Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onima koji Me uvijek služe s ljubavlju dajem razumijevanje zahvaljujući kojem mogu doći Meni.
-- Bhagavad-gita 10.10 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Uto, 24.02.09. 09:24
 

Počinje on-line kurs sanskrita

 
Piše: Jagannath misra das
 
 

Hare Krishna

Sri Guru-Gauranga jayatah

Nakon podužeg razmatranja, planiranja, odgađanja i sl., uz blagoslove mog duhovnog učitelja HH Bhakti Vikasa Swami-a, mog učitelja sanskrita HG Matsya Avatara Prabhua i ostalih dobronamjernika počinjemo s on-line kursom sanskrita. Škola ce djelovati pod nazivom „sanskrit vidhyapitam - Gayatri“.

Program je zamišljen na takav način da svatko može pristupiti kursu, bilo da je bhakta, jnani, yogi, karma-yogi itd..., a učit se po sistemu gramatike (Harinamamrita vyakarana) kojeg je napravio Jiva Goswami (1511-1596), jedan od šestorice goswamija u liniji Sri Caitanya Mahaprabhua. Također ćemo prolaziti sloku po sloku iz BG., najprije gramatička objašnjenja, a zatim i ona devocijska uz objašnjenja i komentare velikih acarya u Gaudiya-vaisnavizmu.

Jedna od velikih želja srila Prabhupada je bila da njegovi sljedbenici ovladaju sanskritom i na taj način mogu još više uroniti u ocean bhakti-rase.

Par citata Srila Prabhupada:

 „It was my intention in presenting the books that anyone who would read, would learn Sanskrit”. 1975

“Srila Jiva Goswami compiled a grammar in two parts named Laghu Harinamamrita - vyakarana and Brhad-Harinamamrita-vyakarana. If someone studies these two texts in vyakaran, or grammar, he learns the grammatical rules of the Sanskrit language and simultaneously learns how to become a great devotee of Lord Krishna.” (CC adhi 13.29 purport)

„Sanskrit is gateway to all education”. …etc….

ima uistinu dosta toga rečeno o sanskritu od strane Srila Prabhupada....

Cilj škole je :

Razvitak brahmanske kulture u varna i asrama sistemu

Osobni razvoj i edukacija

Pomoći studentima da memoriziraju važne stihove koje čine temelj bhakti yoge                   

Učenje i razumijevanje gaudiya – vaisnava sidhante

Pomoć pri stvaranju učenih vaisnava koji bi predstavljali nase drustvo na više nivoa: društvenom, moralnom, teološkom, filozofskom aspektu itd. 

Kurs će voditi jagannatha misra das, koji je prošao kurs u školi na Govardhanu kao i Bhakti sastri, te profesor Evanath Prabhu iz Bihaća – kao jezični savjetnik.

Početak škole, službeno - Gaura Purnima, a sa radom krećemo dva dana nakon toga - visnu masa (mjesec visnu), četvrtak, tithi-dvitiya, 12.03.  523. godina Gaurabde.

Za dodatna pojašnjenja i upise, kontakt mail: atma_mail@yahoo.com, ili na br.tel. 091 222 5945.

U pripremi:

Uskoro planiramo i web-site koji bi pomogao studentima u samom studiranju, te inspirirao i ostale (bilo pasivno ili aktivno)

Seminari na temu Bhakti Rasamrita Sindhu (Nektar devocije), Overview Bhagavatam, Cetiri sampradaye, sat-darshini (šest filozofiskih pravaca) ...

I ako bude milosti i sreće (i laksmia) - dovođenje naprednih vaisnava i njihovo predavanje na razne teme iz vaisnavizma (npr- Bilvamangala Thakur –Karnamrita, Braj bhasa poezija, govorni Sanskrit I slično)

Škola je besplatna (jedan od prvih principa pravilne edukacije i brahmanske kulture), a donacije su dobrodošle da bi se sve ovo i još mnogo toga moglo i ostvariti. 

Dhanyavada - hvala

Dasaanudasa
Jagannatha misra das

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 135 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 821 put.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::