Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Sve što radiš, sve što jedeš, sve što nudiš ili daješ i sve strogosti koje vršiš - o Kuntin sine, ponudi Meni.
-- Bhagavad-gita 9.27 --
Pojmovnik ::
 

Sat-tila Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Bhakta Ivan A.
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 

Iz Bhavishya-uttara Purane

Sri Daalbhya Rishi upita Pulastya Munija; Kada duhovna duša dođe u dodir s materijalnom energijom, odmah počinje s vršenjem grešnih djela, kao što su krađa, ubijanje i nezakonit seks.

Može počiniti i ostala grozna grešna djela, kao što je ubojstvo brahmane. O najčišća osobo, molim te reci mi kako te nesretne duše mogu izbjeći odlazak na paklene planete. Ljubazno te molim reci mi kako se, davajući sasvim malo milostinje, osoba može lako osloboditi grešnih posljedica.

Palastya Muni odgovori; O sretniče, pitaš me važno i povjerljivo pitanje, koje mi nisu postavili čak ni Brahma, Visnu, Siva pa ni Indra. Molim te, pažljivo poslušaj moj odgovor.

Dolaskom mjeseca Magha (siječanj - veljača), osoba se treba okupati, obuzdavajući svoja osjetila treba se odreći strasti, ljutnje, ponosa, ljubomore, zanovijetanja i pohlepe, i treba meditirati na Svevišnju Božansku Osobu Gospodina Sri Krsnu. Zatim treba sakupiti kravlju balegu prije nego padne na tlo, i nakon što je pomiješa sa sezamom i pamukom, napraviti 108 kuglica.

Ovo se treba napraviti na dan kada će se pojaviti zviježđe Purva-ashadha nakshatra. Zatim se osoba treba pridržavati pravila i propisa Sri Ekadasija, koje ću ti sada objasniti.

Nakon kupanja, osoba koja namjerava slaviti Ekadasi treba obožavati Vrhovnog Gospodina, dok se moli Gospodinu Sri Krsni mantrajući Njegova Sveta Imena, mora obećati da će se pridržavati posta na Ekadasi. Mora cijelu noć ostati budan i izvoditi homa (vatrenu žrtvu). Zatim bhakta treba izvesti Arati obred za zadovoljstvo Gospodina – Koji drži školjku, disk i topuz u Svojim rukama – i ponuditi Njegovim stopalima smjesu od sandalovine, kađenje, kamfor, svijetleću ghee lampu i ukusno pripremljenu hranu.

Zatim bhakta treba ponuditi 108 kuglica od kravlje balege, sezamove sjemenke i pamučnu vatu u žrtvenu vatru dok mantra Gospodinova Sveta Imena kao što je Purusa i druga imena.

Tokom cijelog dana i noći treba se, također, pridržavati standardnih Ekadasi vrata (posta, koji je u ovom slučaju post od svih vrsta žitarica i mahunarki). Za ovu prigodu osoba treba ponuditi Gospodinu tikvice, kokos i guavu. Ako nema nešto od ovog može u zamjenu ponuditi betelove orahe.

Bhakta se treba ovako moliti Gospodinu Sri Janardani, dobročinitelju svih živih bića:

''O Gospodine Sri Krsna, Ti si najmilostivija Božanska Osoba i osloboditelj svih palih duša. O, Gospodine, pali smo u ocean materijalnog života. Molimo Te budi milostiv prema nama. O lotosooko božanstvo, molimo Te prihvati naše najponiznije poštovanje. O zaštitniče cijelog svijeta, nudimo Ti naše ponizno poštovanje iznova i iznova. O Vrhovni Duše, O Vrhovna Osobo, O podrijetlo svih naših predaka, molimo Tebe i Tvoju vječnu ženu, Srimati Laxmi-devi, da primite ove skromne darove''

Bhakta bi tada trebao pokušati zadovoljiti kvalificiranog brahmanu sa srdačnom dobrodošlicom, posudom punom vode (purna kumbha), suncobranom, parom cipela, i odjećom (odjeća – dhoti i anga vastra), i u isto ga vrijeme zatražiti da udjeli svoj blagoslov, pomoću kojeg osoba može razviti čistu ljubav prema Gospodinu Sri Krsni.

