Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Gospodin nikoga ne mrzi, niti voli, iako se tako čini.
-- Vedanta-sutra 2.1.34 --
Pojmovnik ::
 

Srila Prabhupada    Śrīla Prabhupāda

 
Njegova Božanska Milost A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, osnivač-acarya Međunarodnog društva za svjesnost Krsne.
 
 

Njegova Božanska Milost A.C. Bhaktivedanta Swami Srila Prabhupada se rodio 1896 g. u Calcutti, Indiji.

Prvi puta je sreo svoga duhovnog učitelja Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Gosvamija u Calcutti 1922 g.

Bhaktisiddhanti Sarasvatiju, istaknutom devocijskom učenjaku i osnivaču šezdeset i četiri ogranka Gaudiya Matha (vedskih instituta), se svidio obrazovani mladić i uvjerio ga je da posveti svoj život  podučavanju vedskog znanja u zapadnom svijetu. Srila Prabhupada je postao njegov student, a jedanaest godina kasnije (1933) u Allahabadu, i njegov formalno inicirani učenik.

Kada su se prvi puta sreli 1922 g., Bhaktisiddhanta Sarasvati je tražio od njega da širi vedsko znanje kroz engleski jezik. U godinama koje su slijedile, Srila Prabhupada napisao je komentar na Bhagavad-gitu, a 1944 g. bez ičije pomoći pokrenuo je časopis na engleskom.

Prepoznajući Śrila Prabhupadinu filozofsku učenost i devociju, Gaudiya Vaisnava Society ga je 1947 g. počastila titulom “Bhaktivedanta”.

1950 g., kada je imao pedeset i četiri godine, Srila Prabhupada se povukao iz obiteljskog života, a četiri godine kasnije prihvatio je vanaprastha (povučeni) red života, kako bi se više posvetio proučavanju i pisanju.

Srila Prabhupada je otišao u sveti grad Vrndavanu, gdje je živio u jako skromnim uvjetima u povijesnom srednjovjekovnom hramu Radha-Damodare. Tamo je bio angažiran nekoliko godina  u pisanju i dubokom proučavanju. Prihvatio je odvojeni red života (sannyasu) 1959 g.

U hramu Radha-Damodara, Srila Prabhupada započeo je rad na svome životnom remek-djelu: prijevodu i komentarima na 18.000 stihova Srimad-Bhagavatama (Bhagavata-Purani). Također je napisao Lako putovanje na druge planete.

Nakon izdavanja tri sveska Srimad-Bhagavatama, Srila Prabhupada je doputovao u Ameriku 1965 g. kako bi ispunio instrukciju svoga duhovnog učitelja. Od tada, Njegova Božanska Milost je napisao preko šezdeset  svezaka autoritativnih prijevoda, komentara i sažetih studija filozofskih i religijskih klasika Indije.

1965 g., kada je prvi puta došao teretnim brodom u New York, Srila Prabhupada praktički je bio bez ijednog novčića. Nakon gotovo godinu dana velikih poteškoća, u svibnju 1966 g., osnovao je Međunarodno Društvo za Svjesnost Krsne (ISKCON). Pod njegovim iskusnim vodstvom, Društvo se razvilo unutar deset godina  u svjetsku konfederaciju od skoro stotinu asrama, hramova, škola, instituta i farmi.

1968 g., Srila Prabhupada osnovao je New Vrndavanu, eksperimentalnu vedsku komunu u brdima zapadne Virginie. Insipirirani uspjehom New Vrndavane, tada cvjetajuće poljoprivredne komune od preko tisuću jutara zemlje, njegovi su učenici osnovali još nekoliko sličnih komuna u Americi i svijetu.

1972 g., Srila Prabhupada predstavio je Vedski sistem primarnog i sekundarnog obrazovanja na Zapadu osnovavši Gurukula škola u Dallasu, Texasu. Škola je počela sa troje djece 1972 g., a početkom 1975 g., bilo je uključeno preko stotinu i pedeset djece.

Srila Prabhupada također je nadahnuo izgradnju ogromnog međunarodnog centra u Sridam Mayapuru u Zapadnom Bengalu, Indiji, koji je također i mjesto za  planirani Institut Vedskih Studija. Sličan projekt je i veličanstveni Krsna-Balarama hram i međunarodna zgrada za goste u Vrndavanu, Indiji. To su centri gdje zapadnjaci mogu živjeti da dobiju direktno iskustvo vedske kulture.

Međutim, najveći doprinos Srila Prabhupade je u njegovim knjigama. Visoko cijenjene zbog autoriteta, dubine i jasnoće, njegove su knjige standardni tekstovi u mnogobrojnim predmetima na fakultetima i koledžima. Prevedene su na jedanaest jezika. Bhaktivedanta Book Trust, osnovan 1972 g., ekskluzivno zbog objavljivanja radova Njegove Božanske Milosti, postao je najveći izdavač knjiga na polju Indijske religije i filozofije na svijetu.

Zadnjih deset godina života, unatoč poodmakloj dobi, Srila Prabhupada obišao je svijet dvanaest puta zbog predavanja, koja su ga odvela na šest kontinenata. Unatoč takvom žustrom rasporedu, Srila Prabhupada nastavio je pisati. Njegova djela predstavljaju enciklopediju vedske filozofije, religije, književnosti i kulture.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 44 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 5714 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::