Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko je tako transcendentalno utemeljen odmah spoznaje Vrhovni Brahman i ostaje potpuno radostan. Nikada ne jadikuje niti za ičim žudi. Jednako se ophodi prema svakom živom biću. U takvom stanju dostiže čisto predano služenje Mene.
-- Bhagavad-gita 18.54 --
Pojmovnik ::
 

Matsya (-avatar)    Matsya (-avatar)

 
Oblik Gospodina Visnua nalik ogromnoj ribi, jedan od dasa-avatara, deset najpoznatijih inkarnacija Gospodina. Matsya se pojavio na kraju Čaksusa manvantare kako bi od potopa u svemiru spasio sljedećeg Manua, sedam mudraca i Vede.
 
 

Maharaja Parikšit reče:
Svevišnji Gospodin Hari vječno je utemeljen u Svom transcendentalnom položaju, a ipak silazi u ovaj materijalni svijet i manifestira se u raznim inkarnacijama. Gospodinova prva inkarnacija je inkarnacija u obliku velike ribe. O najmoćniji Sukadeva Goswami želim da mi opišeš zabave te inkarnacije.

Sukadeva Goswami reče:
O kralju, da bi zaštitila krave, brahmane, polubogove, bhakte, vedsku literaturu, principe religije i principe namijenjene ostvarivanju svrhe života, Svevišnja Božanska Osoba prihvaća oblike inkarnacija.

Poput zraka, koji prolazi kroz različite atmosfere, Svevišnji Gospodin je uvijek transcendentalan, iako se ponekad pojavljuje kao ljusko biće, a  ponekad kao životinja. Pošto je iznad materijalnih guna prirode, ne dolazi pod utjecaj viših i nižih oblika života.

O kralju Parikšite, na kraju prošlog milenijuma, na kraju Brahminog dana, pošto Brahma spava tokom noći, došlo je do uništenja i tri svijeta su bila preplavljena vodom oceana.

Na kraju Brahminog dana, kada je Brahma postao pospan i poželio leći, Vede su se emanirale iz njegovih usta i veliki demon Hajagriva je ukrao vedsko znanje.

Shvativši djela velikog demona Hajagrive, Svevišnja Božanska Osoba Hari, koji je pun sveg obilja, poprimio je oblik ribe i spasio Vede ubivši demona.

U Ćakšaša-manavantari živio je kralj Satjavrata, koji je bio veliki bhakta Svevišnje Božanske Osobe. Satjavrata je vršio strogosti živeći samo od vode. O ovom [sadašnjem] milenijumu, kraj Satjavrata je postao Vivasvana, kralj sunca i poznat kao Šraddhadeva. Milošću Svevišnje Božanske Osobe dobio je položaj Manua.

Jednog dana, dok je kralj Satjavrata vršio strogosti nudeći vodu na obali rijeke Krtamale, u vodi koju je držao u svojim dlanovima pojavila se mala riba.

O potomče Bharte, kralju Parikšite, kralj Dravidadeše, Satjavrata, bacio je tu ribu u vodu rijeke, zajedno sa vodom u njegovom dlanu.

Jadna mala riba molećivim je glasom rekla kralju Satjavratu koji je bio vrlo milostiv; "Dragi moj kralju, zaštitniče nesretnih, zašto Me bacaš u vodu rijeke u kojoj žive druge vodene životinje koje Me mogu ubiti? Jako se plašim tih životinja."

Da bi zadovoljio sebe, ne znajući da je ta riba Svevišnja Božanska Osoba, kralj Satjavrata s velikim je zadovoljstvom odučio pružiti ribi zaštitu. Dirnut ribinim molećivim riječima, milostivi kralj stavio je ribu u vrč za vodu i odnio ju kući.

Ali za jednu noć riba je toliko narasla da se više nije mogla udobno kretati u vrču za vodu. Tada se obratila kralju slijedećim riječima; "Dragi moj kralju, ne sviđa mi se da živim u ovom vrču uz tako velike teškoće. Zato te molim pronađi mi bolji rezervoar vode u kojem mogu udobnije živjeti.

Izvadivši ribu iz vode, kralj ju je bacio u veliki bunar, ali riba je u istom trenutku narasla dva metra.

Riba je onda rekla; dragi moj kralju, ne mogu sretno živjeti u ovom rezervoaru vod. Molim te daj mi prostraniji rezervoar vode, jer sam uzela tvoje utočište.

O Maharaja Parikšite, kralj je izvadio ribu iz  bunara i bacio je u jezero, ali riba je opet poprimila gigantski oblik koji je premašio veličinu jezera.

Riba je onda rekla; O kralju, ja sam velika vodena životinja i ova voda uopće nije pogodna za Mene. Molim te, pronađi način da me spasiš. Bilo bi bolje da me staviš u vodu jezera koje neće nikada presušiti.

Kada ga je riba tako zamolila, kralj Satjavrata Ju je odnio do najvećeg rezervoara vode, ali kada se pokazalo da ni on nije dovoljno velik, kralj je divovsku ribu na kraju bacio u ocean.

Dok Ju je bacao u ocean, riba reče kralju Satjavrati; " O junače, u ovoj vodi žive moćne ajkule koje će Me pojesti. Zato me ne bi trebao bacati ovdje.!

