Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Nakon mnogo rođenja i smrti onaj tko ima pravo znanje predaje se Meni, znajući da sam Ja uzrok svih uzroka i sve što postoji. Takva velika duša vrlo je rijetka.  
-- Bhagavad-gita 7.19 --
Pojmovnik ::
 

Radhastami    Rādhāṣṭamī

 
Svetkovina na kojoj se proslavlja Radharanin rođendan.
 
 

Srimati Radharani je vječna pratilja Gospodina Krsne. Prije pet tisuća godina, kad je Gospodin Krsna došao na ovaj planet kako bi provodio Svoje zabave, pojavila se i Srimati Radharani. Sljedeći su odlomci preuzeti iz predavanja Njegove Svetosti Varshane Swamija:

„U noći polumjeseca u mjesecu Bhadri, kralj Vrishabhanu došao se okupati u Jamuni kad je uočio da ga je obavila zlatna aura, zlatna aura čiste ljubavi. Zračila je iz lotosa u čijem je središtu stajala malena djevojčica. Kad se kralj vratio s djetetom u palaču, kraljica Kirtida bila je oduševljena. Istodobno je bila i zapanjena uvidjevši da je djevojčica slijepa.

Krsnina majka Yasoda načula je da joj je najbolja prijateljica Kirtida dobila dijete, pa ju je zajedno s mužem i sinom otišla posjetiti. Krsna je dopuzao do kolijevke, uspravio se i pogledao unutra. U tom su trenutku oči Srimati Radharani zatreptale, širom se otvorile i procvale poput lotosa. Čini se da nije htjela vidjeti ništa ovozemaljsko, već samo lik Sri Krsne. Svi su bili očarani.

Srimati Radharani je majka svemira, duhovna majka svih duša. Pojam majke najsvetiji je simbol čistoće, nesebičnosti, brižnosti, dijeljenja, njegovanja i ljubavi. Zato je naša sveta mantra sastavljena od svetih imena. Ta su sveta imena u vokativu. Hare Krsna, Hare Krsna, Krsna Krsna, Hare Hare / Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare.

Hare znači 'Radhe'. Ožalošćeni je to i očajnički plač za majkom. 'Radhe! Molim Te, probudi nas iz ove noćne more smrtnog života. Podsjeti nas na oca kojeg smo zaboravili i povedi nas kući!'

U pokretu svjesnosti Krsne, bhakte pažljivo obožavaju Srimati Radharani kao onu koja nas milostivo obdaruje predanim služenjem Krsne pažljivo slušajući Njezino ime u maha-mantri, obožavajući Njezino božanstvo i slijedeći upute najmilostivijeg Sri Catanye Mahaprabhua koji je združeni oblik Radhe i Krsne.

„(Prema tome) Radha je parama-devata, vrhovna božica i svatko je može obožavati. Zaštitnica je svih i majka čitavog svemira.“ – CC , Adi-lila 4.89

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 59 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4885 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::