Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek misli na Mene, postani Moj bhakta, obožavaj Me i odavaj Mi poštovanje. Tako ćeš sigurno doći k Meni. To ti obećavam, jer si Moj veoma drag prijatelj.
-- Bhagavad-gita 18.65 --
Pojmovnik ::
 

Ramanuja(-carya)    Rāmānujā(-cārya)

 
Osnivač-acarya jedne od četiriju vaisnavskih sampradaya u Kali-yugi.
 
 

Pojavio se u 14. stoljeću; Acarya je Sri-sampradaye. Njegovo ime znači mladi brat Rame (Laksmana).

Rođen je u Maha Bhuta Puriyu. Njegovi roditelji otac Kesacarya i majka Kantimati dugo nisu mogli imali djece. Nakon što su izvršili žrtvovanje u hramu Sri Partha Sarathi u Madrasu, dobili su sina koji je imao sve povoljne oznake na tijelu. Sve što bi samo jednom čuo, zapamtio bi. Svi učitelji su ga voljeli, ne samo zato što je bio briljantan student, već i zbog njegove ljubazne prirode. za duhovnog učitelja prihvatio je Mahapurnu koji je dolazio iz porodice sudra.

Pohađao je školu mayavadija Yadavaprakasa. Jako su ga boljela njegova impersonalna tumačenja. Nakon nekog vremena su ga izbacili iz škole. Zbog zavisti Yadavapraksa ga je čak pokušao ubiti.

U 16. godini otac ga je oženio prelijepom djevojkom.

Pored mrtvog Yamunacarye koji je sklopio tri prsta na Runga Ksetri, Ramanuja je obećao da će:

1. Napisati Sri Bhasyu - komentar na Vedanta Sutru,                                       2. Jednog vaisnavu nazvati po mudracu Parasari,                                            3. Propovijedati po Indiji slave Gospodina  i tako završiti ono što je Yamunacarya započeo

(tada su se njegova tri prsta ispružila).

Uzeo je sanyas i dobio ime Yatiraja.

Potom je Yadavaprakasa postao vaisnava i Ramanujin učenik. Postao je acarya vaisnava li Sri Rangamu.

Bio je iniciran u mantru "om nama narayanaya", koju je milostivo dao svima iako mu je bilo rečeno da će ići u pakao ako to učini . Kao acarya Laksmi sampradaje predstavio je filozofiju Vasistadvaita-vade, koja je kamen spoticanja za mayavadije.

Sri Basya - u knjizi uspostavlja prevlast Gospodina Visnua i veoma ekspertno pobija mayavadi učenja. U njoj razotkriva da samo pomoću predanog služenja Gospodina sa puno ljubavi osoba može dostići savršenstvo života. Duša uvijek potpuno ovisi o Gospodinu i postoji samo zato da bi se angažirala u Njegovoj službi. Uspostavlja činjenicu da je predano služenje čista aktivnost lišena karme i jnane, važno je služenje bhakta.

Živio je 120 godina; utemeljio je 74 centra vaisnavske filozofije. Imao je na tisuće sljedbenika, nekoliko kraljeva, mnogo bogatih zemljoposjednika, mnogo grhastha, 700 sanyasija, 12000 bramacarija i 300 žena koje su uzele zavjet odvojenosti.

Vidjevši da je ispunio svoje zavjete odlučio je napustiti tijelo. U Gaura-lili pojavio se kao bhakta Sri Ananta.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 31 posjetitelj online
 
 
Ova stranica pogledana je 3956 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::