Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek misli na Mene, postani Moj bhakta, odavaj Mi poštovanje i obožavaj Me. Tako ćeš, potpuno svjestan  Mene, sigurno doći k Meni.  
-- Bhagavad-gita 9.34 --
Pojmovnik ::
 

Vakresvara Pandita   Vakreśvara Paṇḍita

 
Bio je jedan od najdražih pratioca Gospodina Caitanye i vrstan plesač kirtana.
 
 

Sri Vakreshwar Pandit bio je prisutan za vrijem zabava Sri Caitanye Mahaprabua u Navadvipi i nakon što je On prihvatio Sanmyasu također ga je pratio u Jagannath Puri. Dok je Gospodin živio tamo, i Vakreshwar je također nastavio živjeti sa njime. Sri Vakreshwar Pandit se rodio u selu  Guptipara blizu Triveni. Bio je posebno izražen kao plesač i  kirtaniya i mogao je plesati neprestano 72 sata.

Kada je Sri Caitanya Mahaprabhu započeo svoje zabave kongregacijskog pjevanja Svetog Imena Sri Harija u Navadvipu, Sri Vakreshwar Pandit je bio važan pjevač i plesač u tome skupu. Njegovom milošću Devananda Pandit je bio spašen od bijesa Gospodina Mahaprabhua. Također je bio prisutan za vrijem Gospodinovog putovanja u Ramakeli. Devananda Pandit je neko vrijem bio poznat kao najistaknutiji predavač Bhagavatma. Jednog dana je Srivas Pandit došao slušati njegovo predavanje i dirnut ekstatičnom  ljubavlju čuvši Bhagavatam, počeo je plakati. Par studenata Devanande Pandita misleći u neznanju da on samo stvara uznemirenje, iznjeli su Srivas Pandita sa skupa i ostavili ga vani. Iako se to događalo ispred Devanande, on nje zaustavio svoje učenike od tog dijela zanemarivanja bhakte – Bhagavata.

Postoje dva tipa Bhagavata – knjiga bhagavat i bhakta bhagavat. Zbog toga Devananda Pandit je bio upleten u uvredu velikom bhakti (maha-bhagavatu). Kad je Sri Caitanya Mahaprabhu čuo kako je njegov dragi bhakta, Srivas Pandit, bio nepoštivan dao je mnoge instrukcije glede Bhagavata. Rekao je da oni koji čitaju knjigu Bhagavatam, ali ne nude poštovanje bhakti Bhagavata su jednostavno vrijeđaoci, i iako mogu čitati knjigu Bhagavat oni, nikad neće dostići ljubav prema Bogu. Bhakta Bhagavat i knjiga Bhagavat su ne – različiti. Da bi shvatili knjigu bhagavata osoba mora prvo iskreno služiti bhaktu bhagavata. Zato je Mahaprabhu zapostavio Devanandu i nije mu podario svoju milost.

Jedne večeri je  Vakreshwar Pandit došao plesati i pjevati Sveto Ime u kući jednog bhakte iz Kulia preko puta obale Gange iz Nadie. Čuvši tu povoljnu vijest Devananda je otišao tamo, i vidjevši pojavu simptoma božanske ljubavi u osobi Sri Vakreshwar Pandit postao je očaran. Postepeno se stvorila velika gužva na tome mjestu, i Devananda Pandit je uzeo štap u svoje ruke i održavao red, tako da gomila ne ometa ekstatično plesanje Sri Vakreshwar Pandit.

Tako je Vakreshwar Pandit pjevao i plesao dvije praharas (šest sati) duboko u noć. Kada je završio plesanje i sjeo, Davananda mu je prišao i odao dandavat lotosovim stopalima Sri Vakreshwar Pandit, koji je postao zadovoljan sa tom službom i blagoslovio Devanandu riječima “Krsna-bhakti hauk" - “ Dabogda dostigao devociju prema Sri Krsni”. Od toga dana, devocija se probudila u srcu Devanande milošću Vakreshwara Pandita.

Zato je Mahaprabhu kada je došao u Nadiu uzeti darshan svoje majke i majke Gange, dao Svoju milost Devanandi u Kuliu. “Zato što si služio Vakreshwara, zamijetio sam te. Vakreshwar je potpuno opijen Gospodinovom transcendentalnom energijom, i tko god postane posvećen njemu dostiže lotosa stopala Sri Krsne. Njegovo srce je osobno prebivalište Sri Krsne, i kako Sri Krsna pleše, tako i Vakreshwar također pleše. Gdje god osoba dobije društvo Vakreshwara, to mjesto postaje zbroj svih Svetih mjesta i jednako je Sri Vaikuntha.”

Učenik Sri Varkeshwara Pandita je bio  Gopal Guru Goswami, a njegov učenik je bio Sri Dhyanchananda Goswami. U svojoj Dhyan Chandra Paddhati - Dhyan Chandra Goswami je napisao: “ Ta osoba koja je prije bila vrlo vješta u umjetnosti pjevanja i plesanja, gopi, Tungavidya,  je sada poznata u svijetu kao Vakreshwar Pandit. On se pojavio u svijetu petog dana tamne četrnaestodnevnice mjeseca  Asar (Ashadha – lipanj-srpanj - Vaman mase) i zatvorio je svoje zabave šestog dana tamne četrnaestodnevnice mjeseca Asar. Kad je Vakreshwar plesao, Mahaprabhu bi Sam pjevao i vakreshwar bi hvatao Njegova lotosova stopala, govoreći “ O Ti, sa licem ako mjesecom, daj mi 10.000 gandharva, i pusti ih neka pjevaju dok ja plešem. Tada ću biti sretan. Mahprabhu bi odogovrio: “ Ti si jedno od mojih krila. Kada bi imao još jedno takvo (poput tebe), mogao bih letjeti po nebu.”

[C. C. Adi 10.17]. Obožavano Božanstvo Vakreshwar Pandita je Sri Sri Radha-kanta, kojega je obožavao u kući Kasi Misre, koja je također bila mjesto prebivanja Sri Caitanya Mahaprabhu (Gambhira). Ta božanstva se i dan - danas obožavaju na istome mjestu.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 42 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3320 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::