Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Zbunjena utjecajem lažnog ega, duhovna duša misli da vrši djelatnosti, koje vrše tri gune materijalne prirode.
-- Bhagavad-gita 3.27 --
Pojmovnik ::
 

Gaura Purnima    Gaura Pūrṅimā

 
Dan pojave Gospodina Sri Caitanye Mahaprabhua.
 
 
Ovaj festival, koji se slavi u Ožujku ili Travnju, slavi pojavu Gospodina Caitanye Mahaprabhua koji se pojavio prije petsto godina u Zapadnom Bengalu. Festival se obilježava u hramovima diljem svijeta, ali posebno u području Mayapura (blizu Kalkute), međunarodnom središtu za sve sljedbenike Gospodina Caitanye.


Gospodin Caitanya, ili Mahaprabhu, je Krsna Osobno, pojavio se kao Svoj čisti bhakta kako bi nas poučio religioznim principima (yuga-dharma) za ovo doba, doba Kali (okrutnosti i licemjerstva). Gospodin Caitanya nas je učio da svatko može dostići potpuno prosvjetljenje jednostavno pjevajući Hare Krsna.

Oni koji su svjedočili zabavama Gospodina Catanye vidjeli su Ga kako pleše i pjeva u zanosnoj ljubavi prema Bogu. Mahaprabhu je nadahnuo mnoge ljude da uđu u proces Svjesnosti Krsne i okuse duhovno zadovoljstvo koje ono daruje svakom tko počne pjevati Sveto Ime, bez obzira na njegovo prijašnje zaleđe ili stupanj duhovne kvalifikacije.

Do dana današnjeg Međunarodno Društvo za Svjesnost Krišne nastavlja rad koji je započeo Gospodin Caitanjya koji je predvidio da će se pjevanje Svetih Imena Gospodina Krsne proširiti cijelim svijetom.

Gaura Purnima znači "Zlatni Puni Mjesec", što označava da se Gospodin rodio u vrijeme punog mjeseca i da će Gospodin koji je jako milosrdan blagosloviti sve isijavajući mjesečeve zrake na Njegova uzvišena učenja

Njegovi sljedbenici provode ovaj festival posteći i mantrajući sve do izlaska mjeseca kada započinje raskošna gozba za sve.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 39 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 6313 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::