Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko poznaje transcendentalnu prirodu Moje pojave i Mojih djelatnosti po napuštanju tijela više se ne rađa u materijalnom svijetu, već dostiže Moje vrhovno prebivalište.
-- Bhagavad-gita 4.9 --
Pojmovnik ::
 

Haridasa Thakura    Haridāsa Ṭhākura

 
Veliki bhakta Gospodina Caitanye Mahaprabhua; poznat kao namacarya, učitelj koji je vlastitim primjerom podučavao pjevanju svetih imena.
 
 

Inkamacija je Brahme i Prahlada Maharaje.

Iako rođen u muslimanskoj obitelji bio je Gospodinov čisti bhakta i pratilac Gospodina Caitanye. Svaki dan je mantrao 300 000 Svetih Imena (Hare Krsna) i obožavao biljku Tulasi. Bio je poznat po svojoj toleranciji. Zajedno s Advaitom Acaryjom pjevao je i plesao u noći pojave Gospodina Caitanye. Advaita Acarya dao mu je prvi tanjur Sraddha ponude za Svoje pretke (tako pokazavši da ga smatra najboljim brahmanom). Smatra se Nama-acaryom.

 

Bio je pretučen bičem na 22 tržnice.

Prvo ga je testirala prostitutka a potom Maya Devi osobno. Njegovo čisto mantranje je promjenilo njihov um tako da su obje počele mantrati Sveta Imena.

Jednom kada je prisustvovao raspravi o važnosti mantranja Svetih Imena, kastinski brahmana Gopala Cakravarti ga je uvredio i tako dobio koleru. U dramama s Krsna Caitanyom uvijek je glumio šefa policije.

Kasnije je živio u Puriju na obali oceana. Danas se to mjesto zove Siddha-bakula-matha. I dan danas tu se može vidjeti drvo čije deblo izgleda kao da nije živo a na granama mu lista prelijepo lišće. Mantrao je i danju i noću. Nitko ne može opisati njegove uzvišene osobine. Gospodin Caitanya mu je stalno donosio mahaprasadam Gospodina Jagannathe pošto on, kao musliman, nije mogao ući u hram.

Napustio je tijelo kao najveći yogi osjetivši da će Caitanya Mahaprabhu završiti svoje zabave na planetu (stavio je Njegova lotosova stopala u svoje srce, uzeo prašinu s lotosovih stopala okupljenih bhakta i, pjevajući Sveto Ime "Sri Krsna Caitanya", promatrao Njegovo lice dok su mu suze ljubavi tekle iz očiju).

Sam Gospodin izvršio je pogrebnu ceremoniju i odnijeo tijelo do mora. Osobno je pokopao tijelo, prekrio ga pijeskom i izgradio samadhi. Nakon toga osobno je zamolio trgovce da Mu daju Jagannathov prasadam u milostinju koji je razdjelio bhaktama. Caitanya Mahaprabhu je rekao: "Od današnjeg dana, ovo more je postalo veliko mjesto hodočašća, svatko tko pjeva i pleše pored samadhija Haridas Thakure, ubrzo će dostići milost Krsne."

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 33 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2589 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::