Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek pjevaju Moje slave i trudeći se s velikom odlučnošću, te Me velike duše neprestano predano obožavaju, klanjajući se preda Mnom.
-- Bhagavad-gita 9.4 --
Pojmovnik ::
 

Yogini Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Mataji Katarina L.
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 

Iz Brahma-vaivarta Purane...

Yudhishthira Maharaj reče: "O Vrhovni Gospodine, slušao sam o slavama Nirjala Ekadasia, koji se pojavljuje tijekom svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Jyeshtha (svibanj – lipanj). Sada bih želio čuti od Tebe o suddha Ekadasiju koji se pojavljuje tijekom tamne četrnaestodnevnice mjeseca ashadhe (lipanj – srpanj). Ljubazno mi opiši sve detalje, O ubojico demona Madhua (Madhusudana)."

Vrhovna Božanska Osoba, Sri Krsna, odgovori: "O kralju, naravno da ću ti reći sve o najboljem od svih dana postova, Ekadasiju koji dolazi tijekom tamnog dijela mjeseca Ashadhe. Slavni Yogini Ekadasi, otklanja sve vrste grješnih posljedica i nagrađuje vrhovnim oslobođenjem.

"O najbolji od kraljeva, ovaj Ekadasi oslobađa ljude koje se utapaju u beskrajnom oceanu materijalnog postojanja i dovodi ih na obalu duhovnog svijeta. U sva tri svijeta, on je poglavar svih dana posta. Sada ću ti otkriti istinu tako što ću ti ispripovijedati priču iz Purana."

"Kralj Alakapure – Kuvera, rizničar deva (polubogova) – bio je nepokolebljiv Bhakta Gospodina Shve. Zaposlio je slugu imenom Hemamali kao svog osobnog čuvara. Hemamali, koji je bio yaksa (kao i Kuvera), bio je vrlo zaljubljen u svoju prekrasnu ženu, Swarupavati, koja je imala velike, čudesne oči."

"Hemamalijeva dnevna dužnost bila je da posjeti jezero Manasarovara i da donese cvijeće za svog gospodara, Kuveru, koji je to cvijeće koristio kod puje za ponudu Gospodinu Sivi. Jednog dana, nakon što je ubrao cvijeće, Hemamali je umjesto gospodaru otišao svojoj ženi te tako zanemario ispunjenje svoje dnevne dužnosti, donošenja cvijeća za puju. Obuzet ljubavnim zanosom fizičke prirode sa svojom ženom zaboravio se vratiti u prebivalište Kuvere."

"O kralju, dok je Hemamali uživao sa svojom ženom, Kuvera je kao i obično započeo sa obožavanjem Gospodina Sive u svojoj palači i ubrzo otkrio da nema pripremljenog cvijeća za nuđenje u podnevnoj puji. Nedostatak tako važne stvari (upachara) razljutio je velikog kosad-yaksu (rizničara polubogova), te je upitao Yaksha, glasnika: "Zašto Hemamali prljavog srca nije došao sa dnevnom ponudom cvijeća? Idi i potraži točan razlog i osobno mi javi što si saznao." Yaksha se vratio i rekao Kuveri: "O dragi gospodine, Hemamali se izgubio u slobodnom uživanju u fizičkom odnosu sa svojom ženom".

"Kuvera je postao jako ljut kada je to čuo i smjesta je dao pozvati Hemamalija da dođe. Znajući da je propustio svoju dužnost prepuštajući se meditaciji na tijelo svoje žene, Hemamali je prišao gospodaru u velikom strahu. Hemamali mu je najprije odao svoje ponizno poštovanje te stao pred svojeg gospodara, čije su oči crvenjele od ljutnje a usne drhtale od bijesa. Tako razjaren, Kuvera je plačući govorio Hemamaliju: "O ti grješni nitkove! O uništavatelju vjerskih principa! Ti si hodajća uvreda za deve! Zato te proklinjem da patiš od bijele gube te da se odvojiš od svoje voljene žene! Sada zaslužuješ samo ogromne patnje! O budalo niska roda, smjesta napusti ovo mjesto i uputi se na niže planete te živi u patnjama!"