Kad je čuo ove umilne riječi Svevišnje Božanske Osobe u obliku ribe, kralj Ju je zbunjeno upitao; "Tko si Ti, Gospodine? Samo nas zbunjuješ. Gospodine moj, u jednom si Se danu ekspandirao stotine milja, prekrivši vodu rijeke i oceana. Prije toga, nisam ni vidio ni čuo o takvoj životinji. Gospodine moj, Ti si sigurno neiscrpna Svevišnja Božanska Osoba Narajana, Šri Hari. Poprimio si oblik vodene životinje da bi ukazao milost svim živim bićima. O Gospodine moj, gospodaru stvaranja, održavanja i uništenja, o najbolji od uživalaca, Gospodine Višnu, Ti si vođa i odredište predanih bhakta poput nas. Zato mi dozvoli da Ti odam svoje ponizno poštovanje. Sve Tvoje inkarnacije se pojavljuju i provode Svoje zabave za dobrobit svih živih bića. Zbog toga, Gospodine moj, želim znati svrhu zbog koje si poprimio oblik ribe. O Gospodine moj,  čije su oči nalik na latice lotosa, obožavanje polubogova, koji su pod utjecajem tjelesnog shvaćanja, u svakom je pogledu besplodno. Ali, pošto si Ti najbolji prijatelj i najdraža Nad-duša svakog, obožavanje Tvojih lotosovih stopala nikada nije beskorisno. Zato si ispoljio Svoj oblik ribe.

Šukadeva Gosvami reče:
Saslušavši riječi kralja Satjavrata, Svevišnja Božanska Osoba, koja je na kraju juge poprimila oblik ribe da bi pružila dobrobit Svom bhakti i uživala u Svojim zabavama u vodi potopa, odgovorila je sljedeće.

Svevišnja Božanska Osoba reče;
O kralju, pokoritelju svojih neprijatelja, za tri dana, tri svijeta – Bhuh, Bhuvah i Svah – uroniti će u vodu potopa. Kada sva tri svijeta urone u vodu, pred tobom će se pojaviti velika lađa koju ću Ja poslati. Nakon toga, o kralju, sakupit ćeš sve vrste ljekovitog bilja i sjemenja i staviti ćeš ih u veliku lađu. U pratnji sedam ršija, okružen svim vrstama bića, ukrcat ćeš se na lađu i sa svojim suputnicima bez mrzovolje lako putovati oceanom potopa, na kome će jedina svijetlost biti sjaj velikih ršija. Tada dok vjetrovi budu bacali lađu uokolo, priveži lađu za Moj rog uz pomoć velike zmije Vasuki, jer Ja ću se nalaziti pored vas. O kralju vučići lađu na kojoj se nalaziš ti i sedam ršija, putovat ću vodom uništenja sve dok ne prođe noć Brahminog dremeža.

(Ovo uništenje se nije odigralo za vrijeme Brahmine noći već za vrijeme Brahminog dana. Iako je bio dan, Brahma je nakratko osjetio pospanost, po vrhovnoj volji Gospodina.)

Podariti ću ti milost i sve ću ti podrobno objasniti. Zbog tvojih pitanja, u tvom srcu će biti razotkriveno sve o Mojim slavama poznatim kao param brahma. Tako ćeš znati sve o Meni.

Pošto je tako poučio kralja, Svevišnji Gospodin odmah je iščeznuo. Kralj Satjavrata je onda počeo iščekivati  vrijeme o kojem je Gospodin govorio.

Prostrvši kaša travu sa vrhovima okrenutim prema istoku, sveti kralj je sjeo na travu i okrenut prema sjevero – istoku počeo meditirati na Svevišnju Božansku Osobu – Višnua, koji je poprimio oblik ribe.

Nakon toga, gigantski oblaci počeli su izlijevati bujice vode, a ocean, koji je sve više i više rastao, počeo je plaviti zemlju, preplavljujući čitav svijet.

Sjetivši se naredbe Svevišnje Božanske Osobe, Satjavrata je vidio lađu kako mu se približava. Tako je sakupio ljekovito bilje i puzavice i u patnji svetih brahmana popeo se na palubu lađe.

Zadovoljni kraljem, sveti brahmane su rekli; " O kralju, molimo te meditiraj na Svevišnju Božansku Osobu, Kešavu, on će nas spasiti od ove neminovne opasnosti i pobrinuti se za našu sreću."

Potom, dok je kralj meditirao na Svevišnju Božansku Osobu, u oceanu se pojavila velika zlatna riba. Riba je imala jedan rog i bila je duga osam miliona milja. Slijedeći uputstva koja mu je ranije dala Svevišnja Božanska Osoba, kralj je privezao lađu za rog ribe, koristeći zmiju Vasuki kao uže. Tako je, zadovoljan, počeo upućivati Gospodinu molitve.

Nakon što je kralj uputio molitve Svevišnjem Gospodinu koji je poprimio oblik ribe, Gospodin mu je plivajući u vodi potopa objasnio Apsolutnu Istinu.

Dok je sjedio u lađi, kralj Satjavrata je zajedno sa velikim svetim mudracima slušao uputstva Svevišnje Božanske Osobe o samospoznaji. Sva ta uputstva su potjecala iz vječne vedske literature. Tako ni kralj ni mudraci nisu imali nikakvih sumnji o Apsolutnoj Istini.

Milošću Gospodina Višnua, kralju je bilo razotkriveno svo vedsko znanje.

Ova priča o kralju Satjavrati i inkarnaciji Svevišnje Božanske Osobe Višnua velika je transcendentalna pripovijest. Svatko tko čuje ovu priču biva izbavljen od posljedica grešnog života. Onaj tko recitira ovaj opis Matsja inkarnacije i kralja Satjavrate sigurno će ostvariti sve ambicije i nesumnjivo se vratiti kući, nazad Bogu.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 50 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 885 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::