Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Sve što radiš, sve što jedeš, sve što nudiš ili daješ i sve strogosti koje vršiš - o Kuntin sine, ponudi Meni.
-- Bhagavad-gita 9.27 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Ned, 29.07.12. 10:29
 

Duhovno probuđeni i sretni pojedinci

 
 
 

DUHOVNO PROBUĐENI I SRETNI POJEDINCI=MOĆNA DUHOVNA ZAJEDNICA =DJELOVANJE ZA SVEOPĆE DOBRO.

Voljeti i biti voljen je najvažnija potreba svakog živog bića, jer ta potreba osigurava iskustvo RASE (draž razmjene), koja omogućava trajnu i narastajuću sreću (ananda). To iskustvo postaje moguće duhovnim buđenjem i razumijevanjem vlastita duhovnog identiteta upoznavanjem Boga i uspostavljanjem odnosa služenja u predanosti s ljubavlju.

Potpuno očitovanje ovog iskustva uskraćuje nam naša uvjetovanost Gunama (odlikama)materijalne prirode , kao što su VRLINA, STRAST, NEZNANJE, čijim utjecajem postajemo uvjetovani prihvaćajući materijalno tijelo .

Pjevanje Hare Krišna,Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare  Hare,Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare,najdjelotvornija je vjerodostojna i autentična  drevna metoda kojom postižemo slobodu, uzdižemo svjesnost i budimo uspavanu Ljubav prema Bogu-Krishna Premu. Ova Krišna prema je krajnja potreba ili PRAYOJANA.

 Da bi ovo pjevanje/mantranje Hare Krišna postalo djelotvorno važno je naučiti pravilno (znanje, vrijednosti i tehnika) prakticirati pod vodstvom duhovnog učitelja. A.C. Bhaktivedanta Swami je vjerodostojni Duhovni učitelj vedske škole duhovnog znanja u tradiciji bhakti (Ljubavna predanost Bogu). Ovo znanje se prenosi učeničkim nasljeđem i kao predstavnik učeničkog nasljeđa, Prabhupada je  osnovao ISKCON -Hare Krišna zajednicu s ciljem da ljudima omogući duhovno buđenje i uspostavljanje vrlo opipljivog odnosa s Bogom primjenom ove drevne metode.

Pjevanje Hare Krishna postaje jako brzo djelotvorno ako je praćeno:

- druženjem s bhaktama (duhovno probuđenim osobama-u DUHOVNA ZAJEDNICA),

-na svetom mjestu (DUHOVNA ZAJEDNICA)

-obožavanjem božanstva-  DUHOVNA ZAJEDNICA

-redovnim slušanjem Bhagavatama-   DUHOVNA ZAJEDNICA

Za 12 godina aktivnog propovijedanja na zapadu Prabhupada  inicirao desetak tisuća učenika, ustanovio preko 108 hramova, škola ruralnih zajednica kako bi ostvario ovaj cilj, jer kada netko postane svjestan boga i djeluje kao božji sluga on postaje najkonstruktivniji član zajednice.

Kroz povijesne cikluse možemo pratiti ljudsku borbu za opstanak koja bez svjesnost Boga nikada nema HAPPY END. Starost, bolest, smrt, rođenje su izazovi s kojima smo prisiljeni suočavati se iz života u život. Stoga je ključno pitanje da li napredujemo na putu oslobođenja od starosti, bolesti, smrti i ponovnog rođenja i koliko smo učinili kako bismo drugima pomogli.

Potpuno je jasno da ekonomski razvoj i tehnološki napredak ne mogu zadovoljiti potrebe ljudi, već jedino kvalitetni odnosi temeljeni na duhovnoj viziji koju nam je Prabhupada učinio dostupnom.

ŠTO SMO POSTIGLI U HRVATSKOJ ZA 30 GODINA

-Milošću Krishne uspjeli smo prevesti i podjeliti milion knjiga, organizirali smo programe u Domu sportova, Studenskom centru, Lisinskom, HNK i mnogim drugim gradovima HR, 15 godina održavamo kampove, pjevamo kirtane po gradovima i selima, pojavljivali se u medijima .

-milošću Krishne smo uspjeli izgraditi 2 hrama u Puli i ZG, jedan je u pripremi u  kući Ragunath prabhua u blizini Karlovca, imamo još 3 centra u iznajmljenom prostoru (Split, Rijeka i Osijek).

Jesmo li mogli više, vjerojatno ne, možda i da kako dalje???

Vjerujem da ćemo se složiti da su snažne duhovne zajednice i u gradovima i na selima neprocjenjivo blago.

Ispod slijedi opis aktivnosti bhakta u Mađarskoj koji služi kao poticaj za kreiranje vizije za budućnost Hare Krišna pokreta u HR i ovim vas putem molimo da pisanim putem date svoj doprinos, pisati možete na cvs108@gmail.com

JESTELI ZNALI

 -da postoji zajednica bhakta 200 km udaljenosti od Zagreba u kojoj u seoskoj idili samodostatnosti živi oko 250 bhakta.

 -oni proizvode vlastitu organsku hranu koju i prodaju

-da su kroz različite odjele uključili svoje talente, vještine i znanja u službu za Krišnu i da na taj način i zarađuju i za život bez stresa.

-brinu za krave i imaju vlastito mlijeko i mliječne proizvode bez da kupnjom istih sudjeluju u brutalnoj eksploataciji nedužnih krava koje su jako drage Krišni

-njihova djeca od najranije dobi uče duhovne vrijednosti u duhovnom ozračju i nisu izložena nasilju bilo koje vrste te idu u vlastitu osnovnu školu i njihovi roditelji, a niti oni ne moraju strahovati da li će ih netko zlostavljati

-oko 5000 ljudi su dobili mogućnost biti direktno povezani s Krišnom kroz aktivnu interakciju sa zajednicom

-da ih godišnje posjeti preko 30 000 turista koji kupe PREKO 5 000 BHAGAVAD GITA I BHAGAVATAMA i s uvjerenjem ih proučavaju

-DA GODIŠNJE PODJELE STOTINE TISUĆA OBROKA PRASADAMA

-DA IH MAĐARSKA VLADA PLAČA DA POMOGNU STVORITI TAKVU ZAJEDNICU ZA MAĐARSKE BESKUĆNIKE.

-Da su često u europskom parlamentu

-da trenutno 50 studenata  i poslije diplomskih studenata iz cijele EU rade svoje diplomske, magistarske i doktorske radove o projektu Hare Krishna sela u Mađarskoj

-jeste li znali da u zimnici ti bhakte imaju preko 20 000 komada ajvara, pekmeza, sokova i razno raznih drugih gotovih proizvoda koje su sami proizveli.

-da proizvode 10 vrsta žitarica i 4 vrste ulja

-da imaju dom za stare i nemoćne članove zajednice

-da su energetski samodostatni i da u potpunosti recikliraju otpadnu vodu.

-da su mnogi bhakte dali zavjete da će ako treba i deset života činiti sve što je potrebno da se Sri Sri Radhe Syamasundar obožavaju

Sve ovo je postalo moguće suradnjom , Prabhupada je rekao da ćemo svoju ljubav prema njemu dokazivati suradnjom.

U pokušaju služenja, Sundarananda Das

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 83 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1035 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::