Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko je tako transcendentalno utemeljen odmah spoznaje Vrhovni Brahman i ostaje potpuno radostan. Nikada ne jadikuje niti za ičim žudi. Jednako se ophodi prema svakom živom biću. U takvom stanju dostiže čisto predano služenje Mene.
-- Bhagavad-gita 18.54 --
Pojmovnik ::
 

Maruta

 
Kralj i Aviksitov sin. Bio je poznat po raskošnim žrtvovanjima. Yudhisthira je pronašao ogromne količine zlata koje su ostale nakon takvih žrtvovanja.
 
 

Jedan je od velikih careva svijeta. Vladao je svijetom prije vladavime Maharaje Yudhisthire.

Bio je sin Maharaje Aviksita i veliki štovatelj boga Sunca.

Njegov brat, Samvrata bio je poznati svećenik, suparnik Brhaspatija, učenog svećenika polubogova. Vodio je žrtvovanje zvano sankara-yajna s kojim je Gospodin bio vrlo zadovoljan da mu je darovao jedan zlatni planinski vrh. Taj se vrh nalazi negdje na planinama Himalajama i suvremeni pustolovi mogu pokušati da ga tamo pronađu.

Bio je tako moćan car da su posljednjeg dana žrtvovanja njegovu palaču posjetili polubogovi s drugih planeta, kao što su Indra, Candra i Brhaspati. Budući da je na raspolaganju imao zlatni vrh, imao je zlata koliko je htio. Krov iznad žrtvenog oltara bio je izrađen od čistog zlata. Ponekad bi, na svakodnevne obrede žrtvovanja, zvao stanovnike Vayuloke (planet boga vjetra) da bi pomogli pri kuhanju, dok je skup polubogova na tim žrtvovanjima vodio Visvadeva.

Svojim stalnim pobožnim djelima iskorijenio je sve vrste bolesti svoga kraljevstva. Svi stanovnici viših planeta, kao što su Devaloka i Pitrloka, bili su zadovoljni njegovim žrtvenim obredima. Svakog bi dana učenim brahmanama darovao posteljinu, ugodna sjedala, nosiljke i obilje zlata. Zbog velikodušne milostinje i bezvrojnih obreda žrtvovanja kralj raja Indradeva, bio je s njime potpuno zadovoljan i uvijek mu je želio dobro.

Zahvaljujući svojim pobožnim djelima, ostao je mlad cijeloga života i  i vladao je svijetom tisućama godina, okružen zadovoljnim podanicima, ministrima, zakonitom ženom, sinovima i braćom. Čak je i Gospodin Krsna hvalio njegova pobožna djela. 

Dao je svoju jedinu kćer Maharaji Angiri i njegovim blagoslovima bio uzdignut u rajsko kraljevstvo. Najprije je želio ponuditi mjesto svećenika svojih žrtvovanja učenom Brhaspatiju, ali polubogovi su odbili jer je kralj bio samo obično ljudsko biće, stanovnik Zemlje. Bilo mu je veoma žao zbog toga, ali je po savjetu Narade Munija na taj položaj postavio Samvartu i uspješno izvršio svoju zadaću.



Srimad Bhagavatam 1.12.33s

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 152 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 609 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::