u obliku cjevasta kovitlaca.

Jogurt (dahi)

Jogurt igra veliku ulogu u indijskoj kuhinji. Koristi se za pravljanje nenadmašnih kadhi umaka, za dobivanje dehina (yoghurt cheese, sir od jogurta), shrikhanda, spravljanje ukusnih napitaka zvanih lassi ili pak indijskih raita (salata). opširnije

Kacauri, Kachori    Kachauri, Kachori

Malo pecivo, nadjeveno začinjenim povrćem, prženo u dubokom ulju.

Kala namak (crna sol)

Crna sol je nerafinirana kuhinjska sol. Samljevena ima ružićastu boju. Pri dodavanju jelu razvija jak miris po jajima. Manje je slana od obične soli. opširnije

Kalonji

Zrnca kalonjija (kalonđija) koriste se u jelima od povrća, pri spravljanju tijesta za pakore i nekih peciva. Reguliraju metabolizam i izlučivanje toksina, reguliraju razinu inzulina, kolesterola, pomažu pri cirkulaciji i funkciji jetre. opširnije
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(35 glasova)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 64 posjetitelja online
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::