Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Zbog svog dodira s materijalnom prirodom živo biće u materijalnoj prirodi slijedi puteve života, uživajući u tri gune materijalne prirode. Tako nailazi na dobro i zlo u raznim vrstama života.
-- Bhagavad-gita 13.22 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Uto, 30.06.09. 13:34
 

Izvješće: Harinam u Splitu 25.04.2009

 
 

Dragi vaišnave, poštovanje!

Dok smo dolazili, grupica starih djedova nas je jako iznenađeno promatrala. Dobivši slatku kuglicu jedan od njih upita: “Koja je ovo firma?”

 – “Što mu reći?”, mislim se u sebi i kažem mu, “Hare Krišna.”

 – “Tek mi sad nije jasno,” kaže on i pojede slatku kuglicu, a njegovi prijatelji su slijedili njegov primjer. Nije bitno, postat će jasnije nešto kasnije kad kuglica počne djelovati. :)  Milost Gospodina Gaurānge nikog ne zaobilazi pa su tako i oni pod stare dane probali prasādam i čuli Sveto Ime.

U Marmontovoj je Ulici nasuprot nas stajala reklama: "Stiglo čudo od televizije – Iskon". Sposobnost viđenja stvari i događaja na daljinu se u Vedama zove durdarśana. Imao ju je Sañjaya, a njome je iz kraljevske palače sa velike daljine u svom umu gledao bitku na Kurukšetri i prepričavao ju slijepom kralju Dhritarāštri—uključujući i Bhagavad-gītu. Isto se tako – durdarshana – zove i indijska televizijska kuća. A i ovo je subotnje jutro u Marmontovu Ulicu opet stiglo čudo od televizije ISKCON koje je kroz valove Svetih Imena prikazivalo direktan prijenos iz duhovnog svijeta gdje je svaki pokret ples, a svaka je riječ pjesma.

Kad smo došli na našu “kurukšetru” otkrili smo da je jako bitan član harināma ekipe po imenu bhakta Pojačalo odlučio da se taj dan neće boriti. Glas mu je iz zvučnika podrhtavao, tijelo mu je bilo puno elektriciteta, a kabel od mikrofona mu je iskliznuo iz utičnice. Sjeo je na ulicu i rekao: “Govinda, neću se boriti.” Uh, tek smo tada uvidjeli njegovu važnost! Sva slava bhaktama koji su ikada pjevali u harināmima bez razglasa!!

Na našu veliku sreću, bhakta Pojačalov mlađi brat – mali džepni razglas – je stigao u pomoć bhaktama i njihovim glasnim žicama. Kasnije je pojačalo primilo upute u obliku električnih impulsa te prihvatilo širenje Svetih Imena za svoju dharmu na taj dan, kao i do kraja svog života. :)

Posjetila nas je i svojim društvom u harināmu blagoslovila mātājī Kurāngī sa svoja tri anđelčića.

Kao što vidite na fotki broj 3, jedna je brižna mama odmah na početku svom djetetu pokazivala bhakte. Prije bih čula odrasle kako pjevuše Hare Krišna u prolazu (ili neku sličnu verziju od kojih je najčešća Hari Krišma), a sada sve češće čujem djecu kako pjevaju dok prolaze. :)

Prolaze dvije časne sestre, prihvaćaju kuglice, kušaju ih, a jedna diže ruku i govori: “Blagoslovi, blagoslovi.” :)  To je pravo razumijevanje same srži i smisla religije.

Prije dva mjeseca jedan se gospodin dugo sa sinčićem zadržao pred harināmom. Danas su opet navratili i dugo promatrali harinām, dok je dječak i plesao. Ostali su mi u sjećanju jer smo ih fotografirali, tako da sam uvidjela još jednu dobru stranu fotografija – lakše zapamtiš ljude.

Prošle kalendarske godine, točnije rečeno 25. listopada 2008. g. popričali smo s jednim gospodinom iz Amerike koji je prišao štandu. Izgledao je jako zainteresiran pa smo mu poklonili knjigu “Chant and Be Happy” i uručili pozivnicu za Sunday Feast. Tada nije došao, ali je ovaj harinām opet prišao štandu. Rādhe Govinda Prabhu je popričao s njim, pozvao ga na Sunday Feast i objasnio mu kako doći do hrama koristeći kartu na poleđini pozivnice. Stare pozivnice nisu imale kartu pa se naš gospodin Patrick nije mogao snaći. Našao je naš Portal na internetu, ali ništa nije razumio jer Portal nema svoj višejezični dio za posjetitelje sa stranih govornih područja. Čak je i e-mailom stupio u kontakt sa bhaktama iz Amerike i od njih tražio adresu našeg hrama, ali nije dobio odgovor.

Patrick je liječnik kiropraktike. Lani je otvorio svoju ordinaciju u Splitu, a bhakte zna još od osamdesetih i u Atlanti je uobičavao dolaziti na kīrtane i prasādam. Sada je napokon razumio gdje se nalazimo pa je počeo dolaziti na splitske nedjeljne programe. :)

Kad smo primjetili da ljudi ne razumiju gdje se nalazi splitski hram, odlučili smo na poleđinu staviti kartu koja je prije nekoliko godina bila na pozivnicama. Dharma-gup Prabhu i mātājī Nitāi-karunā su pogledali nekoliko karata i odlučili se za najbolju opciju. Ali nije se na tome zaustavilo. Zahvaljujući entuzijazmu i želji bhakta da se što kvalitetnije i jasnije napravi karta, bhaktin Karla je vidjela što bi se moglo bolje uraditi i svojim je grafičkim sposobnostima poboljšala kartu. Dragi bhakte, puno vam hvala na vašem trudu i vremenu u službi Gospodina Gaurānge

     vaša sluškinja Nritya-kiśorī devī-dāsī

 

Povezano:

Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(35 glasova)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 95 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1048 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::