Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Svi planeti u materijalnom svijetu, od najvišeg do najnižeg, mjesta su patnje na kojima se odvijaju uzastopno rađanje i umiranje, ali onaj tko dostigne Moje prebivalište, o Kuntin sine, nikada se više ne rađa.
-- Bhagavad-gita 8.16 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Čet, 05.10.06. 08:33
 

Izvan Hrvatske - Pismo HH Bhakti Tirtha Swamija od 8. svibnja 2005.

 
Prijevod je preuzet s http://www.vvz-rijeka.net/, a slika s http://www.btswami.com/
 
 

Ovo je zadnje pismo koje javno objavljujem.

Naš pokret je poput mlade, tek dozrele osobe. Mnogo je stvari koje proživljavamo kako dio procesa sazrijevanja, kako na osobnoj razini, tako i na razini institucije. Kako rastemo, moramo se suočiti i s bolima odrastanja. Često te boli zapravo predstavljaju najveću dobrobit koju izvlačimo iz naših napora, baš poput majke koja rađa djecu. Svaki put kad rađa, mora se suočiti s gotovo nepodnošljivim izazovima. I mi smo, kao institucija, proživjeli mnoge porođajne muke i izazove, naročito kad se ukazivala prilika za veliki napredak. Ponekad su nas neki od tih testova jako zbunjivali, zadavali nam ozbiljne udarce, a ponekad nas na žalost i privremeno uništavali. No, svi znamo da ozbiljnog napretka nema bez teškoća. Prabhupada u Bhagavatamu objašnjava da lagodni život i svjesnost Krišne ne idu zajedno. Svatko od nas treba se suočiti s vlastitom bitkom na Kurukšetri. U svakoj borbi možemo pobijediti ili biti poraženi, no čak i kad smo poraženi, možemo to iskoristiti da se kasnije vratimo jači. Na bojnom polju smo u najopasnijem okružju, u kojem se događaju i najstrašnije i najplemenitije stvari, no u dobrom društvu pojedinac ima više izgleda za uspjeh. Dobili smo najbolju strategiju i društvo naših divnih acarya te je, ako smo neuspješni, to zaista na kraju naša vlastita greška. Ako se držimo dobrog društva, čak će nas i privremeni porazi podsjećati, no ne i sputavati. Zbog tih prepreka ćemo i pojedinačno i zajedno postati jači i, nadajmo se, pametniji i čvršće ujedinjeni. Važno je podsjetiti se da na kraju imamo samo jedni druge. Članovi prave obitelji žele pomagati jedni druge, dijeliti među sobom poraze i pobjede, naročito stoga što su bhakte para-dukha-dukhi.

Mnogi od nas bili su pioniri. Pioniri se prirodno žrtvuju za buduće generacije dok grade temelje. Posebna milost je da se sve što smo učinili nalazi na našem duhovnom bankovnom računu. Osobno sam uočio da mnogi bhakte grade svoja duhovna ulaganja i kad je već gotovo vrijeme da uživaju u njihovim plodovima, tj. postanu opunomoćeni i znatno ubrzaju razvoj svoje svjesnosti, maya pronađe put da ih prevari te se nisu u stanju okoristiti onime što im stoji na raspolaganju. Takvi testovi dovode nas do važnih raskrsnica. Na raskrižju možemo krenuti putem uspjeha, dublje i nesebične prednosti, predajući se jače nego ikada guruu i Krišni, ili možemo odabrati put sebičnosti i svih vrsta suptilnih vezanosti koje će nas dovesti do pada. Spoznao sam da će bez dostatne poniznosti i kvalitetnog društva mnogi ljudi krenuti putem privremenog pada. Čini se da je nekoliko slučajeva nedavnih ozbiljnih padova povezano s četiri glavna čimbenika: aparadha, nedostatka poniznosti, nedostatka kvalitetnog druženja i neshvaćanja dinamike napredovanja. Kako sve više nas bude uvećavalo kvalitetu naše svjesnosti, dublja čistoća će se više manifestirati i imat ćemo veći utjecaj na okolinu. Baš kao što je maya zarazna, tako je i istinska bhakti zarazna.

