Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Oni koji obožavaju polubogove rodit će se među polubogovima, oni koji obožavaju pretke rodit će se među precima, oni koji obožavaju sablasti i duhove rodit će se među takvim bićima, a oni koji obožavaju Mene, živjet će sa Mnom.  
-- Bhagavad-gita 9.25 --
Pojmovnik ::
 

Festival Jagannath Misre

 
Festival se održava u čast pojave djeteta Nimaia.
 
 


Drvo ispod kojeg se pojavio Gospodin Caitanya Mahaprabu

Ovaj se festival Jata karma samskara održava u čast djeteta Nimaia (Sri Krsna Caitanya Mahaprabua).

Općenito govoreći, na dan Gaura Purnima svi se pridržavaju posta od žitarica, do izlaska punog mjeseca, prisjećajući se tako vremena kada se Gospodin pojavio.

Slijedeći dan je gozba, odnosno, danas. Tako se odmah nakon meditacije na oblik koji predstavlja Jata karman slavi dijete Nimaia – u Yogapith-u, u Mayapuru, gdje se nalazi Božanstvo Djeteta Nimaia u krilu Majke Sachi, nakon čitanja iz Sri Caitanya Bhagavat (u kojem su naročito opisane zabave Djeteta Nimaia) ili Sri Caitanya Charitamrta – Adi lila o dječačkim zabavama Gospodina Caitanye, izvodi prvobitna Jata karman svečanost.


Božanstvo Djeteta Nimai u krilu Majke Saci i Jagannatha Misre
u hramu u Yogapith-u

Među Gauriya Vaisnavama u Gaudiya Math-u ovaj se festival naziva Anandosava Sri Jagannath Mishre – proslava kojom se slavi pojava Mahaprabhua, kao što se dan nakon pojave Gospodina Krsne slavi Nandostav ili Narada Maharaj. Unutar malog hrama, koji se nalazi u sklopu Yogapitha hrama, nalazi se predivno Božanstvo majke Saci koja sjedi držeći dijete Mahaprabhua u svom krilu, pored nje sjedi Jagannath Misra prabhu.

Svečanost:

Mlada djevojka odjevena u lijep sari, u naručju držeći malo dijete ili lijepo ukrašenu lutku (s tilakom, gopi ukrasima, i simbolima nacrtnim na stopalima, zaogrnutu u jednostavni šal, tako da se stopala vide, glave okrenute na istok u krilu "Majke Saci", kao što je u Yoga pith hramu u Mayapuru). Njima s desna (nama s ljeva) sjedi mladić "Jaganath Misra" i svakom tko dođe vidjeti njegovo dijete daje slatko. Svi bhakte mogu doći i ponuditi poštovanje, cvijeće, bhakte nude arati, uz zvuke svečanog kirtana "Jaya Saci-nandana Gaurahari".


dijete Nimai

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 53 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3370 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::