Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek misli na Mene, postani Moj bhakta, obožavaj Me i odavaj Mi poštovanje. Tako ćeš sigurno doći k Meni. To ti obećavam, jer si Moj veoma drag prijatelj.
-- Bhagavad-gita 18.65 --
Pojmovnik ::
 

Priča o Ekadasiju - Kako i zašto je nastao

 
14. poglavlje Padma Purane
 
 

Srila Vyasadeva objašnjava svom učeniku Jaimini Rsiju o pojavi Ekadasi i o dobrobitima posta na Ekadasi:

"Na početku materijalne kreacije, Svevišnji Gospodin je stvorio pokretna i
nepokretna živa bića unutar ovog svijeta građenog od pet grubih materijalnih elemenata. Usporedno, u svrhu kažnjavanja ljudskih bića, stvorio je osobu koja je bila otjelovljenje grijeha (Papapurusa).

Različiti dijelovi tijela ove osobe bili su sazdani od različitih grješnih aktivnosti. Njegova glava je napravljena od grijeha ubojstva brahmane, dva oka od grijeha ispijanja intoksicirajučih sredstava, usta od grijeha krađe zlata, Uši su mu stvorene od grijeha zabranjenog odnosa sa ženom duhovnog učitelja, nos od grijeha ubojstva vlastite žene, a ruke su mu bile oblik grijeha ubojstva krave. Vrat mu je stvoren od grijeha krađe nakupljenog bogatstva, prsa od grijeha pobačaja, donji dio prsa od grijeha preljuba, trbuh od grijeha ubojstva rođaka, pupak mu je stvoren od grijeha ubojstva onih koji ovise o njemu, a struk od grijeha vlastitog precjenjivanja. Bedra su mu stvorena od grijeha guru-aparadhe, genitalije od grijeha prodaje vlastite kćeri, stražnjica od grijeha odavanja povjerljivih tema, stopala od grijeha ubojstva vlastitog oca, a kosa mu se sastojala od manje grješnih djela. Na ovaj način stvorena je grozna osoba koja je utjelovljivala sve grješne djelatnosti i poroke. Boja kože mu je bila crna, a oči žute. On zadaje veliku bol i bijedu grješnim osobama."

Vidjevši ovo otjelovljenje grijeha, Svevišnja Božanska Osoba, Visnu, počne misliti u sebi: "Ja sam stvoritelj bijede i sreće za sva živa bića. Ja sam njihov gospodar jer sam stvorio ovo otjelovljenje grijeha koje uznemiruje sve nepoštene, prevarantske i grješne osobe. Sada moram stvoriti nekoga tko će kontrolirati ovu osobu." Tada Sri Bhagavan stvori Yamaraju i razne paklene planetarne sustave. Ona živa bića koja su vrlo grješna, nakon smrti će biti poslana Yamaraji koji će ih, prema njihovim grijesima, poslati u određene dijelove pakla da pate.

Nakon ovih prilagodbi, Svevišnji Gospodin, koji daje bijedu i sreću živim bićima, otiđe do doma Yamaraje uz pomoć Garude, kralja svih ptica. Kad je Gospodin Visnu stigao, Yamaraja Mu odmah opere stopala i počne Ga obožavati. Nakon toga Mu je ponudio da sjedne na zlatno prijestolje. Kad je Svevišnji Gospodin Visnu sjeo na prijestolje, začuo je glasno zapomaganje iz smjera juga. Iznenadio se i upitao Yamaraju: "Odakle dolazi ovaj glasan plač?"

Yamaraja mu odgovori; "O Deva!  Razna živa bića iz zemaljskih planetarnih sustava su pala u područje pakla. Jako pate zbog svojih nedjela. Grozno zapomažu jer ispaštaju zbog svojih loših djela iz prošlosti."

Čuvši to, Svevišnji Gospodin Visnu odmah otiđe u predjele pakla na jugu. Kad su Ga stanovnici vidjeli počeli su još jače zapomagati. Srce Svevišnjeg Gospodina ispuni se samilošću i On pomisli: "Ja sam stvorio ovo potomstvo i ono sad zbog Mene pati."

Srila Vyasadeva nastavi: "Odjednom iz Njegova tijela manifestira se božanstvo mjesečevog dana Ekadasi. Razna grješna živa bića počeše nakon toga slijediti zavjete Ekadasi i brzo se uzdignu na razinu Vaikunthe.

