Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Gospodin nikoga ne mrzi, niti voli, iako se tako čini.
-- Vedanta-sutra 2.1.34 --
Pojmovnik ::
 

Gundica Marjana   Guṇḍicā Mārjana

 
Zabava Gospodina Caitanye u kojoj zajedno sa Svojim bhaktama čisti hram Gundicu.
 
 

Istaknuti bhakte kao što je Advita odvažili bi se pozvati Sri Caitanyu Mahaprabhua da objeduje u njihovom kućama. Gospodin bi prihvaćao takve pozive u društvu bhakta. Gospodinu su dani prolazili u velikom slavlju. Tako se približio festival kola Gospodina Jagannatha.

Tada, Gospodin Caitanya Mahaprabhu, najprije pozva Kasi Misru, zatim upravitelja hrama, i na kraju Sarvabhauma Bhattacarya. Kada su sva trojica došli pred Gospodina, molio ih je da Mu dozvole da očisti hram Gundicu. Kada je čuo Gospodinovu molbu da želji očistiti hram Gundicu, padicha, upravitelj hrama reče; Dragi moj Gospodine, svi smo mi Tvoje sluge. Naša je dužnost da ti ispunimo svaku želju. Kralj mi je osobno naredio da bez odgađanja napravim sve što Ti narediš. Dragi moj Gospodine, čišćenje hrama nije služba dostojna Tebe. Ali, ako ipak želiš to učiniti, shvatit ćemo to kao jednu od Tvojih zabava. Da bi očistio hram trebat će Ti mnogo vrčeva vode i metli. Stoga mi naredi. Odmah ću Ti sve to donijeti. 

Čim je upravitelj shvatio Gospodinovu želju, odmah je donio stotinu novih vrčeva i metli za čišćenje hrama. Slijedeći dan, rano ujutro, Gospodin je  poveo Svoje suradnike, i osobno im tijela premazao sandalovinom. Zatim je svakom bhakti osobno dao metlu, i zajedno s njima Gospodin je otišao u Gundicu. Tako je Gospodin u društvu Svojih suradnika otišao očistiti Gundica hram. Najprije su metlama čistili hram. Gospodin je vrlo pažljivo očistio sve unutar hrama, uključujući i strop. Zatim je počeo čistiti mjesto za sjedenje (simhasana), kada ga je očistio vratio ga je na prvobitno mjesto. Tako su Gospodin i Njegovi suradnici očistili i pomeli sve zgrade u hramu, velike i male, a na kraju su počistili dio između hrama i dvorane za kirtan. Ustvari, stotine bhakta se uključilo u čišćenje oko hrama, a Sri Caitanya Mahaprabhu osobno im je pokazivao kako što trebaju učiniti.

Sri Caitanya Mahaprabhu je s velikim zadovoljstvom oprao i očistio hram, cijelo vrijeme pjevajući sveta imena Gospodina Krsne. Isto tako, sve su bhakte također pjevale a u isto vrijeme obavljale svoje zadatke. Cijelo Gospodinovo prelijepo tijelo bilo je prekriveno prašinom i prljavštinom. Tako je postalo transcendentalno lijepo. Kadkad je dok je čistio hram počeo plakati, tako da je pojedina mjesta očistio Svojim suzama.

Nakon toga je očistio mjesto na kojem se stavlja hrana za božanstva (bhoga-mandira). Zatim je očišćeno dvorište, a nakon toga, jednu za drugom, i sve stambene prostorije. Nakon što je Sri Caitanya Mahaprabhu sakupio sve slamčice, prašinu i zrnca pijeska na jednu hrpu, pokupio je sve u Svoju odjeću i bacio van. Sljedeći primjer Sri Caitanya Mahaprabhua, sve su bhakte, s velikim zadovoljstvom, počele skupljati slamu i prašinu u svoju odjeću i iznosit je izvan hrama.

Tada Gospodin reče bhaktama « Mogu vam reći koliko ste se trudili i kako ste dobro očistili hram samo što pogledam hrpu slame i prljavštine koju ste iznijeli van». Čak da su bhakte sakupili svu prljavštinu na jednu hrpu, prljavština koju je sakupio Sri Caitanya Mahaprabhu bila bi mnogo veća. Kad je hram iznutra očišćen, Gospodin je opet rekao bhaktama koje dijelove da ponovno očiste. Gospodin je tada svima naredio da savršeno očiste unutrašnjost hrama iznoseći prljavštinu, slamu i zrnca pijeska van.

