Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek misli na Mene, postani Moj bhakta, odavaj Mi poštovanje i obožavaj Me. Tako ćeš, potpuno svjestan  Mene, sigurno doći k Meni.  
-- Bhagavad-gita 9.34 --
Pojmovnik ::
 

Siva Ratri   Śiva Ratri

 
Ovaj festival se održava u mjesecu Phalunga (veljača - ožujak)
 
 


Šiva i Parvati

Maha Shivaratri pada 13-og (ili 14-og) dana tamne polovice mjeseca Phalgune (veljača – ožujak). Njegovo ime znači '' Shivina noć''. Proslava se održava uglavnom noću. Ova svečanost održava se u čast Gospodina Shive i poznato je da se na ovaj dan Gospodin Shiva vjenčao sa Paravati.

Na ovoj svečanosti ljudi obožavaju ''Shivu – Razoritelja''. Ova noć obilježava noć kada je Gospodin Shiva plesao ''Tandav''.

Priča o Kralju Citrabhanu

Jednom davno dok je Kralj Citrabhanu, iz Ikshvaku dinastije, koji je vladao cijelom Jambudvipom, pažljivo postio na Maha Shivaratri sa svojom ženom. Mudrac Ashtavakra je došao na kraljev dvor.

Mudrac je upitao kralja koja je svrha njegovog posta. Kralj Chitrabhana mu je rekao kako ima dar sjećati se događaja iz svojih prošlih života.

Kralj je rekao mudracu kako je u prošlom životu bio lovac i da se zvao Suswara. Sredstva za život je osiguravao ubijajući i prodavajući ptice i životinje. Jednog dana dok je lutao šumom u potrazi za životinjama, zatekla ga je noć. Pošto se nije mogao vratiti kući, popeo se na drvo u potrazi za skrovištem. Slučajno je to bilo Beal-ovo drvo. Tog dana je ubio jelena, ali ga nije stigao odnijeti kući, pa ga je zavezao za granu na drvetu. Pošto su ga mučili glad i žeđ, cijelu noć nije spavao. Počeo je plakati kada se sjetio svoje sirote žene i djece koji izgladnjelo i zabrinuto čekaju da se vrati. Da bi mu noć što brže prošla zabavljao se trgajući Beal-ovo lišće i bacajući ga na zemlju.

Sljedeći dan kad se vratio kući prodao je jelena i kupio nešto hrane za sebe i svoju obitelj. U trenutku kada je namjeravao prekinuti post naišao je stranac moleći ga za hranu. Najprije je poslužio stranca a zatim je i on uzeo.

U trenutku smrti, vidio je dva glasnika Gospodina Shive. Poslani su kako bi njegovu dušu odveli u prebivalište Gospodina Shive. Po prvi put je postao svjestan dobrobiti koju je stekao nesvjesno obožavajući Gospodina Shivu za vrijeme noći Shivaratri.

Glasnici su mu rekli kako se podno drveta nalazio Lingam. Lišće koje je bacao padalo je na Lingam, njegove suze, koje je prolio zbog svoje obitelji padale su na Lingam i oprale ga, a isto tako cijeli dan i noć je postio. Tako da je nesvjesno obožavao Gospodina.

I na kraju je kralj rekao kako je živio u Gospodinovu prebivalištu i mnogo godina uživao u blaženstvu i sada se ponovno rodio kao Chitrabhana.

                                             Svečanost

Na taj dan se treba pridržavati strogog posta. Neke bhakte taj dan ne okuse ni kap vode i ostaju budni cijelu noć. Shiva Lingam obožava se noću, kupajući se svaka tri sata s mlijekom, skorupom, medom, ružinom vodicom, itd., dok se neprestano pjeva Mantra '' On Namah Shivaya''. Ponude od Beal-ovog lišća se nude Lingamu, a Beal-ovo lišće se smatra vrlo svetim jer je rečeno da u njemu prebiva Božica Laksmi.

Himne kojima se slavi Gospodin Shiva kao što su; ''Shiva Mahimna Stotra'' iz Pushpadanta ili Ravana ''Shiva Tandava Stotra'' pjevaju se s velikom žestinom i privrženošću. Bhakte ponavljaju 'Panchakskara' Mantru ''Om Namah Shivaya''. Onaj tko izgovori Shivino ima za vrijeme Shivaratri sa savršenom privrženošću i koncentracijom. Oslobađa se svih grijeha, dostiže Shivino prebivalište i tamo sretno živi, oslobađa se uzastopnog rađanja i umiranja

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 55 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4047 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::