Dragi moj Jaimini, zbog toga je mjesečev dan Ekadasi sam oblik Svevišnjeg Gospodina Visnua i Nadduše u srcima svih živih bića. Sri Ekadasi je krajnja pobožna aktivnost i na samom je vrhu svih zavjeta."

Prateći uspon Sri Ekadasi, osoba koja je sam oblik grješnih aktivnosti postepeno je shvatila njezin utjecaj. Sa sumnjama u srcu prišao je Gospodinu Visnuu i počeo Mu upućivati mnoge molitve. Gospodin Visnu je postao jako zadovoljan i rekao; "Jako si Me zadovoljio svojim lijepim molitvama. Kakav blagoslov želiš?"

Papapurusa odgovori: "Ja sam Tvoj stvoreni potomak i ja sam taj od kojeg Si želio da uznemiruje jako grješna živa bića. Ali sada, zbog utjecaja Sri Ekadasi, skoro sam uništen! Oh Prabhu! Ako ja umrem, svi Tvoji djelići koji su prihvatili materijalna tijela će se osloboditi i vratiti se na Vaikunthu. Ako se sva živa bića oslobode, tko će onda nastaviti Tvoje djelatnosti? Neće biti nikoga tko bi vršio zabave na zemaljskim planetarnim sustavima! Oh Kesava! Ako želiš da se ove vječne zabave nastave, onda Te molim da me sačuvaš straha od Sri Ekadasi.

Nijedna pobožna djelatnost ne može me zarobiti, ali Ekadasi, budući da je Tvoj manifestirani oblik, može me spriječiti. Iz straha od Sri Ekadasi pobjegao sam i uzeo utočište ljudi, životinja, kukaca, planina, drveća, pokretnih i nepokretnih živih bića, rijeka, oceana, šuma, rajskih, zemaljskih i paklenih planetarnih sustava, polubogova i gandharva. Ne mogu naći mjesto gdje bih bio slobodan od straha od Sri Ekadasi. Dragi moj Gospodaru! Ja sam proizvod Tvoje kreacije i zbog toga me milostivo uputi na mjesto gdje bez straha mogu boraviti."

Srila Vyasadeva reče Jaiminiju; "Nakon što je ovo rekao, otjelovljenje svih grješnih djela (Papapurusa) padne do stopala Svevišnjeg Gospodina Visnua koji uništava sve bijede i počne plakati."

Promatrajući stanje Papapuruse Gospodin Visnu smijući se počne govoriti; "O Papapurusa! Ustani i prestani jadikovati! Poslušaj Me, a Ja ću ti reći gdje da ostaneš na povoljan mjesečev dan Ekadasi. Na dan Ekadasi, koja je dobrotvor sva tri svijeta, možeš uzeti utočište u žitaricama. Ne moraš više brinuti  jer moj oblik Sri Ekadasi Devi neće te više sprječavati."

Nakon što je dao instrukciju Papapurusi, Svevišnji Gospodin Visnu nestane, a Papapurusa nastavi sa svojim aktivnostima.

Zbog toga, osobe koje ozbiljno žele najveću dobrobit za dušu, nikada neće jesti žitarice na Ekadasi tithi. Prema uputi Gospodina Visnua svi oblici grijehova koji se mogu naći u materijalnom svijetu ulaze na taj dan u žitarice. Tko god slijedi Ekadasi oslobođen je svih grijehova i nikad ne odlazi u paklena područja. Ako netko ne slijedi Ekadasi zbog iluzije ipak se smatra najvećim grješnikom. Svakim zalogajem žitarica koji pojede, osoba sa zemaljskih planeta dobiva posljedice ubojstva milijuna brahmana. Izričito je potrebno da osoba odbaci jedenje žitarica na Ekadasi.

Snažno govorim ponovo i ponovo; "Na Ekadasi ne jedi žitarice, ne jedi žitarice, ne jedi žitarice! Bez obzira da li je osoba ksatriya, vaisya, sudra ili iz bilo koje obitelji, mora slijediti mjesečev dan Ekadasi. Time će se postići savršenstvo varne i asrama. Čak i ako netko slučajno slijedi pravila posta na Ekadasi, svi njegovi grijesi bivaju uništeni i vrlo lagano dostiže vrhovni cilj, boravište Vaikunthe."

 

Povezano:

-> Pojmovnik - Utpanna Ekadasi
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 50 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1226 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::