U svojoj karijeri kao bhakte učinio sam mnogo grešaka, naročito što nisam bio dovoljno osjetljiv na potrebe bhakta. Osjećam da mi je dana posebna služba u Srila Prabhupadinoj misiji da pomažem bhaktama da bolje shvate kako se izdići iznad anartha-nivritti. Moje propovijedanje je bilo vrlo usredotočeno na brigu i pomoć bhaktama najbolje što sam mogao, naročito da im pomognem uočiti stagnaciju i istodobno razvijati vjeru i tehnologije kojima neće biti toliko dekoncentrirani. Također mislim da mi je dano nekoliko posebnih pogodnosti i mnogo pomoći u jednom malom dijelu Srila Prabhupadine misije u vezi traženja duhovnih rješenja za materijalne probleme. Za to je bio potreban poseban način prezentacije. Nisam toliko morao žrtvovati razvijanje izvanjskih odlika sadhua, već mislim da se više radilo o načinima na koji sam morao djelovati da uđem kao igla, a izađem kao slon. Na kraju, upravo mi je ta služba - kreativni sankirtan - i omogućila da neprekidno budem u Srila Prabhupadinoj milosti dok je on bio još na planeti. To je bio jedan od razloga što sam odabrao napustiti tijelo na Zapadu, na bojnom polju. Drugi razlog je što sam shvatio da ako i neki drugi lideri napuste tijelo tamo gdje se odvijaju veliki projekti, to će igrati značajnu ulogu u pomaganju razvoja tih projekata. Što tek reći o tome da se time podsjećamo da je velik dio Srila Prabhupadinog uspjeha bio u osnivanju svetih mjesta širom svijeta. Po mom skromnom mišljenju, budući da odredbe spisa kažu da čovjek uvijek treba težiti životu u svetoj dhami i napustiti tijelo u svetoj dhami, to je fizički točno, no važnije je stanje svijesti. Nikad ne smijemo umanjivati svetost i dobrobit napuštanja tijela u svetoj dhami. U svetim dhamama se nalaze mnogi posebni pomagači koji nam mogu pomoći pri prijelasku. Milošću Srila Prabhupade bhaktama je na raspolaganju sva pomoć.

Već sam mnogima od vas pisao kako je jedna od mojih najvećih spoznaja da čak i kad mislimo da činimo najbolje što možemo, ipak je to vrlo beznačajno ili da će milošću Krišne, Srila Prabhupade i njihovih mnogih pomagača, oni čuvati ono što imamo i dati nam ono što nam nedostaje. Miošću svih vas postoje znakovi da ću za jedan ili dva tjedna krenuti na put natrag u duhovni svijet i možda ću moći i dalje imati utjecaja ovdje da pomognem misiji.

Želim zamoliti za oprost svih vas koje sam uvrijedio, naročito zbog moje često radikalne i neortodoksne prirode. Želim vam zahvaliti što ste mi pomogli da moj život bude uspješan, dopustivši mi da na svoj vlastiti način ponudim sebe kao žrtvu, ponešto u raspoloženju Vasudeva Datte, pokušavajući da budem sluga od sluge. Samo vašim neprekidnim molitvama i stalnim guranjem Srila Prabhupade koji mi je održavao koncentraciju, uspio sam proći konačni ispit. Ostavljam vas s mojom smiješnom mantrom i njenim raznim varijacijama: ˛"Svi smo mi duhovni ratnici, blagoslovljeni najboljime i dužnost nam je da pomognemo jedni drugima da položimo svoje ispite." Da bismo se uspješno nosili s bolima sazrijevanja, porođajnim bolovima i našom vlastitom bitkom na Kurukšetri, svima nam je potrebna zaštita, a ta se zaštita manifestira onoliko koliko sebe učinimo provodnicima Krišnine i Srila Prabhupadine milosti.

Ovo iskustvo napuštanja tijela je na trenutke zastrašujuće, puno iznenađenja, boli i neugodnosti, no ja također shvaćam da je mnogo moje patnje samo dokaz Srila Prabhupadine milosti. Kad pogledam sve ljude za koje me je Srila Prabhupada upotrijebio da im na razne načine pomognem, sve neugodnosti i patnja su sigurno vrijedni toga. Sad ću krenuti i pridružiti se onima koji su već otišli i pomoći im u aranžmanima za mnoge od vas. Nije li ta naša globalna interplanetarna obitelj sjajna? Na kraju, dopustite mi da kažem svojoj biološkoj obitelji: hvala vam što ste mi omogućili da se rodim u vašoj obitelji, tako da sam se mogao malo povući i odraditi onaj poseban posao zbog kojeg sam i poslan ovamo u svezi mojih prijašnjih života.

Nakon mog odlaska ne bi smjelo biti puno nedoumica, jer su mnoge stvari izgovorene i zapisane, na primjer na koji način moji učenici i dobronamjernici trebaju nastaviti s raznim projektima. Kasnije ću poslati poruku o tome koga trebate kontaktirati ako šaljete molbu za liječenje. Isplate za liječenje bit će na poklon u visini 1000-3000 dolara po svakoj opravdanoj molbi sve dok novaca bude. Taj iznos je beznačajan, ali to je samo znak pažnje od mene u pokušaju da iskoristim novac koji mi je poslan iz čitavog svijeta da pokrije troškove moga oporavka. To je jedan od načina na koji želim skrenuti pažnju na činjenicu da toliku podršku ne bi trebali dobivati samo lideri, već bi svaki predani sadhu mogao računati na razne oblike podrške, koja bi se u budućnosti sve više širila. Kad više mislimo na dobrobit dugih, Krišna čuje naše molitve. On će nam pomoći iznaći bolje načine da učinimo svoj dio posla u služenju naše zajednice, kao i služenju svijeta. Mi nismo Armija spasa i ne želimo pružiti pomoć i ljubav samo onima koji su iste vjere kao mi. Ne želimo biti lažni spiritualisti koji samo žele pomagati onima sličnim sebi. Želimo biti aktivni posrednici u globalnom širenju svjesnosti.

Volim vas sve i naći ću još načina da vam to pokažem i nakon što napustim ovo tijelo.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(35 glasova)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 69 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 550 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::