Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Gospodin nikoga ne mrzi, niti voli, iako se tako čini.
-- Vedanta-sutra 2.1.34 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Čet, 05.10.06. 08:33
 

Izvan Hrvatske - Ubojstvo u Vrndavani

 
Predivno drvo neem-a staro oko 500 godina sasječeno je...
 
 

Svi bhakte iz Vrindavane strašno su bijesni. Jedan od njihovih najstarijih i najdražih prijatelja u Vrindavani, veliko prastaro drvo neema koje je stajalo pokraj Sadhana Kunj-a nemilosrdno je sasjekao Dr. Samik Rishi Prabhu.

Svi su mi rekli kako ih je u veljači na očigled lagao kada im je govorio da nikada neće posjeći to stablo. "Možda će posjeći par ogranaka koji mu budu smetati pri gradnji kuće za goste." govorio je. Također, sam ga i ja savjetovao da ne sjeće to stablo, da gradi oko njega, tako da mu ono pravi hlad.

Jedan je bhakta izbrojao 350 godova na jednoj od glavnih grana. Jedan od posjetitelja, brat po Bogu, koji se razumije u drveće, rekao je ako samo grana ima toliko godova, onda je samo stablo staro oko 500 godina! Možda je bilo tu i kada je Caitanya Mahaprabhu posjetio Vrindavanu.

To je stablo posljednju 21 godinu bilo moj prijatelj, znao sam zuriti u njegovu krošnju dok bih izjutra na krovu Gurukule mantrao svoje krugove. Nakon toga, prije buđenja MTV-a prošetao bih pored njega i uzeo njegov darsan.

Također su i ostali sljedbenici rekli da je to drvo bilo i njihov prijatelj, zato nitko nije mogao povjerovati u ono što se upravo dogodilo. Svi su se osjećali kao da im je netko iščupao srce iz grudi.

Bilo je to golemo, raskošno, veličanstveno neem drvo.

Nije da se bhakte nisu borili protiv sječe. Neki su čak otišli u Ministarstvo Šumarstva kako bi zaustavili ilegalnu sječu drveća u Vrindavani. To je usporilo sječu na samo mjesec dana.

Kasnije je jedan trgovac s Loi Bazaara ispričao bhaktama kako je njegov odvjetnik na sudu susreo Samik Rishina odvjetnika koji mu je pokazao sudsko riješenje koje mu dopušta ubojstvo ovog starog stanovnika Vraje. Trgovčev ga je odvjetnik pitao šta će napraviti ako se mi budemo žalili? On je rekao da je Samik očigledno nekoga potplatio i da sada mi možemo nekoga potplatiti također i onda opet on i gdje će biti kraj tome?

Da nisam bio u Mayapuru i na safariju, možda bih mogao spriječiti ovo bešćutno ubojstvo, jer imam dobre veze u Ministarstvu Šumarstva, no saznao sam za to tek za vrijeme festivala proslave 30-te godišnjice otvorenja Krsna Balarama mandira u Vrindavani i kad sam došao tamo, vidjeti prijatelja, bilo je prekasno...

Svi simboli Visnua nalazili su se na tom drvetu. Blizu središta jasno se mogao vidjeti Gada, gore lijevo Sanka, oko sredine mala Cakra i na vrhu predivan Lotos.

Bhakte su tako ljuti..., rekli su mi da su ga prokleli da više nikada neće biti sretan i da neće moći ostati i Vraji. Prokleli su i projekt da ne uspije i da svatko tko tamo bude boravio ne bude sretan. Zakleli su se i da će bojkotirati svaku ceremoniju otvaranja, bez obzira što on tamo bude sagradio. I poticat će sve nadolazeće bhakte da bojkotiraju to mjesto. Bez milosti Vaisnava kakva je svrha tog mjesta?

Upravo nam je Kishori rekla kako se jednom požalila Srila Prabhupadi kako planiraju posjeći tamal drvo u Krishna Balarma Mandiru, i da se on razljutio.

U Dallas Gurukuli posjekli su staro drvo kada se počelo naslanjati na krovove, pa su zaključili kako postaje prijetnja za sigurnost učenika. Kada je posljednji put Prabhupada bio tamo odmah je uočio kako mu nedostaje stari prijatelj i pitao je što se dogodilo s tim stablom. Kada su mu ispričali, samo je rekao: "To je drvo tu stajalo stotinama godina, a vi ste ga za svega nekoliko minuta dokrajčili..." Bio je toliko ljut, da mu nitko cijeli dan nije smio prići.

A ovo drvo u Braji bilo je staro 500 godina!

I na kraju evo bilježaka Gaura Kishore Dasa Babaji Maharaje o takozvanom sadhuu koji je srušio drvo u Navadvipi:

Babaji Maharaja reče: "Ona ateistička osoba rekla mi je kako je posjekla drveće želja i puzavce u Navadvipi. Jao! Jao! Vidite li to! Nas boli čak i kada moramo posjeći jedno suho drvo u Navadvipi! Pa ta drveća i biljke naši su vjećni prijatelji, koji sudjeluju u vječnim zabavama Gospodina Gaure. Takve okrutne osobe nikada ne stječu preduvjet za božansku službu Gospodina Harija. Izvodeći isprazne predstave i glumeći vaisnave samo donose jad sebi i drugima".

Vaš u službi Sri Sri Krishne Balarame,

Deena Bandhu dasa

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(35 glasova)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 40 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 577 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::