Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Gospodin nikoga ne mrzi, niti voli, iako se tako čini.
-- Vedanta-sutra 2.1.34 --
Pojmovnik ::
 

Katyayani vrata   Kātyāyanī vrata

 
Običaj u kojem neudate djevojke obožavaju božicu Katyayni kako bi dobile dobrog muža.
 
 

Prema običaju koji vlada u vedskoj civilizaciji, od desete do četrnaeste godine neudate djevojke trebaju obožavati Šivu ili božicu Durgu kako bi dobile dobrog muža. Iako je neudate djevojke iz Vrindavane već privukla Krsnina ljepota, na početku doba Hemante (pred početak zime), počele su obožavati božicu Durgu. Prvi mjesec Hemante se naziva Agrahayana (listopad-studeni) i sve neudate gopije iz Vrindavane su tada počele obo­žavati božicu Durgu. Prvo bi pojele havisyannu, jelo od mung dhala i riže skuhano bez začina ili kurkume. Ovo jelo se preporučuje u vedskim spi­sima za pročišćavanje tijela prije vršenja obreda. Sve neudate gopije iz Vrndavane su svakog dana obožavale božicu Katyayani rano ujutro, na­kon što bi se okupale u rijeci Yamuni. Katyayani je jedno od imena božice Durge. Božica se obožavala pravljenjem lutke od pijeska s obale Yamune. Vedski spisi kazuju da se božanstvo može napraviti od raznih vrsta mate­rijalnih elemenata. Može se naslikati, napraviti od metala, dragulja, drva, zemlje ili kamena ili ga obožavalac može zamisliti u svom srcu.

Krsna krade odjeću neudatih gopija

Neudate gopije bi napravile božanstvo božice Durge i obožavale ga can­danom, vijencima, mirisnim štapićima, svjetiljkama i raznim darovima - ­voćem, žitaricama i grančicama biljaka. Nakon obožavanja, po običaju bi molile božicu da ih blagoslovi. Neudate djevojke bi se predano molile božici Katyayani, oslovivši je slijedećim riječima: "O uzvišena vječna energijo Božanske Osobe, o uzvišena mistična moći, o uzvišeni upravitelju ma­terijalnog svijeta, o božice, budi milostiva prema nama i podari nam bla­goslov da se udamo za sina Nande Maharaje, Krsnu."

Obožavale su božicu Durgu mjesec dana da bi dobile Krsnu za muža. Svaki dan su se molile da Krsna, sin Nande Maharaje, postane njihov muž..

Rano ujutro, gopije bi otišle na obalu Yamune da se okupaju. Oku­pile bi se i, uhvativši jedna drugu za ruku, glasno pjevale o Krsinim ču­desnim zabavama.

Po starom običaju, indijske djevojke i žene prije ku­panja u rijeci skinu svoju odjeću i urone u vodu potpuno neodjevene. Muškarcima je strogo zabranjen pristup dijelu rijeke na kojem se kupaju djevojke i žene, i taj običaj se još uvijek poštuje.

Poznavajući umove ne­udatih mladih gopija, Svevišnja Božanska Osoba ih je blagoslovila ostva­renjem njihovih želja. Gopije su se molile da Krsna  postane njihov muž i Krsna je želio ispuniti njihovu želju.

Na kraju mjeseca, Krsna je zajedno sa Svojim prijateljima došao na to mjesto. Jedno od imena Krsne je Yogeśvara, ili gospodar svih mističnih moći. Zahvaljujući meditaciji, yogi može shvatiti psihička stanja ljudi i Krsna je shvatio želju gopija. Kad se pojavio tamo, odmah je uzeo svu odjeću gopija, popeo se na obližnje stablo i, smiješeći se, rekao gopijama slijedeće.

"Drage Moje djevojke", rekao je, "molim vas dođite ovdje jedna za drugom, zamolite Me da vam vratim odjeću i potom je uzmite. Ne šalim se s vama, već govorim istinu. Ne želim se šaliti s vama, jer ste slijedile propisane principe mjesec dana, obožavajući božicu Katyayani. Molim vas, nemojte zajedno doći ovdje. Dođite same; želim vidjeti svaku od vas u punoj ljepoti, jer sve imate uzak struk. Zamolio sam vas da dođete same. Sada Me, molim vas, poslušajte."

Kad su gopije čule Krsnine šaljive riječi, pogledale su jedna drugu i nasmiješile se. Radovale su se ovoj Krsninoj molbi, jer su već bile za­ljubljene u Njega. Iz sramežljivosti, gledale su jedna u drugu, ali nisu mogle izaći iz vode jer su bile potpuno gole. Pošto su bile u vodi dugo vremena, drhtale su od hladnoće, ali kad su čule Govindine šaljive, ugodne riječi, preplavila ih je radost.

