Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Sve što radiš, sve što jedeš, sve što nudiš ili daješ i sve strogosti koje vršiš - o Kuntin sine, ponudi Meni.
-- Bhagavad-gita 9.27 --
Pojmovnik ::
 

Annada (Aja) Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Bhn Božena R.
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 

Iz Brahma-vaivarta Purane

Sri Yudhisthira Maharaja reče: "O Janardana, zaštitniče svih živih bića, reci mi molim te koje je ime Ekadasija koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice mjeseca Bhadrapada (kolovoz - rujan)".

Vrhovni Gospodin, Sri Krsna, odgovori; O kralju, slušaj me pažljivo. Ime ovog svetog Ekadasija koji uklanja sve grijehe je Aja. Svaka osoba koja potpuno posti na ovaj dan i obožava Hrsikesu, gospodara osjetila, potpuno se oslobađa svih grešnih reakcija. Čak i onaj tko samo sluša o ovom Ekadasiju biva oslobođen svojih grešnih djelatnosti. O kralju, nema boljeg dana od ovog na svim zemaljskim i rajskim planetima. To je istina bez sumnje.

Jednom je živio veliki kralj po imenu Hariscandra, koji je bio car svijeta i osoba velikog integriteta i istine. Njegova žena se zvala Candramati i imala je sina po imenu Lohitashva. Po sili sudbine, Hariscandra, je izgubio svoje veliko kraljevstvo i prodao ženu i sina. Pobožni kralj postao je obični sluga ljudi koji jedu pse, koji su ga je natjerali da bude čuvar na krematoriju. Čak i dok je radio ovakvu službu, nije odbacio svoju dobrotu kao ni soma-rasa, čak i kada se miješa sa drugim tekućinama, ne gubi svoju sposobnost za besmrtnosti."

Kralj je mnogo godina proveo u ovakvom stanju. Onda je jednog dana tužno pomislio, "Što da radim, Gdje da idem, Kako se mogu osloboditi ovoga stanja." Tako je upao u ocean tuge i očajavanja."

Jednoga dana veliki mudrac Gautama Muni prolazio je pokraj, te vidio kralja i sretno pomislio; Ah, Gospodin Brahma je stvorio brahmane samo da pomažu drugim ljudima." Hariscandra je odao ponizno poštovanje mudracu. Sklopljenih ruku je stao pred Gautama Munija i ispričao mu svoju tužnu priču. Gautama Muni bio je začuđen čuvši kraljevu priču. Pomislio je, "Kako je ovaj moćan kralj postao sakupljač odjeće s mrtvih?" Sažalivši se nad kraljem, Gautama Mumi, ga je uputio kako da se pročisti postom.

Gautama Muni reče: "O kralju, za vrijeme tamne četrnaestodnevnice mjeseca Bhadrapada (kolovoz-rujan) nastupa vrlo povoljan i hvale vrijedan Ekadasi, Aja (Annada), koji uklanja sve grijehe. Ustvari, ovaj Ekadasi je toliko povoljan, da samo ako postiš ne čineći nikakva druga povoljna djela, svi tvoji grijesi će biti poništeni. Na tvoju sreću on dolazi za sedam dana. Stoga ti savjetujem da taj dan postiš i ostaneš budan cijelu noć. Ako me poslušaš, sve posljedice tvojih grešnih djela će se poništiti. O Harishchandra, došao sam ti sad zbog tvojih prošlih pobožnih djela. Sad je sva sreća je u tvojim rukama." Rekavši to veliki mudrac Sri Gautama Muni nestao je iz njegove vizije.

Kralj Harishchandra slijedio je savjete posta Gautama Munija na ovaj sveti dan Aja Ekadasija. O, Yudhisthira, budući je kralj postio na taj dan, posljedice njegovih prijašnje grijeha odjednom su bile izbrisane. O lave među kraljevima, samo pogledaj moć ovog Ekadasija. On odjednom uništava sav jad od kojeg osoba pati kao i rezultate prošlih karmičkih djelatnosti. Zato su sve Hariscandrine nevolje bile uklonjene. Samo zbog moći ovog prekrasnog Ekadasija ponovno je bio ujedinjen sa svojom ženom i sinom, koji su bili umrli, ali su sada oživili.

U rajskim predjelima deve (polubogovi) počeli su udarati na svoje nebeske bubnjeve bacajući cvijeće po Hariscandri, njegovoj kraljici i njegovom sinu. Zahvaljujući blagoslovima Ekadasija, vratio je svoje kraljevstvo bez ikakvih poteškoća. Čak, štoviše, kad je Kralj Hariscandra napustio planet, svi njegovi rođaci i podanici su s njim otišli u duhovni svijet.

O Pandava, tko god posti na Aja Ekadasi zasigurno će se osloboditi svih svojih grijeha i dostići duhovni svijet. A onaj tko čuje i proučava slave ovog Ekadasija stječe dobrobiti dobivene žrtvovanjem konja.

Tako završava pripovijest o slavama Bhadrapad-krshna-Ekadasija, ili Aja Ekadasija, iz Brahmavaivarta Purane.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 47 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4878 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::