Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek misli na Mene, postani Moj bhakta, obožavaj Me i odavaj Mi poštovanje. Tako ćeš sigurno doći k Meni. To ti obećavam, jer si Moj veoma drag prijatelj.
-- Bhagavad-gita 18.65 --
Pojmovnik ::
 

Balarama    Balarāma

 
Sin Vasudeve i Rohini. Potpuna je ekspanzija Svevišnje Božanske Osobe Sri Krsne, od koje sve ostale potječu. U Vrindavani se pojavljuje kao Krsnin stariji brat. Podučavao je Bhimu i Duryodhanu umijeću borbe topuzom, ali nije želio sudjelovati u ratu na Kuruksetri.
 
 

Božanski sin Vasudeve i njegove žene Rohini. Poznat je kao Rohini-nandana, Rohinin ljubljeni sin. Također je sa svojom majkom Rohini bio povjeren Nandi Maharaji kada je Vasudeva prihvatio zatočeništvo nagodivši se s Kamsom. Tako je Nanda Maharaja i Baladevin i Krsnin poočim.

Gospodin Krsna i Gospodin Balarama družili su se od samog djetinjstva, iako su bili polubraća. Balarama je potpuno očitovanje Svevišnje Božanske Osobe i zato je dobar i moćan kao Gospodin Krsna. Pripada Visnu-tattvi. Zajedno je sa Gospodinom Krsnom bio nazočan Draupadinoj svayamvara svečanosti. Kad je Arjuna oteo Subhadru po zamisli Sri Krsne, Balarama se jako rasrdio na Arjunu, želeći ga odmah ubiti. Sri Krsna je radi svog dragog prijatelja, pao pred stopala Gospodina Balarame preklinjući Ga da ne bude tako ljut. To je zadovoljilo Sri Balarame.

Jednom se jako naljutio na Kaurave i želio baciti njihov cijeli grad u dubine Yamune. No Kaurave su ga zadovoljili predavši se Njegovim božanskim lotosovim stopalima. Ustvari, bio je Devakin sedmi sin, prije rođenja Gospodina Krsne, ali je Gospodinovom voljom bio prenesen u Rohininu maternicu kako bi izbjegao Kamsin gnjev. Stoga Mu je drugo ime Sankarsana, koji je također Njegov potpuni dio.

Budući da je moćan kao Gospodin Krsna i da može podariti duhovnu moć bhaktama, poznat je kao Balarama. U Vedama je rečeno da nitko ne može spoznati Svevišnjeg Gospodina bez Balaramina blagoslova. Bala naći duhovna, a ne fizička snaga. Neki manje inteligentni ljudi tumače balu kao tjelesnu snagu. Ali nitko ne može spoznati duhovnu spoznaju fizičkom snagom. Fizička se snaga okončava okončavanjem fizičkog tijela, dok duhovna snaga prati duhovnu dušu do slijedećeg tijela i stoga snaga koju daje Balarama nikada ne propada. Vječna je i zato je Balarama izvorni duhovni učitelj svih bhakta.

Sri Balarama također je bio školski drug Gospodina Krsne i učenik Sandipanija Munija. Zajedno sa Sri Krsnom u djetinjstvu je ubio mnoge asure, kao što je Dhenukasura u Talavani. Za vrijeme bitke na Kuruksetri ostao je neutralan. Dao je sve od sebe da spriječi sukob. Bio je naklonjen Duryodhani, no ipak je ostao neutralan. Bio je nazočan borbi toljagama između Duryodhane i Bhimasene. Naljutio se na Bhimasenu kada je udario Duryodhanu u bedro ispod pasa, te se želio osvetiti za nepošten postupak. Gospodin Krsna spasio je Bhimu Njegova gnjeva. Ogorčen na Bhismaasenu, odmah je napustio to mjesto i nakon Njegova odlaska Duryadhana je pao na zemlju mrtav. Kao ujak izvršio je pogrebnu ceremoniju za Abhimanyua, Arjunina sina. Nitko od Pandava nije bio to u stanju učiniti jer su svi bili shrvani bolom. Na kraju je napustio ovaj svijet stvorivši iz Svojih usta veliku bijelu zmiju Sesanagu koja Ga je odnijela.



Srimad Bhagavatam 1.11.17s

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 37 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4849 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::