Nakon što su Gospodin i Vaisnave po drugi put završili sa čišćenjem hrama, Gospodin je bio veoma sretan kada je vidio rezultate čišćenja. Dok su meli hram, oko stotinu muškaraca stajalo je vani sa punim vrčevima vode, spremno čekajući Gospodinovu naredbu da izliju vodu iz njih. Čim je Gospodinu zatrebala vode, svi muškarci su odmah donijeli stotine vrčeva, koji su bili sasvim puni, i stavili ih pred Gospodina.

Tako je Sri Caitanya Mahaprabhu prvi oprao glavni hram nakon čega je temeljito oprao strop, zidove, pod, mjesta za sjedenje (simhasana) i sve ostalo unutar sobe. Sri Caitanya Mahaprabhu Osobno i Njegovi bhakte počeli su bacati vodu na strop. Kako je voda  padala, oprala je zidove i pod. Zatim je Sri Caitanya Mahaprabhu počeo prati mjesto gdje sijedi Gospodin Jagannath, a sve bhakte su mu počele donositi vodu.

Sve bhakte su počele iznutra prati hram. Svi su u rukama držali metle, i tako su očistili Gospodinov hram. Neki si vodu lijevali Sri Caitanya Mahaprabhuu u ruke, a neki su je izlijevali na Njegova lotosova stopala. Neki su vodu koja je dotakla stopala Sri Caitanya Mahaprabhua skrivečki pili. Dok su neki molili za tu vodu, drugi su tu vodu davali u milostinju. Nakon što je hram opran, voda je puštena niz odvod, gdje je istekla i napunila dvorište. Gospodin je hram obrisao Svojom odjećom, također je odjećom ispolirao prijestolje. Tako je cijeli hram očišćen sa stotinu vrčeva. Nakon što je hram bio očišćen, umovi bhakta bili su čisti kao i hram.

Kad je hram bio očišćen, postao je pročišćen, svjež i ugodan, kao da se Gospodinov čisti um sam pojavio. Kako je stotinu muškaraca bilo angažirano oko donošenja vode s jezera, na obali nije bilo slobodnog mjesta, tako da su neki počeli donositi vodu s izvora. Stotine bhakta donosilo je vodu u vrčevima, a stotine njih je vračalo prazne vrčeve kako bi se opet napunili. Izuzevši  Nityananda Prabhua, Advaita Acarya, Svarupa Damodara, Brahmananda Bharatia and Paramananda Puria, svi ostali su bili angažirani oko punjenja i donošenja vrčeva. Mnogi vrčevi su razbijeni, sudarajući se međusobno, i stotine muškaraca moralo je donijet nove kako bi ih napunili. Neki muškarci su punili vrčeve, dok su  drugi prali sobe, ali svi zajedno su pjevali sveta imena Krsne i Harija. Jedna bi osoba tražila vrč vode pjevajući sveta imena «Krsna, Krsna», a druga bi joj donijela vodu također pjevajući «Krsna, Krsna».  Kad god je netko morao nešto reći, rekao bi to izgovarajući Krsnino sveto ime. Od tad je sveto ime Krsne postalo oznaka za sve koji nešto žele.

Dok se Sri Caitanya Mahaprabhu pjevao sveta imena Krsne u ekstatičnoj ljubavi, sam je radio za stotinu muškaraca. Činilo se da Sri Caitanya Mahaprabhu čisti i pere sa stotinu ruku. Prilazio bi svakom bhakti pokazujući mu kako nešto da napravi. Kada bi vidio nekog da sjajno obavlja posao, Gospodin bi ga slavio, ali kad bi vidio nekog da ne radi za Njegovo zadovoljstvo, odmah bi kaznio tu osobu, ne prigovarajući mu. Samo bi rekao «Dobro si to napravio. Molim te poduči i druge kako da tako naprave.»

Čim bi čuli Sri Caitanya Mahaprabhua da im tako govori, posramili bi se. Te bi počeli raditi s puno više pažnje. Oprali su Jagamohana područje a zatim i mjesto gdje se drži hrana. Također su oprali sva ostala mjesta. Tako je mjesto sastanka bilo oprano, cijelo dvorište, mjesta za sjedenje, kuhinja i sve ostale sobe. Isto tako su sva ostala područja oko hrama bila temeljito oprana iznutra i izvana.