Tako su rekle Krsni; "Dragi sine Nande Maharaje, ne šali se ovako s nama. Nije pravo da se tako ophodiš prema nama. Ti si vrlo ugledan dječak, jer si sin Maharaje Nande, i vrlo si nam drag, ali ne trebaš se ovako šaliti s nama, jer sada dršćemo od hladnoće. Molim Te daj nam odmah našu odjeću, inače ćemo patiti." Tada su veoma ponizno za­molile Krsnu; "Dragi Syamasundara, mi smo Tvoje vječne sluškinje. Što god nam narediš moramo učiniti bez oklijevanja, jer to smatramo svojom religioznom dužnošću. Ali ako ostaneš pri Svom zahtjevu, kojem ne mo­žemo udovoljiti, sigurno ćemo otići Maharaji Nandi i požaliti se na Tebe. Ako Nanda Maharaja ne poduzme ništa, požalit ćemo se kralju Kamsi i reći mu o Tvom lošem ponašanju." 

Krsna  je na ovu molbu neudatih gopija odgovorio: "Drage Moje dje­vojke, ako mislite da ste Moje vječne sluškinje i ako ste spremne da uvijek izvršite Moju naredbu, molim vas dođite ovdje, nasmiješenog lica, jedna za drugom, i uzmite svoju odjeću. Međutim, ako se umjesto toga požalite Mom ocu, neću se brinuti, jer znam da je Moj otac star i da ne može uči­niti ništa protiv Mene."

Kad su gopije vidjele Krsninu snagu i odlučnost, nije im preostalo ništa drugo do da poslušaju Njegovu naredbu. Jedna za drugom su izašle iz vode, ali pošto nisu bile odjevene, pokušale su sakriti svoju golotinju pre­krivši stidni dio tijela lijevom rukom. Sve su drhtale u tom položaju. Nji­hova jednostavnost je bila tako čista da je Gospodin Krsna odmah postao zadovoljan s njima. Tako su sve neudate gopije koje su molile Katyayani da dobiju Krsnu za muža bile zadovoljne. Žena može biti gola samo pred svojim mužem. Neudate gopije su željele Krsnu za muža i On je na ovaj način ispunio njihovu želju.

Pošto je bio zadovoljan s njima, stavio je nji­hovu odjeću na Svoje rame i rekao: "Drage Moje djevojke, počinile ste veliku uvredu ušavši gole u rijeku Yamunu. Zbog toga je vladajuće bo­žanstvo Yamune, Varunadeva, postalo nezadovoljno s vama. Sada molim vas dotaknite svoja čela sklopljenim dlanovima i poklonite se pred polu­bogom Varunom kako bi vam oprostio ovaj uvredljiv čin." Gopije su bile jednostavne duše i sve što je Krsna rekao prihvatile su kao istinu.  

Da bile pošteđene bijesa Varunadeve i ispunile željeni cilj svojih zavjeta, ponajviše da bi zadovoljile svog obožavanog Gospodina Krsnu, odmah su poslušale Njegovu naredbu. Tako su postale najveće ljubavnice Krsne i Njegovi najposlušniji sluge.

Ništa se ne može usporediti sa svjesnošću Krsne gopija. U stvari, gopi­ma nije bilo stalo do Varune niti bilo kojeg poluboga; samo su željele zadovoljiti Krsnu. Veoma zadovoljan s jednostavnim ponašanjem gopija, Krsna im je odmah, jednoj za drugom, dao odjeću. Krsna je na prevaru prisilio mlade neudate gopije da stoje pred Njim neodjevene. Uživao je šaleći se s njima i ophodeći se prema njima kao prema lutkama. A ipak, premda je ukrao njihovu odjeću, one su bile zadovoljne s Njim i nikad se nisu požalile na Njega.

Ovaj stav gopija je izrazio Gospodin Caitanya Mahaprabhu moleći se: "Dragi Moj Gospodine Krsna, možeš me zagrliti i zgaziti Svojim stopalima ili slomiti moje srce Svojom odsutnošću. Pot­puno si slobodan i možeš učiniti sve što želiš. Ali usprkos svim Tvojim postupcima, Ti si vječno moj gospodar i moj jedini obožavani Gospodin." To je stav gopija prema Krsni.            .

Sve gopije su željele dobiti Krsnu za muža. Zbog toga je Gospodin Krsna, zadovoljan s njima, rekao; "Drage Moje čedne djevojke, znam da radi Mene obožavate božicu Katyayani i potpuno odobravam vaš postu­pak. Onaj tko usredotoči svu svoju svjesnost na Mene, čak i u požudi, bit će uzdignut. Vaša želja da Me dobijete za muža bit će ispunjena, jer ste s ovom željom obožavale božicu Katyayani. Obećajem vam da ćete se slijedeće jeseni sastati sa Mnom i uživati sa Mnom kao sa svojim mužem."

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 28 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3527 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::