U skladu s vlastitim mogućnostima, osoba bi brahmani trebala pokloniti crnu kravu, pogotovo ako je osoba upućena u Vedske spise. Osoba mu također treba ponuditi pune posude sezamovih sjemenki.

O uzvišeni Daalbhya Muni, crne sezamove sjemenke su posebno povoljne za svečanost obožavanja i žrtvenu vatru, dok su bijele i smeđe sjemenke namijenjene davanju kvalificiranom brahmani za jelo. Onaj tko je u mogućnosti dati obadvije vrste sezamovih sjemenki (bijele i smeđe) naročito na ovaj Sat-tilaa Ekadasi dostići će, najmanje rajske planete nakon što napusti sadašnje tijelo.

Na ovaj Ekadasi vjernik treba, (1) okupati se u vodi u kojoj se nalaze sjemenke sezama, (2) premazati tijelo kremom od sezamovih sjemenki, (3) ponuditi sjemenke sezama u žrtvenu vatru, (4) jesti sjemenke sezama, (5) dati sjemenke sezama u milostinju, i (6) primiti milostive darove od sezama. To je 6 (sat) načina na koje se sjemenke sezama (tilaa) koriste za duhovno pročišćavanje na ovaj Ekadasi. Zato se ovaj Ekadasi i zove Sat-tilaa Ekadasi.   

Veliki Devarsi Narada Muni jedanput je pitao Svevišnju Božansku Osobu, Sri Krsnu, O moćni naoružani Gospodine, O Ti koji si tako ljubazan prema svojim voljenim bhaktama, molim Te primi  moje najponiznije poštovanje. O Yadava, ljubazno Te molim reci mi kakve dobrobiti stječe osoba koja štuje Sat-tilaa Ekadasi. 

Gospodin Sri Krsna odgovori; O najbolji od dva puta rođenih brahmana, ispričat ću ti događaj koji sam osobno vidio.

Nekada davno na zemlji živjela je stara brahmani koja Me svaki dan je Obožavala kontrolirajući osjetila. S vjerom se pridržavala mnogih postova, posebno na, za Mene važne dane (raznovrsne dane Mojih pojava – Janmaasthami, Rama – navami, Vamana Dvadasi, Nrisimha Caturdasi, Varaha Dvadasi, Gaura Purnimu, ...) i s punom Me predanošću služila, bez ikakvih osobnih motiva. Zbog svojih strogih postova veoma je smršavila i oslabila. Davala je milostinju brahmanama i mladim djevojkama (kanyas), čak im je i svoju kuću htjela dati u milostinju. O najbolji od brahmana, iako je ova duhovno svjesna žena uvijek davala velikodušne milostinje dostojnim ljudima, imala je neobičnu naviku da nikad ne daje u milostinju hranu brahmanama i polubogovima.

Počeo sam razmišljati o ovom neobičnom propustu; Ova osobita žena pročistila se posteći za sve povoljne prigode privrženo Me obožavajući. Zbog tog je bez sumnje postala prikladna da uđe u Moje osobno prebivalište, koje je nedostižno običnim osobama. Zato sam sišao na ovaj planet da bi joj se približio,  prerušio sam se u sljedbenika Gospodina Sive, dodavši još vjenac od lubanja oko vrata i posudu za prošenje (kumandalu) u ruke.

Čim sam joj prišao, upitala Me; O poštovani, iskreno mi reci zašto si došao preda me?

Odgovorio sam; O krasotice, došao sam kako bi dobio malo svetih darova od tebe. – nakon toga ona je bijesno bacila grumen prljavštine u Moju posudu! O, Narada Muni, polako sam se okrenuo i vratio se u Svoje prebivalište, začuđen neobičnom reakcijom ove plemenite brahmani, izmješne uzvišenom velikodušnosti i škrtosti.