"I tako je Hemamali bio smjesta oboren iz milosti u Alakapuri te je obolio od užasne varijante bijele kuge. Probudio se u gustoj i zastrašujućoj šumi, gdje nije bilo ničeg za pojesti ili popiti. Tako su prolazili njegovi dani u bijedi, noću nije mogao spavati zbog boli. Patio je i ljeti i zimi, no zbog toga što je nastavio obožavati Gospodina Sivu  s vjerom, njegova svijest je ostala usredotočena i mirna. Iako umiješan u veliki grijeh i suočen  s posljedicama, zbog svoje pobožnosti sjećao se svojeg prošlog života."

"Nakon lutanja amo tamo, preko planina i preko polja, Hemamali je konačno došao podno prostranog lanca planine Himalaye. Tamo je imao predivnu dobru sreću da dođe u kontakt sa velikom svetom dušom Markandeyom Risijem, najboljim od isposnika, čiji je životni vijek opisan u spisu Sedam dana u životu Brahme."

"Markandeya Rishi je mirno sjedio u svojem asramu, izgledajući kao sjaj sekunde Brahme. Hemamali, osjećajući se vrlo grješno, stajo je na udaljenosti od veličanstvenog mudraca te mu nudio svoje ponizno poštovanje birajući molitve. Uvijek misleći na dobrobit drugih, Markandeya Risi vidio je gubavca te ga je pozvao bliže, "O ti, kakve li si grješne djelatnosti radio da bi zaradio takvu bolest?"

"Čuvši to, Hemamali bolno i posramljeno je odgovorio: "Dragi gospodine, ja sam Yaksha sluga gospodina Kuvere, a ime mi je Hemamali. Dnevna dužnost mi je bila brati cvijeće na Manasarovara jezeru tako da moj gospodar može obožavati Gospodina Sivu, no jednog dana sam bio nemaran te sam kasnio u povratku sa ponudom zbog toga što sam se zadržao u strasnom tjelesnom uživanju sa svojom ženom. Kada je gospodar otkrio zašto sam zakasnio, prokleo me u velikom bijesu da postanem ovakav kakav sam sad tu pred tobom. Tako sam sad prognan iz svojeg doma, od svoje žene te svoje službe. No na sreću naišao sam na tebe, i  nadam se da ću primiti povoljne blagoslove od tebe, jer znam da su Bhakte poput tebe vrlo milostive poput Vrhovnog Gospodina (Bhakta Vatsala) i uvijek nose korist od ostalih najmoćnijih u svojem srcu.. To je njihova – tvoja priroda. O najveći od mudraca, molim te pomozi mi!"

"Markandeya Risi, mekog srca, odgovorio mu je: "Zbog toga što si mi rekao istinu, reći ću ti o danu posta koji će ti donijeti velike dobrobiti. Ukoliko postiš na Ekadasi koji dolazi tijekom tamne četrnaestodnevnice mjeseca Ashadhe, sigurno ćeš biti oslobođen ove užasne kletve."

Hemamali se spustio skroz do tla i odao potpuno poštovanje te mu je odavao svoje ponizno poštovanje iznova i iznova. No, Markandeya Rishi je stajao tamo te je podigao jadnog Hemamalija do svojih nogu, ispunjajući ga sa neizrecivom srećom.

"Slijedeći upute što mu je mudrac dao, Hemamali je potpuno izvršio post na Ekadasi, te je zahvaljujući njegovog utjecaja ponovo postao privlačan Yaksha. Tada se vratio kući, gdje je živio vrlo sretno sa svojom ženom."

Gospodin Sri Krsna zaključi: "Dakle, odmah možeš vidjeti, O Yudhishthira da je post na Yogini Ekadasi vrlo moćan i povoljan. Koje god odlike osoba zadobije hraneći osamdeset osam tisuća brahma isto se tako može dostići jednostavno vršeći post na Yogini Ekadasi. Za onog koji posti na ovaj sveti Ekadasi, Ona (Ekadasi Devi), uništava hrpe prošlih grješnih reakcija i čini ga vrlo svetim. O kralju, sad sam ti objasnio čistoću Yogini Ekadasija."

Tako se završava opis slava Ashadha – Krsna Ekadasija, ili Yogini Ekadasija, iz Brahma-vaivarta Purana.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 59 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 5245 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::