Nakon što je sve temeljito očišćeno, Vaisnava iz Bengala, koji je bio vrlo inteligentan i jednostavan, došao je i polio Gospodinova lotosova stopala. Tada je Gaudiya Vaisnava zagrabio tu vodu i popio je. Vidjevši to, Sri Caitanya Mahaprabhu se malo rastužio i postao vidljivo ljut. Iako je Gospodin u potpunosti bio zadovoljan s njim, izgledao je ljutito kako bi utemeljio pravila religijskih principa.

Gospodin je tada pozvao Svarupa Damodara i rekao mu; «Pogledaj samo ponašanje svog Vaisnave iz Bengala. Ova osoba iz Bengala oprala je Moje noge unutar hrama Svevišnje Božanske Osobe. I ne samo to, nego je tu vodu i pio. Zbog te uvrede ne znam koje je Moje odredište. Ustvari, tvoj Bengalski Vaisnava poprilično Me upleo.»

Zbog toga je Svarupa Damodara Gosvami uhvatio Gaudiya Vaisnava za vrat i malo ga pogurnuvši izbacio iz Gundica Puri hrama i natjerao ga da ostane vani. Kada se Svarupa Damodara Gosvami vratio u hram, zamolio je Sri Caitanya Mahaprabhua da oprosti toj naivnoj osobi. Nakon tog događaja, Sri Caitanya Mahaprabhu bio je vrlo zadovoljan. Rekao je svim bhaktama neka u dva reda sjednu s obadvije strane. Tada je Gospodin osobno sjeo u sredinu i počeo kupiti svakakve vrste slamčica, zrnja pijeska i prljavštine.

Dok je Sri Caitanya Mahaprabhu skupljao slamke, zrnca pijeska i prljavštinu, reče; «Pokupit ću svačiju hrpu i zamolit ću onoga čija je hrpa manja od ostalih da se iskupi ukusnim kolačima i slatkom rižom.» Tako je svaki dio Gundica hrama bio očišćen i čist. Svaki dio je bio svjež i besprijekoran, kao čist i spokojan um.

Kada je voda iz ostalih prostorija napokon izašla van kroz predvorje, činilo se kao nova rijeka koja žuri da se susretne s oceanom. Osim ulaza u hram, sve okolne ceste također su bile očišćene, a nitko točno nije mogao objasniti kako se to dogodilo. Sri Caitanya Mahaprabhu također je očistio iznutra i izvan Nrsimhin hram. Na kraju, nakon što se nekoliko minuta odmorio počeo je plesati.

Sve bhakte oko Sri Caitanya Mahaprabhu počeli su zajedno pjevati. Gospodin, je kao pomahnitali lav, plesao u sredini. Kao i obično, kada je Caitanya Mahaprabhu plesao, znojio bi se, drhtao, problijedio bi, plakao, slavio i vikao. Ustvari, suze iz Njegovih očiju oprale su Njegovo tijelo i onih pored Njega. Tako je Sri Caitanya Mahaprabhu Svojim suzama oprao tijela svih bhakta. Suze su lijevale kao kiša u mjesecu Sravani. Podneblje je bilo ispunjeno snažnim i glasnim pjevanjem sankirtana, a zemlja se tresla od skakanja i plesanja Gospodin Caitanya Mahaprabhua. Sri Caitanya Mahaprabhu oduvijek je volio snažno pjevanje Svarupa Damodara. Zato kad bi Svarupa Damodara pjevao, Sri Caitanya Mahaprabhu bi plesao i skakao s velikim oduševljenjem. Tako je Gospodin neko vrijeme pjevao i plesao. Naposljetku, je s obzirom na okolnosti, stao.

Sri Caitanya Mahaprabhu tad naredi Sri Gopali, sinu Advita Acarya, da pleše.  Dok je u ekstatičnoj ljubavi, Sri Gopala se onesvijestio i pao na tlo. Kada se Sri Gopala onesvijestio, Advita Acarya ga je brzo stavio u krilo. Vidjevši da ne diše, postao je vrlo uznemiren. Advita Acarya i ostali počeli su pjevati sveto ime Gospodina Nrsimha i prskati ga vodom. Pjevanje je bilo toliko glasno da se činilo da prožima cijeli univerzum. Kako dječak nakon nekog vremena nije dolazio svijesti, Advita Acarya i ostale bhakte počeli su plakati.

Tada je Sri Caitanya Mahaprabhu stavio ruke na grudi Sri Gopala i glasno rekao; «Gopala, ustani.» Čim je Gopala čuo glas Sri Caitanya Mahaprabhua, odmah je došao svijesti. Tad sve bhakte počeše plesati, pjevajući sveto ime Harija.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 39 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2990 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::