Na kraju je ova stroga dama zahvaljujući postovima i milostinji dostigla duhovni svijet u svom tijelu.

A grumen prljavštine koji mi je dala pretvorio sam u lijepu kuću. Međutim, O Naradaji, ova je osobita kuća, baš kao i prljavština, bila lišena svih jestivih žitarica, kao i namještaja i ukrasa, i kad je ušla u nju zatekla je samo prazan prostor.

Zato Mi je prišla i ljutito rekla; Za mnogo povoljnih prilika sam postila, i zbog toga mi je tijelo oslabilo. Obožavala sam Te i molila Ti se na mnogo različitih načina jer si Ti istinski gospodar i zaštitnik cijelog univerzuma. Usprkos tome u mom novom domu nema ni bogatstva ni hrane, O Janardana, molim Te reci mi zašto?

Odgovorio sam joj; Molim te vrati se kući. Kasnije će žene polubogova doći do tebe, radoznale, da vide tko je to nov došao, ali im ti nemoj otvoriti prije nego što ti opišu slave i važnost Sat-tilaa Ekadasija.

Čuvši to, vratila se kući. Kad su napokon žene polubogova došle, u glas su rekle; O ljepotice, došle smo te posjetiti, otvori nam vrata da te vidimo.

Ona im odgovori; O najdraže moje, ako želite da vam otvorim, morat ćete mi opisati milosti koje se stječu pridržavanjem svetog posta na Sat-tilaa Ekadasi. Ali na njezino pitanje nijedna od žena ne odgovori.

Kasnije su se, međutim, vratile i jedna od žena joj je ljubazno opisala uzvišeno svojstvo ovog svetog Ekadasija. I kada im je naposljetku otvorila vrata, vidjele su da nije ni poluboginja ni Gandhavi ni demonica, pa ni Naga-patni. Bila je jednostavna i obična ljudska žena.

Od tada je ova dama postila svaki Sat-tilaa Ekadasi, koji istovremeno donosi SVA materijalna zadovoljstva i oslobođenje.

Na kraju je zaslužila lijepo pokućstvo i žitarice za svoj dom. Osim toga, njezino obično materijalno tijelo pretvorilo se u predivno duhovno tijelo načinjeno od sac-cid-annanda (vječnosti, spoznaje i blaženstva), i blagom naravi.

Tako, milošću i slavom Sat-tilaa Ekadasija, i ona i njezin novi dom u duhovnom svijetu napokon su postali blistavi, veličanstveni i okićeni zlatom, srebrom, draguljima i dijamantima.

O Naradaji, osoba se ne bi trebala razmetati slavljenjem Ekadasija iz pohlepe, u nadi da će steći bogatstvo, na taj nepošten način. Ustvari, trebao bi nesebično darovati sjemenke sezama, odjeću, i hranu sukladno svojim mogućnostima, tako će steći dobro zdravlje i ojačati duhovnu svjesnost, rođenje za rođenjem. Na kraju će se osloboditi okova ovog svijeta i doći u Gospodinovo vrhovno prebivalište gdje će uživati. To je Moje mišljenje, O najbolji od polubogova.

O Daalbhya Muni, Pulastya Rishi zaključi; onaj tko pravilno slavi ovaj predivni Sat-tilaa Ekadasi s velikom vjerom oslobodit će se svih vrsta siromaštva – duhovnih, mentalnih, fizičkih, socijalnih i intelektualnih – kao i svih vrsta nesreća i zlih predznaka (sakuna). Ustvari, slijeđenjem posta na ovaj Ekadasi, davanjem milostinje, žrtvovanjem ili jedenjem sezamovih sjemenki, osoba se bez dvojbe oslobađa svih grijeha. I ne treba se pitati kako je to moguće.

Rijetka duša koja pravilno slijedi ove postupke o milostinji u povoljnom pobožnom raspoloženju, sljedeći Vedske propise, na kraju će se osloboditi svih grešnih djela i vratiti nazad k Bogu, vratit će se u duhovni svijet.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 61 posjetitelj online
 
 
Ova stranica pogledana je 5794 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::